Gdje se nalazite: Početna Novosti - Robokup Od ožujka do lipnja 2017. zabilježen rekordan broj sudionika terenske nastave u NCTK

Od ožujka do lipnja 2017. zabilježen rekordan broj sudionika terenske nastave u NCTK

Od ožujka do lipnja 2017. zabilježen rekordan broj sudionika terenske nastave u NCTK
03.07.2017.

U samo četiri mjeseca 2017. godine premašen je broj sudionika terenske nastave u Nacionalnom centru tehničke kulture u cijeloj 2016. godini! U prvoj polovini 2017. godine, Nacionalni centar tehničke kulture posjetilo je 1005 učenika osnovnoškolskog uzrasta iz 20 različitih osnovnih škola te 15 studenata Odsjeka za politehniku Sveučilišta u Rijeci. Zbog izrazito velikog interesa škola za sudjelovanjem u radionicama u Nacionalnom centuru tehničke kulture, pozivamo zainteresirane škole da na vrijeme rezerviraju termin radionica u školskoj godini 2017./2018.!

Od ožujka do lipnja 2017., održane su terenske nastave za učenike: OŠ A.G.Matoš, OŠ Horvati, OŠ Čavle (Centar za robotiku Rijeka), OŠ Julija Klovića, OŠ Antuna Mihanovića, OŠ Čeminac, OŠ Vinka Žganca Zagreb, OŠ Petar Zrinski Zagreb, Katolička škola Požega, OŠ Kajzerica, OŠ Velika Mlaka, OŠ Bedenica, OŠ Tituša Brezovačkog Zagreb, OŠ Borovje, OŠ Medvedgrad, OŠ Novo Čiče, OŠ Petrijanec, OŠ Voćin, OŠ Vukovina i OŠ Veliko Trojstvo.
Učenici su u Nacionalnom centru tehničke kulture pohađali radionice modelarstva, 3D modeliranja, elektronike, elektrotehnike i robotike, a uz Centar, učenici su posjetili i otok Krk (Jurandvor, Baška), Senj (Senjska tiskara, Muzej sakralne baštine, Senjska katedrala, kula Nehaj) ili Rijeku (Astronomski centar u Rijeci, Trsatsko svetište), čime je ostvarena korelacija tehničke kulture sa zemljopisom, poviješću, hrvatskim jezikom i vjeronaukom. Učenici nižih razreda osnovne škole posjetili su Centar u sklopu programa škole u prirodi u Selcu, Crikvenici i Novom Vinodolskom te izradili jednostavnije tehničke tvorevine i upoznali se sa značajkama primorskog krajolika. Za sve polaznike terenske nastave u Nacionalnom centru tehničke kulture održana je prezentacija Ljetne škole tehničkih aktivnosti i časopisa ABC tehnike, s ciljem nastavka sudjelovanja polaznika terenske nastave u aktivnostima Hrvatske zajednice tehničke kulture. 
Eksperimentalne radionice za studente 3. godine preddiplomskog studija Odsjeka za politehniku Sveučilišta u Rijeci održane su 16. svibnja, 23. svibnja i 25. svibnja 2017., u Nacionalnom centru tehničke kulture. Nakon uvodnog predavanja o programima Hrvatske zajednice tehničke kulture (Biljana Trifunović), studenti su sudjelovali u trima vježbama koje su predviđene u okviru kolegija Praktikum strojne obrade materijala. Na radionici Osnove mehatronike, studenti su izradili mikrokontrolerski sklop za upravljanje DC motorima te se upoznali s osnovama programiranja i načinima pokretanja različitih elektromotora (Hrvoje Vrhovski). Druga vježba uključila je osnove izrade jednostavnijih i složenijih CAD modela te pripremu za rezanje na laserskom rezaču (Danijel Šimunić). Treća skupina studenata posvetila se osnovama tehnologije 3D ispisa koje su uključile modeliranje i 3D ispis zadanog modela mosta, a nakon proučavanja pogrešaka, studenti su imali prilike samostalno modelirati i ispisati model na 3D pisaču (Zvonimir Lapov-Padovan). Eksperimentalne radionice su početak suradnje s Odsjekom za politehniku Sveučilišta u Rijeci koja će se programski nastaviti u 2018. godini u okviru programa cjeloživotnog obrazovanja Hrvatske zajednice tehničke kulture.

O PROGRAMU TERENSKE NASTAVE U NACIONALNOM CENTRU TEHNIČKE KULTURE

Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) svojim raznovrsnim programima terenske nastave nadopunjuje redovnu nastavu tehničke kulture i učenicima osnovnih škola pruža mogućnost materijalnog oblikovanja i stvaranja. Cilj programa je popularizacija praktičnoga rada u nastavi tehničke kulture aktivnim sudjelovanjem učenika u izradi ukrasno-uporabnih predmeta u neposrednoj stvarnosti. Program je izravna dopuna nastavnog programa tehničke kulture u formalnom sustavu obrazovanja u kojem nedostaju tehničko-materijalni uvjeti za provedbu kvalitetne praktične nastave u predmetu tehnička kultura.
U programu terenske nastave u NCTK sudjeluju djeca i mladi iz osnovnih i srednjih škola s područja cijele Republike Hrvatske koji se ovim programom potiču da se u svojim sredinama uključe u organizirane izvannastavne i izvanškolske aktivnosti tehničke kulture u školi, gradskim i županijskim zajednicama tehničke kulture te ostalim udrugama kojima je tehnička kultura primarna djelatnost.
Budući da je redovnim nastavnim planom i programom, nastava tehničke kulture svedena na 1 sat tjedno po razrednom odjelu, nastavne teme se često obrađuju na općenitoj razini, zbog čega učenici ostaju uskraćeni za priliku da vlastitim radom nešto materijalno oblikuju i stvore te time bolje usvoje princip rada određene tehničke tvorevine. Terensku nastavu u Centru, u pravilu, pohađaju učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole, ali je moguće organizirati praktične radionice za učenike srednjih škola i studente s fakulteta, kao i za učenike nižih razreda osnovne škole. 
Program radionica u potpunosti prati nastavni plan i program razreda i škole koja terensku nastavu ostvaruju u Centru. Program radionica ostvaruje se u dogovoru s predmetnim nastavnikom, a zamišljen je kao individualni rad u skupinama od 10 do 15 učenika. Način rada prilagođen je potrebama i interesima pojedine skupine. Naglasak je na tehničkim radionicama (modelarstvo, robotika, strojarstvo, elektrotehnika, obrada materijala), koje su uvijek u korelaciji s ostalim nastavnim predmetima. Radionice su poticajne, razvijaju kreativnost, maštu i motoriku, razvoj kritičkog mišljenja i promatranja, lakše pamćenje, lakšu primjenu naučenog te samostalnost u istraživanju i zaključivanju. Cilj programa je popularizacija praktičnoga rada u nastavi tehničke kulture aktivnim sudjelovanjem učenika u izradi ukrasno-uporabnih predmeta u neposrednoj stvarnosti.
Nacionalni centar tehničke kulture svojim prostornim kapacitetima omogućuje održavanje nastave iz svih ostalih predmeta (informatika, likovna kultura, jezični predmeti, matematika, povijest, geografija…). Naše su učionice opremljene računalima, projektorom te školskim pločama i priborom. Uz učionice, unutar Centra je i multimedijalna dvorana (100 sjedećih mjesta), a Centar je okružen mediteranskim parkom u kojem je moguće održati i nastavu tjelesne kulture.

PROMOTIVNI LETAK

Uz jednodnevnu, u Centru je moguće organizirati i višednevnu terensku nastavu. Uz radionice u Centru, škole mogu organizirati posjet Astronomskom centru u Rijeci te Muzeju starih računala „Peek&Poke“ ili nekom drugom lokalitetu po vlastitom izboru (Posjetiteljski centar kulturne rute "Putovima Frankopana", Špilja Biserujka, Akvarijum, Villa Ružić, Trsatsko svetište, Baška, Jurandvor-Bašćanska ploča…).

Programi radionica:

 • Vježbe obrade drva
 • Vježbe obrade lima
 • Vježbe obrade plastike
 • Vježbe iz robotike
 • Vježbe slaganja strojarskih konstrukcija (Eitech)
 • Vježbe iz informatike
 • Vježbe iz 3D modeliranja
 • Vježbe iz automatike
 • Vježbe iz elektronike i elektrotehnike
 • Kreativna radionica

Ostale informacije:

 • Cijena radionica je 50 kn po učeniku. Cijena uključuje: korištenje opreme, pribora i materijala u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici uz stručno vodstvo radionica. Učenici na radionici izrađuju tehničku tvorevinu koju mogu ponijeti sa sobom.
 • Program radionice usklađuju učitelj tehničke kulture koji dovodi učenike i Voditeljica Nacionalnog centra tehničke kulture, ovisno o potrebama i mogućnostima razrednog odjela za koji se terenska nastava organizira.
 • Prilikom održavanja radionica primjenjuju se maksimalne mjere zaštite pri radu.
 • Za vrijeme odvijanja naših programa, za vlastite potrebe, snimamo aktivnosti sudionika naših radionica (fotografije i video zapisi), stoga postoji mogućnost da baš učenik koji je sudjelovao na terenskoj nastavi bude na slikama ili video zapisu koje koristimo za izradu promidžbenog materijala (prospekti, video zapisi, plakati, publikacije).
 • Prema analizi prof. Damira Purkovića u knjizi Realiteti tehničke kulture, nastavu Tehničke kulture, kao ni bilo koji drugi oblik nastave tehničkog odgoja i obrazovanja, nije moguće uspješno provoditi bez odgovarajuće materijalno-tehničke osnovice, odnosno prostora, opreme i sredstava za izvođenje nastave. Kvalitetna i prikladna opremljenost naravno nije jamstvo uspješne i učinkovite nastave ovog područja, ali bez nje takva nastava u praksi nije izvediva. Po pitanju prostornih uvjeta za izvođenje nastave koji su ustvari samo preduvjet za potpunu opremljenost, trenutno stanje je daleko od zadovoljavajućeg. Sve to upućuje na nužnost mjera i aktivnosti koje treba provesti kako bi se mogli realizirati ciljevi nastave, predviđeni nastavnim programom, odnosno ishodi i kompetencije predviđene izvedbenim programima nastave te, u konačnici, ostvarila postignuća učenika predviđena nacionalnim obrazovnim standardima za pojedine razine obrazovanja. Upravo zbog navedenog, nastava tehničke kulture u formalnom sustavu obrazovanja treba dopunu u obliku izvanučioničke nastave i programa praktičnih radionica u okviru terenske nastave u Nacionalnom centru tehničke kulture.

PRIMJER DOBRE PRAKSE - PUTEVIMA HRVATSKE PISMENOSTI
Program uključuje izradu i ukrašavanje glagoljičnih slova te izradu različitih uporabnih i ukrasnih predmeta s motivima najstarijeg hrvatskog pisma – glagoljice. U program terenske nastave moguće je uključiti posjet Krku, Košljunu ili Humu. Budući da je Centar u blizini kolijevke hrvatske pismenosti – otoka Krka – program uključuje i posjet Crkvi svete Lucije u Jurandvoru te razgledavanje Bašćanske staze glagoljice u Baški.
Povezujući tehničku kulturu s hrvatskim jezikom, poviješću, geografijom, vjeronaukom i likovnom kulturom, Hrvatska zajednica tehničke kulture ovim programom potiče učenike na očuvanje hrvatskog kulturnog i jezičnog identiteta.

Hrvatska zajednica tehničke kulture nastavlja s održavanjem radionica u okviru terenske nastave u Nacionalnom centru tehničke kulture i u školskoj godini 2017./2018. Više informacija dostupno je ovdje. 


INFORMACIJE I REZERVACIJE TERMINA
NACIONALNI CENTAR TEHNIČKE KULTURE
Strossmayerova 32, 51262 Kraljevica
T: +385(0)51/282-418
F: +385(0)51/282-420
W: www.hztk.hr
E: biljana.trifunovic@hztk.hr
M: 091/465-6771
Potražite nas i na Facebooku!

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

255. broj glasila Tehnička kultura (siječanj - ožujak 2015.) sadrži reportažu Deseta Noć muzeja u Zvjezdanom selu Mosor i ...

Novi broj časopisa ABC tehnike donosi nam i nove članke naših rubrika i nastavke koje nestrpljivo očekujete. Bliže se školski praznici ...

ABC tehnike broj 614 za travanj 2018. pravi je vjesnik proljeća u Tehničkoj kulturi. Naviješćuje i samom naslovnicom početak glavnih programa ...

Malo po malo i dolazi nam proljeće, uskršnji blagdani i ABC tehnike broj 613 za ožujak 2018. godine. Uz prigodne priloge ...