Gdje se nalazite: Početna Novosti - Robokup Održan III. zimski kamp tehničke kulture grada Čakovca

Održan III. zimski kamp tehničke kulture grada Čakovca

Održan III. zimski kamp tehničke kulture grada Čakovca
06.02.2019.

Od 7. do 11. siječnja 2019. u III. OŠ Čakovec održan je III. zimski kamp tehničke kulture grada Čakovca. Kamp je organiziralo Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije s partnerima u projektu Radioklubom „Međimurje“, Aeroklubom „Međimurje“, Fotokino klubom Ivanovec i Školom animiranog filma (ŠAF-om) Čakovec.

Kamp je financiran sredstvima Javnog poziva korisnicima proračuna Grada Čakovca za dostavu prijava za financijske potpore projektima i programima za 2019. godinu i sredstvima Zajednice tehničke kulture Međimurske županije i Društva pedagoga tehničke kulture. S ponešto materijala i posuđivanjem opreme pomogli su Nacionalni centar tehničke kulture iz Kraljevice i Hrvatska zajednica tehničke kulture. Nakladnici Alfa i Profil – Klett osigurali su za svakog polaznika prigodan poklon, a Printex Čakovec tiskarsku uslugu.

Na kampu je bilo 253 učenika, koji su bili raspoređeni u 12 različitih radionica.
Radionicu Radiokomunikacije i izrada elektroničkog sklopa vodili su Vladimir Vinko i Lucijan Franin - Radioklub Međimurje, Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 1. za učenike od 1. - 4. razreda Smiljana Colar – DPTKMŽ i asistentica Luna Miličević, Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 2. za učenike od 5.-8. razreda Mihaela Novak – DPTKMŽ i asistentica Barbara Vinković, Robotika, Mbot, Micro bit za učenike od 5.-8. razreda Ivana Poljak – DPTKMŽ, Izrada mehanizma i elektroničkog sklopa - Pokreni zdravoljupca - izradi igračku Marko Krhač – DPTKMŽ, Strojarstvo i strojarske konstrukcije Željko Medved – DPTKMŽ, Kreativna radionica oslikavanje predmeta Andreja Modrinjak – Fotokino klub Ivanovec i DPTKMŽ, 3D modeliranje Zvonko Ljubić – DPTKMŽ i asistent Vito Križaić, Foto i video radionica Radovan Petković - Fotokino klub Ivanovec i asistent Stjepan Petković, Zrakoplovno i raketno modelarstvo, Leonardo Belović - Aeroklub Međimurje i asistenti Tomislav i Ivan Belović, Code Club programiranje u programu Scratch i Python, Jelena Tuksar – DPTKMŽ i Leon Vlašić – Radioklub Međimurje, Izrada animiranog filma, Jasminka Bijelić Ljubić i Mateja Barić Škola animiranog filma (ŠAF Čakovec) i Izradu elektroničkog sklopa i spajanje na maskotu kampa „Vjevericu“ Draženko Turek - DPTKMŽ.
Radilo se svaki dan od 10 – 12 sati. Učenici su po dogovoru s voditeljima mogli doći na radionicu već u 8 sati i ostati i dovršiti radove do 13 sati.
Za sve sudionike je svakodnevno bio osiguran sendvič i sok. Na kraju kampa dobili su prigodnu majicu i poklone izdavačkih kuća. Sudjelovanje na kampu za učenike je bilo besplatno i sve radove koje su izradili odnijeli su doma.
Domaćin kampa bio je Zvonko Ljubić učitelj tehničke kulture u III. OŠ Čakovec. Kamp je vodila Jelena Tuksar dopredsjednica DPTKMŽ.
Zadnji dan rada kampa bio je vrlo svečan. Nakon što su dovršili predviđene radove, učenici su očistili i pospremili svoja radna mjesta. Izrađene radove su izložili u holu škole. Na majice s logom kampa pričvrstili su svoj rad, maskotu kampa „vjevericu koja svijetli“. Voditelji radionica podijelili su im zaslužena priznanja za cjelotjedni rad.
Uz sudionike kampa izložbu radova i prikaz stečenih vještina na kampu razgledali su roditelji, djedovi i bake učenika, te gosti župan Matija Posavec, dogradonačelnik Čakovca Mario Medved, županijski i gradski pročelnici zaduženi za obrazovanje Branko Sušec i David Vugrinec, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić, predsjednici Županijske zajednice i Zajednice tehničke kulture grada Čakovca, Željko Medved i Lucijan Franin, ravnateljica III. OŠ Čakovec Nataša Hajdinjak i članovi društava i klubova koji su sudjelovali na kampu.

Zatvaranje kampa započelo je prikazivanjem kratkog animiranog filma „„Zabava u veselom Međimurju s veselim Međimurcima“ https://vimeo.com/310812641 kojeg su na kampu snimili i montirali polaznici Radionice Škole animiranog filma. Potom je prikazan film u obliku vijesti - dnevnika „Zimski kamp 2019“ https://youtu.be/lJNGLL2R4pU .
Predstavnici grada i županije podijelili su zahvalnice sponzorima kampa i voditeljima radionica.
Gosti su redom čestitali učenicima na uzornom zalaganju i ponašanju za vrijeme rada kampa, te na usvojenim znanjima i vještinama. Zahvalili su voditeljima radionica na uloženom trudu i vremenu koje su potrošili te im odali priznanje za organizaciju i provođenje do sada kampa s najvećim brojem radionica i polaznika.

Na kraju je Vito Križaić prošlogodišnji državni prvak na natjecanju mladih tehničara iz područja Strojarskih konstrukcija zatvarajući kamp, zahvalio u ime polaznika svima koji su omogućili održavanje i izvrsnu provedbu kampa. Pozvao je učenike da na pametan način iskoriste slobodno vrijeme i da se prijave na slijedeći, III. ljetni kamp tehničke kulture.

Dodatne informacije

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

Školska godina je prošla i na vaše i naše zadovoljstvo tu je i novi broj časopisa ABC tehnike. Uživajte u ljetnim ...

U ABC tehnike od svibnja 2019. godine naći ćete sve naše stalne rubrike, Arduino, STEM, Robotiku, prilog o fotografiji, zadatak koji ...

U novom broju časopisa ABC tehnike broj 624, možete pronaći naše stalne rubrike i neke nove priloge kao što su: "Spuštanje ...