Gdje se nalazite: Početna Hrvatski zrakoplovni savez

Hrvatski zrakoplovni savez

HRVATSKI ZRAKOPLOVNI SAVEZ, Zagreb, Dalmatinska 12
Zagreb, Dalmatinska 12 
tel/faks: 01/4848-761 
e-pošta: hzs@caf.hr
http://www.caf.hr
Predsjednik: ROBERT LEŠKO
Tajnica: BLAŽENKA JAGATIĆ
Broj članica: 42 udruge

Osobna iskaznica Hrvatskog zrakoplovnog saveza

Hrvatski zrakoplovni savez (HZS) je krovni udruga registrirana za cjelokupnu zrakoplovnu djelatnost u RH.


HZS je punopravni je član sljedećih udruženja: FAI – Svjetska zrakoplovna federacija (Federation Aeronautique Internationale), EA – Europska zrakoplovna federacija (Europe Airsports), EGU – Europski savez za zrakoplovno jedriličarstvo (European Gliding Union), HZTK – Hrvatska zajednica tehničke kulture i HOO – Hrvatski olimpijski odbor.

Hrvatski zrakoplovni savez djeluje u okviru pet zakona, a to su: Zakon o udrugama, Zakon o tehničkoj kulturi, Zakon o sportu, Zakon o zračnom prometu (lex specialis) te Zakon o zaštiti i spašavanju.

Povijest Hrvatskog zrakoplovnog saveza

Hrvatski zrakoplovni savez osnovan je 1947. pod imenom Zrakoplovni savez Hrvatske kao slijednik Aerokluba Kraljevine Jugoslavije i Aerokluba SHS osnovanog 1922. godine, zatim oblasnih odbora Aerokluba. Kao takav djeluje do 1992. godine kada se osniva pravni slijednik i Zrakoplovni savez Hrvatske postaje Hrvatski aeroklub. Krajem 1997. godine Hrvatski aeroklub mijenja naziv u Hrvatski zrakoplovni savez sukladno zakonskim propisima.

Osamostaljivanjem od SFRJ zrakoplovstvo igra značajnu ulogu u obrambenom domovinskom ratu, pa se tako osniva prva zrakoplovna postrojba koju sačinjavaju u velikoj većini dragovoljci iz klubova, sportaši i bivši i umirovljeni pripadnici zrakoplovstva bivše zajedničke države.
Tijekom domovinskog rata dostavljaju humanitarnu pomoć, hranu i lijekove diljem Hrvatske i BiH, no na tim zadatcima bivaju srušeni neprijateljskom raketom. U čast našim dragim prijateljima HZS svake godine održava nekoliko memorijalnih natjecanja u čast poginulim zrakoplovnim veteranima i dragovoljcima:

 1. Memorijal slavonskih zrakoplovaca pilota i padobranaca, Osijek;
 2. Memorijal dalmatinskih zrakoplovaca pilota i padobranaca, Sinj;
 3. Padobranski kup državnosti;
 4. Kup grada Vukovara i
 5. Memorijal bojovnika grada Zagreba.

Djelatnosti Hrvatskog zrakoplovnog saveza

Djelatnosti Hrvatskog zrakoplovnog saveza je, sukladno djelatnostima FAI i EA, razvoj zrakoplovnih sportova, zrakoplovne tehnike u RH, osiguravanje i organiziranje potrebite sportske i sudačke djelatnosti u svim zrakoplovnim granama, organizacija nacionalnih prvenstava u svim zrakoplovnim granama sukladno pravilima FAI, HOO i HZS, organizacija međunarodnih natjecateljskih i kongresnih priredbi, a koje su od interesa za RH, kao i razvoj zrakoplovstva, a koje su od značaja za međunarodnu zrakoplovnu suradnju. Potiče postizanje i vodi evidenciju povijesnih i aktualnih zrakoplovnih rekorda, obavlja sve poslove u okviru svoje djelatnosti za koje ga ovlasti nadležno ministarstvo RH, djeluje na razvoju tehničke kulture u sklopu HZTK, bavi se promidžbom i popularizacijom zrakoplovnih sportova i tehnike, edukacijom mladeži i njegovanjem zrakoplovne tradicije, razvija i promiče turističko zrakoplovstvo, vodi potrebne evidencije i unapređuje sustav, surađuje s državnim tijelima RH sukladno svom djelokrugu rada, surađuje s nadležnim državnim tijelima na planu protupožarnog izviđanja, kao i jedinicama lokalne uprave i samouprave, drugim organizacijama i stručnim ustanovama na području RH u provedbi utvrđenih potreba društva u obrani, turizmu, protupožarnoj djelatnosti i elementarnim nepogodama.

Cilj Hrvatskog zrakoplovnog saveza je razvijanje i provedba sportskog zrakoplovstva kroz tehničke i sportske zrakoplovne djelatnosti u zemlji i na međunarodnom planu u svim granama u kojima organizira sustav gradskih, županijskih i državnih natjecanja, te reprezentacije kojima se osiguravaju pripreme i nastupi na svim europskim i svjetskim natjecanjima, kao i ostalim značajnim međunarodnim natjecanjima za svaku granu i podgranu i to: zrakoplovno modelarstvo, zrakoplovno raketarstvo, zrakoplovno jedriličarstvo, letenje avionima, padobranstvo, letenje helikopterima, balonstvo, ovjesno jedrenje, parajedriličarstvo, letenje ultralakih zrakoplova, samogradnja zrakoplova, održavanje zrakoplova i zrakoplovna medicina.

Za svaku navedenu sportsko-tehničku zrakoplovnu granu u HZS aktivno djeluju strukovne komisije, kao i komisija za održavanje zrakoplovna i medicinska komisija za zrakoplovnu medicinu.

Djelatnosti Hrvatskog zrakoplovnog saveza po granama i disciplinama:

 1. Zrakoplovno modelarstvo: F1ABC - slobodni let; F3J - jedrilice na radioupravljanje za termički let; F5J - jedrilice na elektro pogon; F1N - male jedrilice za slobodni let; S - modeli na raketni pogon
 2. Zrakoplovno jedriličarstvo: club class
 3. Motorno letenje avionom: precizno letenje, rally letenje
 4. Padobranstvo: skok na cilj, figurativni skokovi
 5. Ovjesno jedriličarstvo: preleti
 6. Parajedriličarstvo: precizno slijetanje, preleti
 7. Ultralako letenje: UL aerodinamički kontroliran zrakoplov – UL, Motorni zmaj kontroliran pomicanjem CG – MZ, Motorni paraglajder – MPG, UL helikopter – ULH, Motorni UL autogyro – ULGH, Ultralaka jedrilica – UJ
 8. Balonstvo: letenje na vrući zrak
 9. Samogradnja

Dio tehničkih aktivnosti koje provodi Hrvatski zrakoplovni savez

Hrvatski zrakoplovni savez provodi tečajeve zrakoplovnog modelarstva u Osnovnoj školi ‘Kustošija u Zagrebu. Tečajeve provodi modelar Dominik Špehar. Učenici počinju radom s papirnatim letjelicama, balonima, zmajevima, malim i velikim klizačima, te natjecateljskim modelima A1. Godišnja nastava traje 70 sati, sukladno nadležnom Zakonu. Učenici počinju sa zrakoplovnim modelarstvom u 6. razredu osnovne škole.

SAMOGRADNJA ZRAKOPLOVA ALBATROS
Zrakoplov Albatros konstruirao je, sagradio i letio u razdoblju 1991. - 2002. sportski pilot i graditelj amater Ljubomir Hranjec. U letnom je stanju trajno ustupljen Muzeju grada Zagreba 2002. godine. Tip zrakoplova je ultralaki sportski zrakoplov - jednosjed (amaterski građen), a izgrađen je 1992.-1993. u Zagrebu.

SAMOGRADNJA MOTORNOG AVIONA ‘’ŠTIGLEC’’
Marijan Ivanček, Marko Kralj i Siniša Kralj graditelji su jednosjednog motornog ultralakog aviona ‘’Štiglec’’. Graditelji su dobili nacrte aviona ‘’Wingi Dingi’’ kojega su morali modificirati kako bi izgradili motorni avion ‘’Štiglec’’, a prema vlastitim mjerama i potrebama. Izgradnja ‘’Štigleca’’ trajala je 8 mjeseci, a završena je krajem 1997. godine. Upotrebljeni material je drvo, stiropor i staklena vuna s epoxi smolom.

SAMOGRADNJA JEDRILICE ‘’SOVA’’
Marijan Ivanček konstruirao je i izgradio jedrilicu ‘’Sova’’. Izgradnja je trajala 18. mjeseci, a privedena je kraju 2003. godine. Kako je Ivanček u duši jedriličar, želio je izraditi jedrilicu koja je prema njegovim vlastitim zahtjevima i performansama, a koje su: da može poletjeti sam, bez vuče aviona i pomoćnika, da ima kut planiranja 1:25 i da nije preteška.

SAMOGRADNJA MOTORNE JEDRILICE ‘’VILA’’
Marijan Ivanček i Vlado Mihaljević konstruirali su i počeli graditi dvosjednu motornu jedrilicu ‘’Vila’’. Izgradnja je započela početkom 2007. godine. Izgrađen je trup, horizontalni i vertikalni stabilizator, ramenjače, stiroporna ispuna i nabavljen je motor. Iz razloga izrade replike ‘’Penkale’’ odgođena je gradnja ‘’Vile’’ do daljnjega.

SAMOGRADNJA CA-10 (replika zrakoplova „Penkala” prema dostupniom slikama)
Inicijativa zrakoplovnih veterana AK ‘’Zagreb’’ izrodila je ideju o izradi replike zrakoplova ‘’Penkala’’ za 100. godišnjicu prvog leta u Hrvatskoj. Konstrukciju zrakoplova izradio je inženjer Anton Cvjetković, graditelj je bio Marijan Ivanček. Gradnja zrakoplova trajala je 14 mjeseci, a završen je pred samu obljetnicu 100 godišnjeg leta i pokazan na održanom aeromitingu u Zagrebu, 28. kolovoza 2010. godine, u čast obljetnice.

U RH danas ima oko aktivnih 25 graditelja koji grade ultralake letjelice.

Izdvojeni prilozi

Hrvatska ima svjetskog prvaka u zrakoplovnom modelarstvu
Sudjelovanje zrakoplovnih modelara na međunarodnim natjecanjima

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

Nakon ljetnih praznika, evo i novog broja ABC tehnike za rujan 2018. Školska godina je počela, a s njom i nova ...

Dragi čitatelji pred vama je i zadnji broj "ABC tehnike" godišta 2017./2018. Slijedi ljetna pauza i od jeseni s novom školskom ...

Novi broj časopisa ABC tehnike donosi nam i nove članke naših rubrika i nastavke koje nestrpljivo očekujete. Bliže se školski praznici ...