Gdje se nalazite: Početna Novosti - Robokup Održan 2. termin Ljetne škole tehničkih aktivnosti

Održan 2. termin Ljetne škole tehničkih aktivnosti

Održan 2. termin Ljetne škole tehničkih aktivnosti
15.08.2013.

Drugi termin Ljetne škole tehničkih aktivnosti Hrvatske zajednice tehničke kulture, održan je u Nacionalnom centru tehničke kulture od 05. do 15. kolovoza 2013.

U 2. terminu Ljetne škole ukupno je sudjelovalo 35 učenika, koji su se razlikovali jedino po putovima koji su ih doveli u Nacionalni centar tehničke kulture. U programu su sudjelovali prvaci s ovogodišnjeg 55. natjecanja mladih tehničara, prvaci s ovogodišnje Modelarske lige te dvadesetak učenika prema prijavama. Također, već tradicionalni Kajakaško-edukativni kamp je održan usporedno s oba termina 6. ljetne škole tehničkih aktivnosti pa su se svi sudionici Škole, prema sklonostima i mogućnostima, mogli upoznati i s osnovama tehnika veslanja kajaka i kanua, dok je 12 sudionika Kampa usporedno sudjelovalo u svim radionicama 6. ljetne škole tehničkih aktivnosti.

Osnovnoškolski program je ostvaren kroz desetodnevne radionice u kojima su učenici kroz različita područja tehničke kulture (konstruktorstvo, elektrotehnika, robotika, modelarstvo) te različite informatičke i kreativne programe izrađivali tehničku tvorevinu. Ideja programske cjelovitosti te interdisciplinarnoga pristupa se pokazala vrlo dobrom i stimulativnom jer su učenici individualnim radom u različitim radionicama postupno izradili konačan projekt, a to je ove godine bio model dizala.
Uz navedene radionice, učenici su na kreativnoj radionici izrađivali zidni sat s motivima iz stripova, a na informatici su se upoznali s pojmom otvorenog koda (open source) i naučili su se snalaziti u Linux Ubuntu operativnom sustavu. Kako bi se povezali s glavnim projektom, izrade modela dizala, učenici su tehničku dokumentaciju kreirali kao internetsku stranicu koristeći HTML naredbe, a napredniji su izradili internetske novine.

Radionice su vodili iskusni učitelji tehničke kulture koji godinama sudjeluju u programima izvannastavnih aktivnosti tehničke kulture te su mentori učenicima na natjecanjima mladih tehničara.

Ljetna škola tehničkih aktivnosti se iz godine u godinu upotpunjuje i usavršava programima članica Hrvatske zajednice tehničke kulture.
Tako smo ove godine uključili Hrvatski savez CB radioklubova u provedbi izvanučioničke radionice orijentacije u prirodi i komunikacije. Polaznici radionice su kroz teorijske i praktične vježbe na terenu upoznati s osnovama snalaženja u prirodi korištenjem CB radiouređaja kompasa i zemljovida. Osnovnu obuku rukovanja CB radiouređajem proveli su ovlašteni instruktori Hrvatskog saveza CB radioklubova.
U suradnji s Hrvatskim kajakaškim savezom i Kajakaškim savezom Zagreba i u slobodno vrijeme smo organizirali sportsko-tehničke aktivnosti kao što su vožnja kajaka i kanua. Sportska obuka u kajaku i kanuu održana je pod vodstvom licenciranih voditelja i trenera Hrvatskog kajakaškog saveza i Kajakaškog saveza Zagreba.
U suradnji s Hrvatskih astronautičkim i raketnim savezom, u 2. terminu Ljetne škole je održana i radionica raketnog modelarstva u kojoj su se učenici upoznali s osnovnim pojmovima u raketnom modelarstvu te su izradili i lansirali jednostavnije raketne modele.

Bilten pročitajte ovdje.

Web novine pregledajte ovdje.

Videozapis pregledajte ovdje.

Fotogaleriju pogledajte ovdje.

Prilog iz Večernjih vijesti Nove Tv pogledajte ovdje.

Promotivni video Ljetne škole tehničkih aktivnosti pogledajte ovdje.

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

 Poštovani čitatelji želimo vam sretnu novu 2020. godinu i da uživate u čitanju časopisa ABC tehnike još jednu, sada 64 godinu ...

Poštovani čitatelji predstavljamo vam i poslijednji prosinački broj časopisa ABC tehnike u ovoj 2019. godini. Naravno časopis ćemo nastaviti izdavati i ...

U ovom broju časopisa možete pronaći kompletne upute i zadatke za predstojeći nam 13. kup u robotici Hrvatske zajednice tehničke kulture ...