Gdje se nalazite: Početna Hrvatski robotički savez

Hrvatski robotički savez

Osobna iskaznica Hrvatskog robotičkog saveza (HROBOS)
Zagreb, Dalmatinska 12 
tel: 01/4847-556   faks: 01/4848-758
e-pošta: hroboszg@gmail.com
www.hrobos.hr
Predsjednica: dr. sc. ANA SOVIĆ KRŽIĆ
Tajnik: ŽELJKO KRNJAJIĆ
Broj članica: 12 udrugaHRS je nacionalni savez robotičkih udruga, odnosno nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija civilnog društva. 

Povijest organiziranog bavljenja robotikom  u organizaciji udruga

Značajnu ulogu u organiziranju aktiovnosti u robotici započelo je Hrvatsko društvo za robotiku (HDR). Društvo je osnovano 1994. godine i od tada su pokrenute mnoge aktivnosti važne za popularizaciju i razvoj robotike u Hrvatskoj. Najstarije aktivnosti vezane su uz Državne škole praktične robotike koje se održavaju još od 1999. godine, a do danas su, osim u Zagrebu održane u Puli, Splitu, Imotskom, Ogulinu... Kroz škole je prošlo nekoliko stotina učenika srednjih škola, a od 2002. u školi su obučavani srednjoškolski profesori iz cijele Hrvatske koji su postali nosioci obrazovanja robotici u svojim sredinama. 2005. godine osnovan je u Zagrebu Centar za praktičnu robotiku (CPR) u kojemu je smještena referalna zbirka robota potrebna za održavanje obrazovno-popularizacijskih sadržaja, robotička biblioteka te muzejska zbirka robota. U sklopu Centra uređena je i mehanička radionica za izradu prototipova. Ljetni robotički kampovi redovito se održavaju od 2006. godine u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici i Zvjezdanom selu Mosor nedaleko Splita.

Hrvatski robotički savez (HRS) je osnovan u veljači 2013. godine.

Robotika za djecu i mlade

Zbog vrlo izraženog porasta zanimanja za robotiku na svim razinama obrazovanja, posljednjih godina težište aktivnosti pomaknuto je prema natjecateljskoj zabavno-obrazovnoj robotici za osnovnoškolsku i srednjoškolsku populaciju.

Zahvaljujući vrlo poduzetnim članovima jedne novoosnovane udruge u Varaždinu 2011. godine, prve ekipe mladih robotičara iz Hrvatske otišle su na europska, a potom i na svjetska robotička natjecanja gdje su postignuti odlični rezultati. Godine 2011. i 2012. osnovnoškolske ekipe osvajale su drugo i treće mjesto na natjecanju Robocup u kategoriji robotskog spašavanja žrtve (Robo Rescue) održanom u Istanbulu i Mexico Cytiju. Uspješne su, također bile i srednjoškolske ekipe. Da bi se povećalo sudjelovanje djece i omladine na robotičkim natjecanjima pokrenuta je na razini cijele države Robotička liga za osnovnoškolce i srednjoškolce koja se održava u regionalnim centrima po cijeloj Hrvatskoj, a cilj joj je formirati hrvatsku reprezentaciju za međunarodne manifestacije u Europi i svijetu.


Od 2009. održava se redovito, jednom ili dva puta godišnje, Robotička alka - Junior, vrlo specifičan oblik hrvatskog robotičkog natjecanja u kojemu se spaja tradicionalni folklor i suvremena tehnologija. Natjecanje iz godine u godinu postaje sve masovnije tako da je na posljednjoj Robotičkoj alci u Trogiru sudjelovalo dvadeset ekipa.

Od 2012. godine pokrenut je i specifičan oblik programa obrazovanja robotici djece pučinskih otoka čime se želi ostvariti homogenizacija dostupnosti najmodernijih sadržaja u svim krajevima Hrvatske.

U 2013. godini nastavit će se s održavanjima već pokrenutih i potvrđenih aktivnosti te povećati broj otvorenih radionica na kojima će se moći steći osnovna znanja o robotici. U okviru škola robotike planirani su i novi, eksperimentalni programi izučavanja robotike u gimnazijama.

Program cjeloživotnog obrazovanja

U okviru programa cjeloživotnog obrazovanja planirane su radionice na kojima se obrađuju neka od aktualnih robotičkih tema vezanih uz opće znanja iz robotike ili uz metodiku njena izučavanja.
U okviru poticanja studenata da se bave robotikom podržavaju se napredni projekti iz područja nekih od naprijed spomenutih nacionalnih projekata poput izučavanja biorobotike, a po potrebi se pojedinim fakultetima ustupa na korištenje i oprema za izvođenje projekata.

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

ABC tehnike broj 619 posvećen je Robokup natjecanju državne razine, koje će se održati od 25. do 27. siječnja 2019. godine ...

Listopadski broj časopisa ABC tehnike broj 618 za godinu 2018. izašao je u svojoj standardnoj formi i sadržaju. U njemu možete ...

Nakon ljetnih praznika, evo i novog broja ABC tehnike za rujan 2018. Školska godina je počela, a s njom i nova ...