Gdje se nalazite: Početna Hrvatski astronautički i raketni savez

Hrvatski astronautički i raketni savez

HRVATSKI ASTRONAUTIČKI I RAKETNI SAVEZ (HARS)
Zagreb, Dalmatinska 12
tel: 01/4848-758, faks: 01/4846-979
e-pošta: hars.kresimir@gmail.com
Predsjednik: BOGOMIR HREN (bogomir.hren@zg.htnet.hr)
Tajnica: IVANA MIŠKOVIĆ (ivana.miskovic03@gmail.com)
Broj članica: 13 udruga

Unutar Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatski astronautički i raketni savez (HARS), od svojeg utemeljenja 1967. godine povezuje članice - organizacije, klubove, sekcije i pojedince aktiviste, kojima je posebno područje interesa unutar tehničke kulture astronautika, raketna tehnika i raketno modelarstvo.

Članovi HARS-a su klubovi iz Obrovca, Čakovca, Zagreba, Zadra, Vinkovaca, Garešnice, Nove Rače i dr.

Tehničke aktivnosti Saveza odvijaju se na dvije razine: popularizacijskoj i praktičnoj, sa sadržajima primjerenim zreloj populaciji, mladima i djeci.

Svake godine, HARS je organizator dviju astronautičkih manifestacija, pod nazivom „Mjesec astronautike“ i „Svemirske večeri“, koje se održavaju u različitim gradovima, širom Hrvatske. Manifestacije se sastoje od prigodnih izložbi, vezanih za istraživanje svemira, tehnologije i razvoja svemirskih letjelica te drugih najnovijih događanja u području astronautike.

Smotra raketne tehnike Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza održava se jednom godišnje i ima međunarodni karakter. Ona je karakterizirana međunarodnim prezentacijama dostignuća u amaterskoj raketnoj tehnici, a po složenosti tehničkih elemenata raketa orijentirana je prema odrasloj populaciji.

Najšira aktivnost, usmjerena prije svega prema djeci i mladeži, svakako je raketno modelarstvo (nacionalne kategorije), izrada „show“ modela i maketa. Takva aktivnost predstavlja uvod u stjecanje tehničkih znanja (aerodinamike, tehnologije, balistike, pogona i sl.) mladih tehničara, koji će se odrastanjem, s punim znanjem posvetiti amaterskoj raketnoj tehnici. U sklopu ove aktivnosti, godišnje se održava čitav niz natjecanja u raketnom modelarstvu za djecu i mlade diljem Hrvatske.

U isto vrijeme, najmanje jednom godišnje, HARS organizira posebne tečajeve za nastavnike tehničkog odgoja, instruktore, voditelje i suce, kojima se proširuje baza za školovanje novih mladih tehničkih kadrova u području raketnog modelarstva i raketne tehnike.

Međunarodna aktivnost Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza odvija se preko IAF-a (Međunarodne astronautičke federacije) čiji je HARS punopravni član.

Izvojene aktivnosti HARS-a iz 2013. godine

Hrvatski astronautički i raketni savez (HARS), uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture, više od 40 godina organizira Mjesec astronautike s ciljem populariziranja astronautike, raketnog modelarstva i srodnih znanstvenih grana. Ove godine ta se manifestacija održala u Križevcima od 22. studenoga do 16. prosinca 2013. u suorganizaciji sa Zajednicom tehničke kulture Križevci, Gradom Križevci i Astronomsko astronautičkim društvom Zadar te domaćinom - Aero klubom „Dragutin Novak“ Križevci.

Hrvatska zajednica tehničke kulture i Hrvatski astronautički i raketni savez održali su stručno usavršavanje osam učitelja i mentora u području raketnog modelarstva. Usavršavanje je održano u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici od 21. do 24. studenoga 2013.

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

Časopis ABC tehnike broj 632 za veljaču 2020. godine

Poštovani čitatelji, korisnici i autori našeg časopisa evo i novog broja, broja ...

 Poštovani čitatelji želimo vam sretnu novu 2020. godinu i da uživate u čitanju časopisa ABC tehnike još jednu, sada 64 godinu ...

Poštovani čitatelji predstavljamo vam i poslijednji prosinački broj časopisa ABC tehnike u ovoj 2019. godini. Naravno časopis ćemo nastaviti izdavati i ...