Gdje se nalazite: Početna Novosti - Robokup Hrvatska stvara u Gradu Zagrebu

Hrvatska stvara u Gradu Zagrebu

Hrvatska stvara u Gradu Zagrebu
02.05.2018.

U okviru projekta Hrvatska stvara 26. travnja 2018. godine održano je još jedno predstavljanje projekta, ovoga puta u gradu Zagrebu. Predstavnici tvrtke STEMI i Udruge Programerko kao predstavnice Code Cluba Hrvatska u partnerstvu s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i Hrvatskim robotičkim savezom prisutnima predstavili su osnovne ciljeve projekta. Kao najvažniji, pokazali su mladima kako neovisno o mjestu stanovanja u istraživanju i razvoju svojih ideja nisu sami.

Događaj je otvorio Ivan Vlainić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture koji je istaknuo kako se u samo dva mjeseca obišla cijela Hrvatska. Više od 1000 djece inspirirano je za bavljenje tehnologijom i povezalo se sa više 400 nastavnika i edukatora. Nazočne su pozdravili gđa. Madeleine Wolf, voditeljice odjela za tehničku kulturu Grada Zagreba i Ana Sović Kržić, predsjednica Hrvatskoj robotičkog saveza.

Zatim je uslijedilo motivacijsko predavanje, odnosno priča o iskustvima vezanim uz gradnju tehnološke tvrtke STEMI koju su prepoznali i svjetski giganti poput Amazona, Intela i Googlea. Na taj se način želi insprirati mlade, ukazati im na tehnološku budućnost te ih potaknuti da rade na vlastitim projektima.

“Provedbom projekta stvarat će se zajednica mladih u Hrvatskoj koje će se usmjeravati da budu stvaraoci” – otkrio je Marin Trošelj iz tvrtke STEMI predstavljajući sam koncept projekta.

Potom je Ana Nikolić predstavila Code Club Hrvatska, svjetsku mrežu volonterskih klubova programiranja za djecu koja je krenula iz Velike Britanije.

Mladi koji se ne boje izazova i inovacija, koji su jedni drugima podrška, temelj su boljega društva sutra - istaknula je Ana Nikolić iz Udruge Programerko.

Sandra Kovačić Vešligaj predstavila je kako Hrvatski Telekom kroz HT STEM hub unazad dvije godine podržava STEM projekte kojima mlade želi uvesti u digitalno društvo.

Nakon prezentacija održana mladi osnovnoškolci, srednjoškolci i njihovi nastavnici imali su prilike igrati se sa raznim vrstama robota, od hexapoda do humanoida. Novosnovanim Code Club klubovima u vlasništvu su ostavljeni STEMI hexapod roboti kako bi mladi mogli praktično primjenjivati stečena znanja. Osnivanjem Code Cluba školarci u Gradu Zagrebu imaju jedinstvenu priliku za besplatno razvijanje vještina i to na isti način i u istim uvjetima u kojima se nalaze školarci razvijenih zemalja. Novi Code Club klubovi u Gradu Zagrebu pokrenuti su zahvaljujući Hrvatskom telekomu i Školskoj knjizi.

Ovim projektom mladi su dobili priliku i prostor gdje u zajedništvu, u svojoj lokalnoj zajednici, mogu stvarati i razvijati vlastite ideje i potencijale. Gdje prije svega, u zajedništvu mogu učiti jedni od drugih i u suradnji se razvijati kao mladi istraživači, ali i kako osobe koje će činiti naše društvo budućnosti. Ono što lokalna zajednica pruži mladima danas, vratit će joj se sutra.

Projekt se izvodi uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, a omogućili su ga Zagrebačka banka i Školska knjiga uz ostale partnere. Za provedbu projekta odgovorni su STEMI d.o.o. i Udruga Programerko kao predstavnik Code Cluba Hrvatska, uz podršku partnera Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Hrvatske zajednice tehničke kulture te Netokracije. Projekt se može pratiti na web stranicama www.hrvatskastvara.eu.

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

ABC tehnike broj 619 posvećen je Robokup natjecanju državne razine, koje će se održati od 25. do 27. siječnja 2019. godine ...

Listopadski broj časopisa ABC tehnike broj 618 za godinu 2018. izašao je u svojoj standardnoj formi i sadržaju. U njemu možete ...

Nakon ljetnih praznika, evo i novog broja ABC tehnike za rujan 2018. Školska godina je počela, a s njom i nova ...