Gdje se nalazite: Početna Novosti - Robokup Dodijeljene nagrade Hrvatskog robotičkog saveza

Dodijeljene nagrade Hrvatskog robotičkog saveza

Dodijeljene nagrade Hrvatskog robotičkog saveza
30.05.2018.

Hrvatski robotički savez dodijelio 26. svibnja 2018. godišnje nagrade najuspješnijim mladim robotičarima do navršene 21 godine, mentorima te Nagradu za životno djelo. Nagrada za životno djelo dodijeljena je Branimiru Makancu, dipl. ing.

Kao krovna nacionalna udruga za robotiku Hrvatski robotički savez počeo je dodjelivati godišnje nagrade i počasna zvanja zaslužnim pojednincima i skupinama.
Svečana dodjela je upriličena je u subotu 26. svibnja 2018. u prostoru Osnovne škole Mate Lovraka u Zagrebu nakon održavanja godišnje skupštine Hrvatskog robotičkog saveza.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Branimiru Makancu, dipl. ing.

Branimir Makanec je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu (danas FER) 1961. godine s diplomskim radom u kojem je projektirao prvo digitalno računalo na području tadašnje Jugoslavije. Za vrijeme studija je osnovao „Grupu kibernetičara“ u kojoj je projektirao i izradio prvog hrvatskog autonomnog čovjekolikog robota 1966. godine. 1968. godine osnovao je zagrebački Multimedijski centar (MMC) u okviru Referalnog Centra Sveučilišta u Zagrebu. Tokom karijere dizajnirao je mnoge feed-back učionice, te projektirao prvo osobno računalo na našim prostorima „Ivel Ultra“. Preko 1000 „Ivel Ultra“ računala je instalirano po hrvatskim srednjim školama. Premda u mirovini, gospodin Makanec je i danas aktivan u radu s mladima kroz Udrugu za poticanje darovitosti djeteta „Bistrić“.

Godišnjom nagradom za mlade robotičare do navršene 21 godine starosti koji su ostvarili iznimne rezultate na međunarodnim natjecanjima za 2016. godinu nagrađena je skupina pojedinaca Matej Novosad, Janko Pribičević, Andro Katanec, Branimir Ćaran, Roko Parać, Matko Pribičević i Petar Slaviček. Oni su, između ostalog 2016. godine na svjetskom Robocup Junior natjecanju u Leipzigu, Njemačka osvojili:

  1. Matej Novosad i Janko Pribičević 2. mjesto, kategorija Rescue Maze
  2. Andro Katanec i Branimir Ćaran 3. mjesto individualni poredak kategorija Rescue Line Secondary
  3. Andro Katanec i Branimir Ćaran 1. mjesto u supertimovima, kategorija Rescue Line Secondary
  4. Roko Parać, Matko Pribičević i Petar Slaviček, 3. mjesto individualni poredak kategorija Soccer LW Secondary
  5. Roko Parać, Matko Pribičević i Petar Slaviček, Best SuperTeam Integration

Počasno zvanje Instruktor Hrvatskog robotičkog saveza za 2016. godinu dodijeljeno je Zoranu Pribičeviću, dipl. ing. math. Zoran kao mentor sudjeluje na međunarodnim natjecanjima od 2013. godine, pri čemu se posebno ističu rezultati na svjetskom Robocup Junior natjecanju 2016. godine (3. mjesto individualni poredak kategorija Soccer LW Secondary, te posebna nagrada Best SuperTeam Integration).

Nagrada za izniman diplomski rad iz područja robotike za 2016. godinu dodijeljena je Anti Zglavu, mag. el. koji je diplomirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu diplomskog rada, Ante je projektirao, sklopio i testirao novu sklopovsku podlogu sustava upravljanja industrijskim SCARA robotom te je projektirao, implementirao i uspješno vrednovao programsku podršku sustava upravljanja SCARA robotom uz regulaciju momenta i estimaciju momenta tereta.

Godišnjom nagradom za izniman doprinos međunarodnoj promidžbi dostignuća hrvatske robotike nagrađena je Jelka Hrnjić, dipl. ing. Jelka sudjeluje u edukaciji, selekciji i pripremi učenika za međunarodna natjecanja. U 2016. godini mentorirala je, između ostalih, ekipu koja je na svjetskom Robocup Junior natjecanju osvojila 3. mjesto individualni poredak i 1. mjesto u supertimovima u kategoriji Rescue Line Secondary.

Godišnja nagrada za edukaciju u robotici te izuzetan doprinos razvitku i unaprjeđenju izvanškolskog i izvannastavnog odgoja i obrazovanja u području robotike dodijeljena je Ivici Kolariću, dipl. ing. Ivica je jedan od pokretača i organizatora Hrvatske lige robotičara na kojoj se odabiru hrvatski predstavnici za europsko i svjetsko Robocup Junior natjecanje. Predstavnik je Hrvatske u svjetskoj Robocup organizaciji. Jedan je od autora udžbenika iz tehničke kulture Čudesni svijet tehnike 7 i 8. Domišljato, duhovito i kreativno pristupa u radu s učenicima na radionicama robotike po cijeloj Hrvatskoj te je mentor ekipama koje postižu odlične rezultate na međunarodnim natjecanjima.

Marcela Tubikanec, dipl. ing. nagrađena je za edukaciju u robotici; prepoznala je nadarenog učenika i poticala ga u njegovom radu i nastupima na brojnim natjecanjima. Pod njenim mentorstvom učenici osvajaju prve nagrade na državnim natjecanjima Mladih tehničara, kategorija Robotsko spašavanje žrtve, te su predstavnici Hrvatske na europskim i svjetskim Robocuj Junior natjecanjima.

Boris Počuča, dipl. ing. nagrađen je nagradom za izuzetan doprinos razvitku i unapređenju izvannastavnog odgoja i obrazovanja u robotici za 2017. godinu. Mentor je ekipi „I are robot“ koja je u sezoni 2017/2018 osigurala predstavljanje Hrvatske na svjetskom FIRST LEGO League natjecanju. Član je županijskog povjerenstva za provedbu natjecanja Infokup i Natjecanja mladih tehničara. Jedan je od autora Nacionalnog kurikuluma nastavnog predmeta Tehnička kultura.

Godišnjom nagradom za edukaciju u robotici za 2017. godinu nagrađena je i Maja Mačinko Kovač, dipl. ing. Nositelj je kategorije i autor zadataka za Državno natjecanje Mladih tehničara, kategorija Automatika. Voditelj je radionica iz robotike i automatike na raznim državnim i međunarodnim skupovima, autor je priručnika za učitelje Tehničke kulture iz Automatike. Pod njenim mentorstvom djeca osvajaju odlične rezultate na državnim natjecanjima iz robotike.

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

Dragi čitatelji u nastavku je broj časopisa od ožujka 2019. ABC tehnike 623. Želimo Vam da uživate u čitanju i korištenju ...

Broj 622 časopisa ABC tehnike donosi mnoštvo zanimljivih priloga i događanja, uz naše stalne rubrike možete naći i druge zanimljive teme.

Pred vama je časopis ABC tehnike broj 621 od siječnja 2019. godine. Posebno želimo spomenuti članak o gospodinu Zvonimiru Jakoboviću, doktoru ...