Gdje se nalazite: Početna Novosti - Robokup Održana obuka mentora jedriličarskog modelarstva na radionicama s djecom i mladima

Održana obuka mentora jedriličarskog modelarstva na radionicama s djecom i mladima

Održana obuka mentora jedriličarskog modelarstva na radionicama s djecom i mladima
21.12.2017.

Hrvatski jedriličarski savez i Jedriličarski klub Zenta održali su u Splitu 24. i 25. studenoga 2017. obuku mentora i instruktora na radionicama s djecom i mladima. Djeca i mladi pokazali su veliki interes brojnim pitanjima vezanim uz rad posebne klase RG65 za djecu i mlade u Hrvatskoj, ali i ukupno za jedriličarsko modelarstvo koje se trenutno ponosi aktualnom titulom svjetskog prvaka iz Splita.

Radionice su vodili iskusni mentori jedriličarskog modelarstva Zvonko Jelačić i Josip Marasović, uz pomoćne instruktore (Roko Udovč i Duje Luković).

Jedriličarsko modelarstvo ima za cilj privući što veći broj djece i mladih na korisne i poučne aktivnosti unutar tehničke kulture te na svježem zraku i suncu.

Dogovoreno obučavanje instruktora i mentora kreće se u tom smjeru budući da je u Splitu kroz dvodnevnu radionicu obavljena djelomična obuka te uvodna predavanja za dva nova instruktora jedriličarskog modelarstva te je uz to organizirana radionica koja je provedena ne bi li se testiralo nove instruktore u radu s djecom i mladima koji su željno iščekivali zadatke s radio upravljanim modelima.
Pred nove buduće mentore postavlja se zahtjevan zadatak poznavanja cjelokupnih sustava unutar širokog polja radio upravljanog jedrenja. Zbog toga se u zentinoj brodomodelarnici prvi dan poučavalo o brojnim karakteristikama modela, a mnogo rada izvodilo se s elektronikom, epoksilnom smolom za trup jedriličarskih modela, 'mylar' folijom za jedra, zaštitnim tekućinama korištenim kod obrade aluminijskih dijelova i sl. Dijelili su se savjeti vezani uz pristup djeci i mladima te pojašnjavanje naprednih znanja iz fizike na njima prilagođenu dob. Učilo se rukovanje s radio upravljačima, praćenje stanja baterija, načini sigurnosnog punjenja te zaštite, posebice kod Li-Po baterija radi većeg sigurnosnog rizika u odnosu na Ni-Mih baterije. Također, napredni koncepti jedrenja dočekali su ih kroz drugi dan radionice gdje su se proučavali 'VMG', 'mod' te ostale tehnike u jedrenju. Optimizacija i fino podešavanje bili su neizostavni dio dana gdje su se odmah neposredno nakon izmjena testirali modeli zajedno s djecom i mladima na Matejušci u Splitu gdje se odvijao drugi dan događanja koji je bio otvoren i za javnost te brojne znatiželjne prolaznike.

Petnaestero djece i mladih sudjelovalo je najviše u drugom danu radionice. Samim time, najveći naglasak se stavio na optimizaciju jedrilja nakon prvotnog opremanja modela koji su zaplovili odmah nakon što su zatvoreni vodonepropusnim 'dakron' poklopcima te nakon pomnog pregleda. Do tada su djeca već dobrano naučila centriranje kormila, podešavanje kuta otvaranja i zatvaranja glavnog i prednje jedra, a još se ipak bruse vještine vezane uz krivulje jedara budući da je u taj segment uključena visoka preciznost te razumijevanje napredne fizike. No, ipak je dokazano iznimno intuitivno znanje i u tom polju gdje su određeni modeli djece bili brži od starijih novopečenih mentora.

Prilikom prvog dana najveći interes iskazan je u korištenju alata vezanih uz popravke elektronike te uz postavljanje elektromotora unutar trupa jedriličarskih modela. Drugi dan se svo prikupljeno znanje moglo testirati, a djeca i mladi posebice vole odmjeravati snage na regatnom polju s modelima koje su prvotno sami podesili i 'natrimali' onako kako to stoji njihovom načinu jedrenja, odnosno odabranim taktikama koje djeca i mladi moraju smišljati ne bi li se što bolje iskazali u dinamičnom svijetu jedriličarskog modelarstva.

Na kraju samog događanja organizatori su se putem razglasa srdačno zahvalili svim prisutnim sudionicima, djeci i mladima, roditeljima te ostaloj javnosti u ime Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatskog jedriličarskog saveza te JK Zenta na sudjelovanju. Također, zahvala je upućena i Toto Burger Baru iz Splita kao posebnom sponzoru koji se uvijek rado odazove pri podupiranju djece i mladih unutar jedriličarskog modelarstva. Podijeljene su i medalje za najbolje sudionike gdje se iskusni jedriličarski modelar iz YC Biograda prometnuo na vrh među splitskim sudionicima.

Djeca i mladi pokazali su veliki interes brojnim pitanjima vezanim uz rad posebne klase RG65 za djecu i mlade u Hrvatskoj, ali i ukupno za jedriličarsko modelarstvo koje se trenutno ponosi aktualnom titulom svjetskog prvaka iz Splita. Tako je aktualni prvak svijeta Zvonko Jelačić također pratio djecu i mlade te ih savjetovao na svakom koraku direktno i indirektno preko poučavanja budućih instruktora. Iznimno vrijedne savjete i znanja 'mlade glave' rado upijaju budući da su rezultati sa svakim događanjem sve tjesniji, pogreške sve manje i osmijesi sve brojniji. Natjecateljski duh uvijek neumorno potiče daljnji rast i napredak među mladima što dokazuje kada se djeca uz svježi zrak i sunce itekako napeto fokusiraju na upravljanje modelima što iziskuje veliki mentalni napor te moć projiciranja također. Jedriličarsko modelarstvo u Splitu (ali i šire) itekako pozitivno djeluje na stvaranje vrijednosti među mladima, učenjem novih znanja na jedan inovativan, drugačiji način te formiranjem raznih vještina.

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

Nakon ljetnih praznika, evo i novog broja ABC tehnike za rujan 2018. Školska godina je počela, a s njom i nova ...

Dragi čitatelji pred vama je i zadnji broj "ABC tehnike" godišta 2017./2018. Slijedi ljetna pauza i od jeseni s novom školskom ...

Novi broj časopisa ABC tehnike donosi nam i nove članke naših rubrika i nastavke koje nestrpljivo očekujete. Bliže se školski praznici ...