Gdje se nalazite: Početna Novosti - Robokup Državna razina Modelarske lige

Državna razina Modelarske lige

Državna razina Modelarske lige
01.06.2019.
Državna razina Modelarske lige održana je od 31. svibnja do 2. lipnja 2019. u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. Na državnoj razini natjecanja sudjelovala su 54 učenika, od kojih 4 učenika s teškoćama u razvoju. Organizacijski odbor pozvao je prvoplasirane ekipe sa županijskih natjecanja iz 20 županija te njihove mentore. Ove godine nisu nastupile ekipe iz Ličko-senjske županije te je to poticaj Hrvatskoj zajednici tehničke kulture da pokuša reaktivirati modelare iz Like.

Pobjednicima Modelarske lige 2018./2019. proglašeni su Siniša Matijević i Petar Pilja, učenici 8.-og razreda OŠ Katarine Zrinski iz Krnjaka, mentorice Biserke Papa - Neskusil, a istaknut je rad Nikole Bukovčaka i Petra Novaka, učenika 8.-og razreda COO Čakovec, koje su vodili mentora Vedran Vurušić i asistent Santino Debelec.
Uz prvoplasirane učenike na županijskim natjecanjima, Organizacijski odbor je pozvao i dodatne ekipe sukladno Kvantitativnoj analizi sudionika Modelarske lige 2018./2019. te financijskim i prostornim mogućnostima.

Državna razina Modelarske lige započela je 31. svibnja 2019. svečanim otvorenjem ispred Nacionalnog centra tehničke kulture. Na otvorenju su sudjelovale kulturno-umjetničke i glazbene udruge s područja Grada Kraljevice, a pozdravni govor održao je i gradonačelnik grada Kraljevice gospodin Dalibor Čandrlić. Natjecatelje i mentore pozdravili su voditeljica NCTK Svijetlana Grubišić i Hrvoje Vrhovski, voditelj programa Modelarska liga.

Svi sudionici natjecanja su u četiri sata izrađivali isti zadatak - tehničku tvorevinu Zmaj Drago, koju je osmislio Bojan Floriani, Organizator radionica u HZTK. Nacrt i ogledne primjerke rada izradio je Danijel Šimunić. Uputu za natjecatelje izradili su Danijel Šimunić i Hrvoje Vrhovski.
Zadatak na državnoj razini natjecanja se vrednovao na isti način kao i zadaci na županijskoj razini natjecanja, odnosno, vrednovali su se sljedeći elementi: preciznost i urednost izrade i spajanja pozicije uratka, organizacija radnog mjesta, inovativnost i dizajn dovršenog uratka, pravilna uporaba alata i strojeva te funkcionalnost tehničke tvorevine.

Natjecanje je provedeno u skladu s Pravilima Modelarske lige 2018./2019., a Ocjenjivačko povjerenstvo, u sastavu: Ivan Rajsz, predsjednik (predstavnik Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture); te članovi: Zdravko Mikinčić, Zvonko Koprivnjak (predstavnik Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture), Darko Stolac i Marino Čikeš, najboljim je modelarima Republike Hrvatske u 2018./2019. proglasilo sljedeće ekipe:

KATEGORIJA 1

1. mjesto: Siniša Matijević i Petar Pilja, mentorica Biserka papa - Neskusil, OŠ Katarine Zrinski, Krnjak;
2. mjesto: Dominik Roginić i Maja Profeta, mentorice Božene Belanović, OŠ Sveti Križ Začretje, Sveti Križ Začretje
3. mjesto: Karla Glavinić i Patrik Blažević, mentorice Štefice Debogović, Hrvatska Dubica.

KATEGORIJA 2 (ekipe učenika s teškoćama u razvoju)

Istaknuti rad: Nikola Bukovčak i Petar Novak, mentora Vedrana Vurušića i asistenta Santino Debelec.

Nagrade sudionicima Modelarske lige

Svi sudionici državne razine natjecanja Modelarske lige 2018./2019. dobili su pohvalnice (učenici) i zahvalnice (mentori). Tri najbolje ekipe učenika osvojili su prigodne nagrade: sudjelovanje u Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti i modelarski stroj siguran za rad djece (1. mjesto), te prigodan alat i pribor u protuvrijednosti 1.500,00 kn (2. mjesto) i 1.000,0'0 kn (3. mjesto). Ekipa učenika s teškoćama u razvoju čiji je rad istaknut, osvojila je modelarski stroj siguran za rad djece. Sve nagrade je osigurala HZTK.

Rezultati državne razine Modelarske lige 2018./19.

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

Dragi čitatelji, učenici i profesori, pred vama je novi broj časopisa ABC tehnike broj 627, novi broj za početak nove školske ...

Školska godina je prošla i na vaše i naše zadovoljstvo tu je i novi broj časopisa ABC tehnike. Uživajte u ljetnim ...

U ABC tehnike od svibnja 2019. godine naći ćete sve naše stalne rubrike, Arduino, STEM, Robotiku, prilog o fotografiji, zadatak koji ...