Gdje se nalazite: Početna Hrvatski astronautički i raketni savez

Hrvatski astronautički i raketni savez

HRVATSKI ASTRONAUTIČKI I RAKETNI SAVEZ (HARS)
Zagreb, Dalmatinska 12
tel: 01/4848-758, faks: 01/4846-979
e-pošta: hars.kresimir@gmail.com
Predsjednik: BOGOMIR HREN (bogomir.hren@zg.htnet.hr)
Tajnica: IVANA MIŠKOVIĆ (ivana.miskovic03@gmail.com)
Broj članica: 13 udruga

Unutar Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatski astronautički i raketni savez (HARS), od svojeg utemeljenja 1967. godine povezuje članice - organizacije, klubove, sekcije i pojedince aktiviste, kojima je posebno područje interesa unutar tehničke kulture astronautika, raketna tehnika i raketno modelarstvo.

Članovi HARS-a su klubovi iz Obrovca, Čakovca, Zagreba, Zadra, Vinkovaca, Garešnice, Nove Rače i dr.

Tehničke aktivnosti Saveza odvijaju se na dvije razine: popularizacijskoj i praktičnoj, sa sadržajima primjerenim zreloj populaciji, mladima i djeci.

Svake godine, HARS je organizator dviju astronautičkih manifestacija, pod nazivom „Mjesec astronautike“ i „Svemirske večeri“, koje se održavaju u različitim gradovima, širom Hrvatske. Manifestacije se sastoje od prigodnih izložbi, vezanih za istraživanje svemira, tehnologije i razvoja svemirskih letjelica te drugih najnovijih događanja u području astronautike.

Smotra raketne tehnike Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza održava se jednom godišnje i ima međunarodni karakter. Ona je karakterizirana međunarodnim prezentacijama dostignuća u amaterskoj raketnoj tehnici, a po složenosti tehničkih elemenata raketa orijentirana je prema odrasloj populaciji.

Najšira aktivnost, usmjerena prije svega prema djeci i mladeži, svakako je raketno modelarstvo (nacionalne kategorije), izrada „show“ modela i maketa. Takva aktivnost predstavlja uvod u stjecanje tehničkih znanja (aerodinamike, tehnologije, balistike, pogona i sl.) mladih tehničara, koji će se odrastanjem, s punim znanjem posvetiti amaterskoj raketnoj tehnici. U sklopu ove aktivnosti, godišnje se održava čitav niz natjecanja u raketnom modelarstvu za djecu i mlade diljem Hrvatske.

U isto vrijeme, najmanje jednom godišnje, HARS organizira posebne tečajeve za nastavnike tehničkog odgoja, instruktore, voditelje i suce, kojima se proširuje baza za školovanje novih mladih tehničkih kadrova u području raketnog modelarstva i raketne tehnike.

Međunarodna aktivnost Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza odvija se preko IAF-a (Međunarodne astronautičke federacije) čiji je HARS punopravni član.

Izvojene aktivnosti HARS-a iz 2013. godine

Hrvatski astronautički i raketni savez (HARS), uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture, više od 40 godina organizira Mjesec astronautike s ciljem populariziranja astronautike, raketnog modelarstva i srodnih znanstvenih grana. Ove godine ta se manifestacija održala u Križevcima od 22. studenoga do 16. prosinca 2013. u suorganizaciji sa Zajednicom tehničke kulture Križevci, Gradom Križevci i Astronomsko astronautičkim društvom Zadar te domaćinom - Aero klubom „Dragutin Novak“ Križevci.

Hrvatska zajednica tehničke kulture i Hrvatski astronautički i raketni savez održali su stručno usavršavanje osam učitelja i mentora u području raketnog modelarstva. Usavršavanje je održano u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici od 21. do 24. studenoga 2013.

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

Nakon dužeg vremena evo i prosinačkog broja ABC tehnike. Malo kašnjenje uzrokovano objektivnim okolnostima nadamo neće se odraziti na odziv naše ...

ABC tehnike broj 619 posvećen je Robokup natjecanju državne razine, koje će se održati od 25. do 27. siječnja 2019. godine ...

Listopadski broj časopisa ABC tehnike broj 618 za godinu 2018. izašao je u svojoj standardnoj formi i sadržaju. U njemu možete ...