Gdje se nalazite: Početna Novosti - Robokup Dodjelom nagrada zatvorena izložba ARCA i sajam AGRO ARCA

Dodjelom nagrada zatvorena izložba ARCA i sajam AGRO ARCA

Dodjelom nagrada zatvorena izložba ARCA i sajam AGRO ARCA
30.10.2017.

Međunarodna izložba inovacija ARCA i sajam AGRO ARCA zatvoreni su dodjelom nagrada i priznanja najuspješnijim hrvatskim i inozemnim inovatorima. Na izložbi i sajmu je u tri dana, od 19. do 21. listopada, predstavljeno oko 150 inovacija iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Kine, Irana, Libanona, Poljske, Rumunjske i Mađarske i to od praktičnih inovacija za svakodnevnu uporabu do znanstvenih projekata i otkrića, među kojima je značajan broj onih sa Sveučilišta u Zagrebu.

Najznačajnija nagrada izložbe, Grand Prix, pripao je inovatoru Ervinu Matiću iz Poreča za inovaciju „Naprava za održavanje kandelabera, čišćenje i bojenje te izmjenu rasvjetnih tijela“. 
Iza ovog naziva krije se praktičan proizvod koji, kaže njegov autor, bolje, jednostavnije i jeftinije, obavlja procese održavanja, čišćenja i bojenja stupova i mijenjana žarulja.
„Za održavanje javnog stupa trenutno je potrebno na teren poslati kamion s dizalicom, dva do tri radnika, često zaustaviti promet, a proces traje i nekoliko sati“ kaže ovaj porečki inovator po struci arhitekta, objašnjavajući kako njegova naprava kojom se upravlja na daljinski upravljač i teži svega 50 kilograma, to sve napravi u najduže pola sata i potreban je samo jedan čovjek i manje transportno vozilo. Naprava radi tako da okruži stup i istovremeno ga čisti i boja. Može obavljati i druge radnje što zahtjeva jednostavno dodavanje novih alata.

Na izložbi inovacija ARCA Matić je predstavio testirani prototip svoje inovacije koji je zaštitio i patentom, a na kojem radi već više od 15 godina. Želja mu je sada pokrenuti proizvodnju i kako kaže, oživjeti svoju napravu. Kaže i kako bi volio imati partnera i investitora koji će s njime krenuti u komercijalizaciju proizvoda, jer upita, kaže, već ima i u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Ovogodišnji Grand Prix, kao i zlatna, srebrna i brončana odličja inovatorima su uručili prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Stručnog ocjenjivačkog suda izložbe i mr.sc. Petar Čovo, potpredsjednik Udruge inovatora Hrvatske koji je prigodnim govorom i zatvorio izložbu.

Na svečanom zatvaranju uručene su i nagrade sajma inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA koja se ove godine održavala zajedno s izložbom ARCA.

Na izložbi i sajmu je u tri dana, od 19. do 21. listopada 2017. godine, predstavljeno oko 150 inovacija iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Kine, Irana, Libanona, Poljske, Rumunjske i Mađarske i to od praktičnih inovacija za svakodnevnu uporabu do znanstvenih projekata i otkrića, među kojima je značajan broj onih sa Sveučilišta u Zagrebu.

U okviru izložbe održano je i nekoliko popratnih programa namijenjenih inovatorima i poduzetnicima, ali i djeci i mladima.

Odličan odjek imala je panel rasprava „Inovacije u doba digitalne transformacije“ na kojoj su sudjelovali uspješni poduzetnici i inovatori Đuro Horvat iz tvrtke Tehnix d.o.o., Zvonimir Viduka iz tvrtke Altpro d.o.o., prof.dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu te mladi inovator Ivan Golubić.
Moderator i uvodničar panela bio je prof. dr. sc. Velimir Srića.

Međunarodna izložba inovacija ARCA održala se jubilarni 15. put, a AGRO ARCA deveti put u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske.

Izložba i sajam održali su se u suradnji sa suorganizatorima Međunarodnom federacijom nacionalnih saveza inovatora IFIA, Sveučilištem u Zagrebu, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu koja je bila i domaćin događanja, partnerom HAMAG-BICRO - Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske gospodarske komore. Generalni pokrovitelj bilo je dioničko društvo KONČAR – Elektroindustrija.

Više informacija dostupno je na ovoj stranici Udruge inovatora Hrvatske.

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

Listopadski broj časopisa ABC tehnike broj 618 za godinu 2018. izašao je u svojoj standardnoj formi i sadržaju. U njemu možete ...

Nakon ljetnih praznika, evo i novog broja ABC tehnike za rujan 2018. Školska godina je počela, a s njom i nova ...

Dragi čitatelji pred vama je i zadnji broj "ABC tehnike" godišta 2017./2018. Slijedi ljetna pauza i od jeseni s novom školskom ...