2016. - godina važnih jubileja za Hrvatsku zajednicu tehničke kulture

24.12.2016.

Svečana akademija, kojoj je u zagrebačkom kinu Tuškancu u povodu 70 godina organiziranog rada u tehničkoj kulturi nazočilo 300-tinjak čelnika gradskih i županijskih zajednica tehničke kulture i predstavnika nacionalnih saveza udruženih u HZTK, održana je 22. listopada 2016. pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora gospodina Bože Petrova i gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Milana Bandića.

Svečana akademija, kojoj je u zagrebačkom kinu Tuškancu u povodu 70 godina organiziranog rada u tehničkoj kulturi nazočilo 300-tinjak čelnika gradskih i županijskih zajednica tehničke kulture i predstavnika nacionalnih saveza udruženih u HZTK, održana je 22. listopada 2016. godine pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora gospodina Bože Petrova i gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Milana Bandića.

Prije akademije istaknuti su volonteri u tehničkoj kulturi Ivan Vlainić, Duško Kraljev, mr. sc. Marica Berdik, dr. sc. Zvonimir Jakobović i Denis Vincek na konferenciji za novinare upoznali javnost s poviješću i današnjim radom u području tehničke kulture u Hrvatskoj.

Tijekom akademije pročitano je pismo visoke pokroviteljice, a predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić jezgrovito je podsjetio na put i rad Hrvatske zajednice tehničke kulture, ali i na perspektive za budućnost.

Prikazan je kratak film u kojem se svojim sjećanjima sudionicima obratio Čedomir Ćurčić, jedini živući osnivač Republikanske komisije “Tehnika i sport”, prednika današnjeg HZTK.

Na kraju su podijeljene brojne nagrade i diplome kao priznanje najvrjednijim i zaslužnim članovima, a svima drugima kao poticaj za daljnji rad.

U 2016. godini obilježavamo i 60 godina Izdavačkog odjela u HZTK-u koji je iznjedrio niz izdanja, tematski povezanih uz različite segmente tehničke kulture. Brend tehničke kulture, svojevrsna abeceda tehnike – jer ABC tehnike počinju čitati već osnovnoškolci zaljubljeni u tehniku – doživio je svoj 600. broj.

U 2016. godini treba istaknuti i 140. obljetnicu prve udruge tehničke kulture – Jedriličarskoga kluba “Plav” - utemeljena 29. svibnja 1876. godine u Krku- potom: obilježavanje 124 godina prvog fotokluba, 120 godina učeničkog zadrugarstva, 110 godina prvog autokluba, 106 godina prvog aerokluba, 86 godina prvoga kajakaškoga kluba, 76 godina od osnivanja nacionalnoga fotografskog, zrakoplovnog i kajakaškog saveza, 25 godina Hrvatskog saveza CB radioklubova i 10 godina Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva.

vrh stranice