Gdje se nalazite: Početna Hrvatski zrakoplovni savez

Hrvatski zrakoplovni savez

HRVATSKI ZRAKOPLOVNI SAVEZ, Zagreb, Dalmatinska 12
Zagreb, Dalmatinska 12 
tel/faks: 01/4848-761 
e-pošta: hzs@caf.hr
http://www.caf.hr
Predsjednik: ROBERT LEŠKO
Tajnica: BLAŽENKA JAGATIĆ
Broj članica: 42 udruge

Osobna iskaznica Hrvatskog zrakoplovnog saveza

Hrvatski zrakoplovni savez (HZS) je krovni udruga registrirana za cjelokupnu zrakoplovnu djelatnost u RH.


HZS je punopravni je član sljedećih udruženja: FAI – Svjetska zrakoplovna federacija (Federation Aeronautique Internationale), EA – Europska zrakoplovna federacija (Europe Airsports), EGU – Europski savez za zrakoplovno jedriličarstvo (European Gliding Union), HZTK – Hrvatska zajednica tehničke kulture i HOO – Hrvatski olimpijski odbor.

Hrvatski zrakoplovni savez djeluje u okviru pet zakona, a to su: Zakon o udrugama, Zakon o tehničkoj kulturi, Zakon o sportu, Zakon o zračnom prometu (lex specialis) te Zakon o zaštiti i spašavanju.

Povijest Hrvatskog zrakoplovnog saveza

Hrvatski zrakoplovni savez osnovan je 1947. pod imenom Zrakoplovni savez Hrvatske kao slijednik Aerokluba Kraljevine Jugoslavije i Aerokluba SHS osnovanog 1922. godine, zatim oblasnih odbora Aerokluba. Kao takav djeluje do 1992. godine kada se osniva pravni slijednik i Zrakoplovni savez Hrvatske postaje Hrvatski aeroklub. Krajem 1997. godine Hrvatski aeroklub mijenja naziv u Hrvatski zrakoplovni savez sukladno zakonskim propisima.

Osamostaljivanjem od SFRJ zrakoplovstvo igra značajnu ulogu u obrambenom domovinskom ratu, pa se tako osniva prva zrakoplovna postrojba koju sačinjavaju u velikoj većini dragovoljci iz klubova, sportaši i bivši i umirovljeni pripadnici zrakoplovstva bivše zajedničke države.
Tijekom domovinskog rata dostavljaju humanitarnu pomoć, hranu i lijekove diljem Hrvatske i BiH, no na tim zadatcima bivaju srušeni neprijateljskom raketom. U čast našim dragim prijateljima HZS svake godine održava nekoliko memorijalnih natjecanja u čast poginulim zrakoplovnim veteranima i dragovoljcima:

 1. Memorijal slavonskih zrakoplovaca pilota i padobranaca, Osijek;
 2. Memorijal dalmatinskih zrakoplovaca pilota i padobranaca, Sinj;
 3. Padobranski kup državnosti;
 4. Kup grada Vukovara i
 5. Memorijal bojovnika grada Zagreba.

Djelatnosti Hrvatskog zrakoplovnog saveza

Djelatnosti Hrvatskog zrakoplovnog saveza je, sukladno djelatnostima FAI i EA, razvoj zrakoplovnih sportova, zrakoplovne tehnike u RH, osiguravanje i organiziranje potrebite sportske i sudačke djelatnosti u svim zrakoplovnim granama, organizacija nacionalnih prvenstava u svim zrakoplovnim granama sukladno pravilima FAI, HOO i HZS, organizacija međunarodnih natjecateljskih i kongresnih priredbi, a koje su od interesa za RH, kao i razvoj zrakoplovstva, a koje su od značaja za međunarodnu zrakoplovnu suradnju. Potiče postizanje i vodi evidenciju povijesnih i aktualnih zrakoplovnih rekorda, obavlja sve poslove u okviru svoje djelatnosti za koje ga ovlasti nadležno ministarstvo RH, djeluje na razvoju tehničke kulture u sklopu HZTK, bavi se promidžbom i popularizacijom zrakoplovnih sportova i tehnike, edukacijom mladeži i njegovanjem zrakoplovne tradicije, razvija i promiče turističko zrakoplovstvo, vodi potrebne evidencije i unapređuje sustav, surađuje s državnim tijelima RH sukladno svom djelokrugu rada, surađuje s nadležnim državnim tijelima na planu protupožarnog izviđanja, kao i jedinicama lokalne uprave i samouprave, drugim organizacijama i stručnim ustanovama na području RH u provedbi utvrđenih potreba društva u obrani, turizmu, protupožarnoj djelatnosti i elementarnim nepogodama.

Cilj Hrvatskog zrakoplovnog saveza je razvijanje i provedba sportskog zrakoplovstva kroz tehničke i sportske zrakoplovne djelatnosti u zemlji i na međunarodnom planu u svim granama u kojima organizira sustav gradskih, županijskih i državnih natjecanja, te reprezentacije kojima se osiguravaju pripreme i nastupi na svim europskim i svjetskim natjecanjima, kao i ostalim značajnim međunarodnim natjecanjima za svaku granu i podgranu i to: zrakoplovno modelarstvo, zrakoplovno raketarstvo, zrakoplovno jedriličarstvo, letenje avionima, padobranstvo, letenje helikopterima, balonstvo, ovjesno jedrenje, parajedriličarstvo, letenje ultralakih zrakoplova, samogradnja zrakoplova, održavanje zrakoplova i zrakoplovna medicina.

Za svaku navedenu sportsko-tehničku zrakoplovnu granu u HZS aktivno djeluju strukovne komisije, kao i komisija za održavanje zrakoplovna i medicinska komisija za zrakoplovnu medicinu.

Djelatnosti Hrvatskog zrakoplovnog saveza po granama i disciplinama:

 1. Zrakoplovno modelarstvo: F1ABC - slobodni let; F3J - jedrilice na radioupravljanje za termički let; F5J - jedrilice na elektro pogon; F1N - male jedrilice za slobodni let; S - modeli na raketni pogon
 2. Zrakoplovno jedriličarstvo: club class
 3. Motorno letenje avionom: precizno letenje, rally letenje
 4. Padobranstvo: skok na cilj, figurativni skokovi
 5. Ovjesno jedriličarstvo: preleti
 6. Parajedriličarstvo: precizno slijetanje, preleti
 7. Ultralako letenje: UL aerodinamički kontroliran zrakoplov – UL, Motorni zmaj kontroliran pomicanjem CG – MZ, Motorni paraglajder – MPG, UL helikopter – ULH, Motorni UL autogyro – ULGH, Ultralaka jedrilica – UJ
 8. Balonstvo: letenje na vrući zrak
 9. Samogradnja

Dio tehničkih aktivnosti koje provodi Hrvatski zrakoplovni savez

Hrvatski zrakoplovni savez provodi tečajeve zrakoplovnog modelarstva u Osnovnoj školi ‘Kustošija u Zagrebu. Tečajeve provodi modelar Dominik Špehar. Učenici počinju radom s papirnatim letjelicama, balonima, zmajevima, malim i velikim klizačima, te natjecateljskim modelima A1. Godišnja nastava traje 70 sati, sukladno nadležnom Zakonu. Učenici počinju sa zrakoplovnim modelarstvom u 6. razredu osnovne škole.

SAMOGRADNJA ZRAKOPLOVA ALBATROS
Zrakoplov Albatros konstruirao je, sagradio i letio u razdoblju 1991. - 2002. sportski pilot i graditelj amater Ljubomir Hranjec. U letnom je stanju trajno ustupljen Muzeju grada Zagreba 2002. godine. Tip zrakoplova je ultralaki sportski zrakoplov - jednosjed (amaterski građen), a izgrađen je 1992.-1993. u Zagrebu.

SAMOGRADNJA MOTORNOG AVIONA ‘’ŠTIGLEC’’
Marijan Ivanček, Marko Kralj i Siniša Kralj graditelji su jednosjednog motornog ultralakog aviona ‘’Štiglec’’. Graditelji su dobili nacrte aviona ‘’Wingi Dingi’’ kojega su morali modificirati kako bi izgradili motorni avion ‘’Štiglec’’, a prema vlastitim mjerama i potrebama. Izgradnja ‘’Štigleca’’ trajala je 8 mjeseci, a završena je krajem 1997. godine. Upotrebljeni material je drvo, stiropor i staklena vuna s epoxi smolom.

SAMOGRADNJA JEDRILICE ‘’SOVA’’
Marijan Ivanček konstruirao je i izgradio jedrilicu ‘’Sova’’. Izgradnja je trajala 18. mjeseci, a privedena je kraju 2003. godine. Kako je Ivanček u duši jedriličar, želio je izraditi jedrilicu koja je prema njegovim vlastitim zahtjevima i performansama, a koje su: da može poletjeti sam, bez vuče aviona i pomoćnika, da ima kut planiranja 1:25 i da nije preteška.

SAMOGRADNJA MOTORNE JEDRILICE ‘’VILA’’
Marijan Ivanček i Vlado Mihaljević konstruirali su i počeli graditi dvosjednu motornu jedrilicu ‘’Vila’’. Izgradnja je započela početkom 2007. godine. Izgrađen je trup, horizontalni i vertikalni stabilizator, ramenjače, stiroporna ispuna i nabavljen je motor. Iz razloga izrade replike ‘’Penkale’’ odgođena je gradnja ‘’Vile’’ do daljnjega.

SAMOGRADNJA CA-10 (replika zrakoplova „Penkala” prema dostupniom slikama)
Inicijativa zrakoplovnih veterana AK ‘’Zagreb’’ izrodila je ideju o izradi replike zrakoplova ‘’Penkala’’ za 100. godišnjicu prvog leta u Hrvatskoj. Konstrukciju zrakoplova izradio je inženjer Anton Cvjetković, graditelj je bio Marijan Ivanček. Gradnja zrakoplova trajala je 14 mjeseci, a završen je pred samu obljetnicu 100 godišnjeg leta i pokazan na održanom aeromitingu u Zagrebu, 28. kolovoza 2010. godine, u čast obljetnice.

U RH danas ima oko aktivnih 25 graditelja koji grade ultralake letjelice.

Izdvojeni prilozi

Hrvatska ima svjetskog prvaka u zrakoplovnom modelarstvu
Sudjelovanje zrakoplovnih modelara na međunarodnim natjecanjima

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

ABC tehnike broj 619 posvećen je Robokup natjecanju državne razine, koje će se održati od 25. do 27. siječnja 2019. godine ...

Listopadski broj časopisa ABC tehnike broj 618 za godinu 2018. izašao je u svojoj standardnoj formi i sadržaju. U njemu možete ...

Nakon ljetnih praznika, evo i novog broja ABC tehnike za rujan 2018. Školska godina je počela, a s njom i nova ...