Gdje se nalazite: Početna Hrvatski automodelarski savez

Hrvatski automodelarski savez

HRVATSKI AUTOMODELARSKI SAVEZ
Zagreb, Ćire Truhelke 4 
tel/faks: 01/3839-073 
e-pošta: bruna@hams.hr
http://www.hams.hr/
Predsjednik: ZVONIMIR MATOŠIĆ 
Tajnica: BRUNA SLIŠKOVIĆ
Broj članica: 13 udruga

Hrvatski automodelarski savez (HAMS) je nacionalni savez tehničke kulture u koji je udruženo trinaest automodelarskih udruga na području Republike Hrvatske. HAMS je član Svjetske organizacije automodelara IFMAR te Europske federacije EFRA. Hrvatski automodelarski savez primljen je u spomenute međunarodne organizacije u studenome 1991. godine, dakle prije priznanja Republike Hrvatske kao nezavisne države.

Automodelarstvo je podijeljeno je na nekoliko kategorija (benzinski motori, nitro motori, elektro motori). Modeli su razvrstani na temelju veličine, vrste motora kao i na osnovi podloge po kojoj automodeli voze.

Utrke za Prvenstvo Hrvatske, EFRA Grand prix utrke (Europske federacije automodela na daljinsko upravljanje), Europska i Svjetska prvenstva voze se na četiri staze u Hrvatskoj. Najviše utrka vozi se u Zagrebu jer ova staza zadovoljava sve potrebne uvjete za međunarodna natjecanja. Slijedi je staza u Velikoj Gorici i Koprivničkom Ivancu, a to su zemljani tereni na kojem se voze utrke buggy modela. Na stazi u Krapini, zbog svoje veličine i konfiguracije, voze se isključivo automodeli klase 1:10/ elektro.

Izdvojena postignuća HAMS-a u 2013. godini

Hrvatska ponovno ima europskog prvaka u automodelarstvu

Hrvatski automodelarski savez kroz automodelarsku školu, podršku tijekom natjecanja te u nabavci opreme i alata, veliku pažnju poklanja mladim vozačima, članovima klubova koji sudjeluju u utrkama za Prvenstvo Hrvatske, EFRA grand prix utrkama i Europskim prvenstvima. Ti mladi vozači članovi su reprezentacije Hrvatskog automodelarskog saveza.

Prema dosadašnjim rezultatima, naši automodelari nalaze se u samom vrhu svjetskog automodelarstva. To potvrđuje mnogo osvojenih prvih, drugih, trećih mjesta na velikim međunarodnim utrkama. Primjerice, prvak Europe za 2013. godinu u klasi Formula 1 je Marko Grigić član Automodelarskog kluba Croatia Model iz Zagreba.

Ivan Minković, član Automodelarskog kluba Croatia Model iz Zagreba juniorski je europski prvak u klasi Formula 1 u 2013. godini.

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

ABC tehnike broj 619 posvećen je Robokup natjecanju državne razine, koje će se održati od 25. do 27. siječnja 2019. godine ...

Listopadski broj časopisa ABC tehnike broj 618 za godinu 2018. izašao je u svojoj standardnoj formi i sadržaju. U njemu možete ...

Nakon ljetnih praznika, evo i novog broja ABC tehnike za rujan 2018. Školska godina je počela, a s njom i nova ...