Gdje se nalazite: Početna Članci NAJAVE RADIONICA I DRUGIH AKTIVNOSTI STEM radionice za srednjoškolce, 20. - 29. 8. 2018. - POPUNJENA

STEM radionice za srednjoškolce, 20. - 29. 8. 2018. - POPUNJENA

STEM radionice za srednjoškolce, 20. - 29. 8. 2018. - POPUNJENA
16.04.2018.

Od 20. do 29. kolovoza 2018. Hrvatska zajednica tehničke kulture provest će program STEM radionica za srednjoškolce. U okviru ovog programa 30 učenika će u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici izraditi različite složene tehničke tvorevine u radionicama obrade materijala, elektrotehnike, robotskih sustava, programiranja, mikrokontrolera, tehnologije 3D ispisa te u radionici samogradnje kajaka i kajakaštva.
Radionica je popunjena pa se prijave više ne primaju.

Osnovne informacije o STEM radionicama za srednjoškolce

Od 2011. godine Ljetna škola tehničkih aktivnosti sadržavala je radionice za osnovnoškolce i radionice za srednjoškolce. Ove godine program za srednjoškolce organiziran je u okviru programa pod nazivom STEM radionice za srednjoškolce.

STEM radionice za srednjoškolce bit će provedene od 20. do 29. kolovoza 2018. u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. Radionice su prvenstveno namijenjene učenicima koji pohađaju srednje škole, ali u njemu mogu sudjelovati i učenici koji su u školskoj godini 2017./2018. završili 8. razred osnovne škole, a koji pokazuju veliko zanimanje za tehničku kulturu. U njega će biti uključeno 20 učenika srednjoškolske dobi iz različitih županija Republike Hrvatske te 10 učenika srednjoškolske dobi iz Libanona.

Osnovni cilj programa je razvijati tehničku pismenost učenika, što uključuje multidisciplinarni pristup i aktivno sudjelovanje korisnika u izradi složenijih tehničkih tvorevina (Hazetekina medijska platforma, Svjetlosna igračka, Elektroničko treptalo, Mehanizam i Mini kajak) uz sigurno i pravilno korištenje opreme i alata za rad. Područja u kojima se provode radionice su: obrada materijala, elektrotehnika, robotski sustavi, programiranje, mikrokontroleri, tehnologija 3D ispisa i samogradnja kajaka.

Nastava se održava u skupinama do 15 učenika u kojima je omogućen individualni rad, a način rada je prilagođen potrebama i interesima pojedine skupine. Program i način rada razvijaju kreativnost, motoriku, razvoj kritičkog mišljenja i promatranja, lakše pamćenje, lakšu primjenu naučenog te samostalnost u istraživanju i zaključivanju, a sve to u vrhunskim uvjetima koje omogućuje Nacionalni centar tehničke kulture.

Voditelji radionica su iskusni učitelji tehničke kulture koji godinama sudjeluju u programima izvannastavnih aktivnosti tehničke kulture te su mentori učenicima na natjecanjima iz područja tehničke kulture.

Slobodno vrijeme izvan radionica je organizirano kroz različite sportske i zabavne aktivnosti također pod pedagoškim i liječničkim nadzorom. Uz odlazak na plažu i kupanje, za sve je učenike organizirana sportska obuka u kajaku i kanuu pod vodstvom licenciranih voditelja i trenera Kajakaškog saveza Zagreba.

Tijekom boravka u Kraljevici učenici su pod stalnim pedagoškim i liječničkim nadzorom te su osigurani od nezgode.

Provedbom ovog programa očekujemo da će se korisnici programa nastaviti usmjeravati k tehničkim i proizvodnim zanimanjima uključivanjem u različite tehničke skupine i aktivnosti u formalnom i neformalnom sustavu obrazovanja u njihovim sredinama.

Smještaj

Smještaj na bazi punog pansiona je organiziran nasuprot Nacionalnog centra tehničke kulture u hotelu Kraljevica u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama.

Trošak programa

Program STEM radionice za srednjoškolce podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao program javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi. Trošak programa uključuje:

 • stručno vođenje radionica i obrada sadržaja prema programima iskusnih voditelja
 • pedagoško vodstvo i liječnički nadzor tijekom škole i slobodnog vremena polaznika
 • organizirani prijevoz autobusom na relaciji Zagreb – Kraljevica – Zagreb
 • korištenje opreme i materijala u radionicama
 • stručno vodstvo kajakaške obuke
 • smještaj u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama na bazi punog pansiona
 • korištenje sportskih terena i rekvizita
 • gledanje igranih i edukativnih filmova
 • kupanje uz nadzor voditelja.

Trošak dijela programa potrebno je podmiriti učenicima koji sudjeluju u programu i to u obliku kotizacije čiji je iznos:

 • 2.500,00 kn – za cjelokupan program
 • 2.000,00 kn – za cjelokupan program za djecu iz iste obitelji
 • 1.200,00 kn – za radionice bez smještaja s ručkom i večerom
 • 850,00 kn – za radionice bez smještaja s ručkom.

Kotizacija se može platiti jednokratno ili u dvije rate i to nakon primitka povratne informacije o zaprimanju prijave u okviru upisne kvote, a najkasnije do 15. kolovoza 2018.

Prijave

Radionica je popunjena pa se prijave više ne primaju.

Dodatne informacije

Nacionalni centar tehničke kulture Strossmayerova 32, 51262 Kraljevica
tel: +385(0)51/282-418,
mob: 091/465-6771
e-pošta: svijetlana.grubisic@hztk.hr, nctk@hztk.hr

Nacionalni centar tehničke kulture
Ljetna škola tehničkih aktivnosti

Zanimljivosti

Budući da u Hrvatskoj ne postoji dovoljno zanimanje za studij u STEM područjima Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo je ove godine iz fondova Europske unije novac za godišnje stipendije za tri tisuće tzv. STEM stipendija u tim područjima. Time su se STEM radionice za srednjoškolce pokazale dalekovidnim u poticanju i razvijanju interesa za upise u tehničke i srodne studije.

STEM je složenica od riječi science, technology, engineering i mathematics (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika).
Kako je termin vezan za američki obrazovni sustav i za njihova kretanja na tržištu rada zanimljivo je navesti što Amerikanci ubrajaju u STEM: Physics, actuarial science, chemistry, biology, mathematics, applied mathematics, statistics, computer science, computational science, psychology, biochemistry, robotics, computer engineering, electrical engineering, electronics, mechanical engineering, industrial engineering, information science, civil engineering, aerospace engineering, chemical engineering, astrophysics, astronomy, optics, nanotechnology, nuclear physics, mathematical biology, operations research, neurobiology, biomechanics, bioinformatics, acoustical engineering, geographic information systems, atmospheric sciences, educational/instructional technology, software engineering, and educational research.

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

Nakon dužeg vremena evo i prosinačkog broja ABC tehnike. Malo kašnjenje uzrokovano objektivnim okolnostima nadamo neće se odraziti na odziv naše ...

ABC tehnike broj 619 posvećen je Robokup natjecanju državne razine, koje će se održati od 25. do 27. siječnja 2019. godine ...

Listopadski broj časopisa ABC tehnike broj 618 za godinu 2018. izašao je u svojoj standardnoj formi i sadržaju. U njemu možete ...