Gdje se nalazite: Početna Hrvatski robotički savez

Hrvatski robotički savez

Osobna iskaznica Hrvatskog robotičkog saveza (HROBOS)
Zagreb, Dalmatinska 12 
tel: 01/4847-556   faks: 01/4848-758
e-pošta: hroboszg@gmail.com
www.hrobos.hr
Predsjednica: dr. sc. ANA SOVIĆ KRŽIĆ
Tajnik: ŽELJKO KRNJAJIĆ
Broj članica: 12 udrugaHRS je nacionalni savez robotičkih udruga, odnosno nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija civilnog društva. 

Povijest organiziranog bavljenja robotikom  u organizaciji udruga

Značajnu ulogu u organiziranju aktiovnosti u robotici započelo je Hrvatsko društvo za robotiku (HDR). Društvo je osnovano 1994. godine i od tada su pokrenute mnoge aktivnosti važne za popularizaciju i razvoj robotike u Hrvatskoj. Najstarije aktivnosti vezane su uz Državne škole praktične robotike koje se održavaju još od 1999. godine, a do danas su, osim u Zagrebu održane u Puli, Splitu, Imotskom, Ogulinu... Kroz škole je prošlo nekoliko stotina učenika srednjih škola, a od 2002. u školi su obučavani srednjoškolski profesori iz cijele Hrvatske koji su postali nosioci obrazovanja robotici u svojim sredinama. 2005. godine osnovan je u Zagrebu Centar za praktičnu robotiku (CPR) u kojemu je smještena referalna zbirka robota potrebna za održavanje obrazovno-popularizacijskih sadržaja, robotička biblioteka te muzejska zbirka robota. U sklopu Centra uređena je i mehanička radionica za izradu prototipova. Ljetni robotički kampovi redovito se održavaju od 2006. godine u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici i Zvjezdanom selu Mosor nedaleko Splita.

Hrvatski robotički savez (HRS) je osnovan u veljači 2013. godine.

Robotika za djecu i mlade

Zbog vrlo izraženog porasta zanimanja za robotiku na svim razinama obrazovanja, posljednjih godina težište aktivnosti pomaknuto je prema natjecateljskoj zabavno-obrazovnoj robotici za osnovnoškolsku i srednjoškolsku populaciju.

Zahvaljujući vrlo poduzetnim članovima jedne novoosnovane udruge u Varaždinu 2011. godine, prve ekipe mladih robotičara iz Hrvatske otišle su na europska, a potom i na svjetska robotička natjecanja gdje su postignuti odlični rezultati. Godine 2011. i 2012. osnovnoškolske ekipe osvajale su drugo i treće mjesto na natjecanju Robocup u kategoriji robotskog spašavanja žrtve (Robo Rescue) održanom u Istanbulu i Mexico Cytiju. Uspješne su, također bile i srednjoškolske ekipe. Da bi se povećalo sudjelovanje djece i omladine na robotičkim natjecanjima pokrenuta je na razini cijele države Robotička liga za osnovnoškolce i srednjoškolce koja se održava u regionalnim centrima po cijeloj Hrvatskoj, a cilj joj je formirati hrvatsku reprezentaciju za međunarodne manifestacije u Europi i svijetu.


Od 2009. održava se redovito, jednom ili dva puta godišnje, Robotička alka - Junior, vrlo specifičan oblik hrvatskog robotičkog natjecanja u kojemu se spaja tradicionalni folklor i suvremena tehnologija. Natjecanje iz godine u godinu postaje sve masovnije tako da je na posljednjoj Robotičkoj alci u Trogiru sudjelovalo dvadeset ekipa.

Od 2012. godine pokrenut je i specifičan oblik programa obrazovanja robotici djece pučinskih otoka čime se želi ostvariti homogenizacija dostupnosti najmodernijih sadržaja u svim krajevima Hrvatske.

U 2013. godini nastavit će se s održavanjima već pokrenutih i potvrđenih aktivnosti te povećati broj otvorenih radionica na kojima će se moći steći osnovna znanja o robotici. U okviru škola robotike planirani su i novi, eksperimentalni programi izučavanja robotike u gimnazijama.

Program cjeloživotnog obrazovanja

U okviru programa cjeloživotnog obrazovanja planirane su radionice na kojima se obrađuju neka od aktualnih robotičkih tema vezanih uz opće znanja iz robotike ili uz metodiku njena izučavanja.
U okviru poticanja studenata da se bave robotikom podržavaju se napredni projekti iz područja nekih od naprijed spomenutih nacionalnih projekata poput izučavanja biorobotike, a po potrebi se pojedinim fakultetima ustupa na korištenje i oprema za izvođenje projekata.

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

Nakon ljetnih praznika, evo i novog broja ABC tehnike za rujan 2018. Školska godina je počela, a s njom i nova ...

Dragi čitatelji pred vama je i zadnji broj "ABC tehnike" godišta 2017./2018. Slijedi ljetna pauza i od jeseni s novom školskom ...

Novi broj časopisa ABC tehnike donosi nam i nove članke naših rubrika i nastavke koje nestrpljivo očekujete. Bliže se školski praznici ...