Gdje se nalazite: Početna Novosti - Robokup Pet mladih hrvatskih filmaša na festivalu Giffoni Experience u Italiji

Pet mladih hrvatskih filmaša na festivalu Giffoni Experience u Italiji

Pet mladih hrvatskih filmaša na festivalu Giffoni Experience u Italiji
29.07.2019.

Hrvatski filmski savez nastavlja uspješnu suradnju s jednim od najvećih međunarodnih festivala. Giffoni Experience je jedan od najvećih međunarodnih festivala filmova za djecu i mlade, a održan je od 19. do 27. srpnja 2019. u talijanskom gradiću Giffoni. Festivalski program čine filmovi profesionalaca namijenjeni djeci i mladima, a posebnost je festivala što prikazane filmove ocjenjuju upravo mladi. Naši mladi filmaši, osim prilike za stjecanje novih poznanstava i znanja, kao i druženja s vršnjacima iz različitih zemalja, sudjeluju na razgovorima i analizama filma pred velikim auditorijem te utječu na pozicioniranje hrvatskog stvaralaštva mladih i u svjetskim okvirima.

Tijekom festivala gradić Giffoni posjeti više od 6.200 djece iz više od 50 zemalja. Organizatori nastoje da se sudionici svake godine izmjenjuju kako bi što više mladih imalo priliku posjetiti festival. Ove godine imamo čak petero mladih filmofila u žiriju festivala.

Hrvatsku delegaciju na Giffoniju čine Ema Puljić (ŠAF Čakovec) i Ida Mihaica (Udruga Luža, Dubrovnik) u žiriju kategorije 13+. Pridružit će im se Barbara Vukas (družina Paola Di Rosa, Dubrovnik) i Mihael Pakrac (Vanima, Varaždin), 3u žiriju 16+, te kao najstariji predstavnik ići će Max Kostelac (Foto Kino Video Klub Zaprešić), koji će sudjelovati u žiriju kategorije 18+. Mladi filmaši su ovu priliku zavrijedili uspješnim i nagrađenim sudjelovanjem na filmskim revijama djece i mladeži.
Mlade na festivalu ove godine vodi dugogodišnja suradnica HFS- a Dalia Alić iz udruge Blank_filmski inkubator, koja je i sama kao srednjoškolka sudjelovala na Four River Film Festivalu i Filmskoj reviji mladeži, a u međuvremenu je završila produkciju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Sudjelovanje na festivalu je idealna prilika za komunikaciju i izmjenjivanje iskustava, te stvaranje novih partnerstva s kolegama, medijskim pedagozima iz drugih europskih zemalja. Također poseban poziv uprave festivala upućen je i voditeljici revijskih i obrazovnih programaHrvatskog filmskog saveza i koordinatorici obje spomenute revije, Sanji Zanki Pejić, koja će se hrvatskoj delegaciji pridružiti tokom trajanja festivala.

Uključivanjem sudionika Revije djece i Revije mladeži u događanja ovakvog tipa daje se dodana vrijednost i samim Revijama, a Hrvatsku se dodatno pozicionira i na svjetsku kartu stvaralaštva djece i mladeži.

Naši mladi filmaši, osim prilike za stjecanje novih poznanstava i znanja, kao i druženja s vršnjacima iz različitih zemalja, sudjeluju na razgovorima i analizama filma pred velikim auditorijem.
Uz povezivanje naših mladih talenata s vršnjacima iz različitih dijelova svijeta, izuzetno je važna i aktivna uloga hrvatskih predstavnika koja utječe na pozicioniranje hrvatskog stvaralaštva mladih i u svjetskim okvirima, te s toga jedva čekamo da vidimo s kakvim će se iskustvima i idejama naši mladi filmaši vratiti s ovogodišnjeg festivalskog izdanja!

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

Školska godina je prošla i na vaše i naše zadovoljstvo tu je i novi broj časopisa ABC tehnike. Uživajte u ljetnim ...

U ABC tehnike od svibnja 2019. godine naći ćete sve naše stalne rubrike, Arduino, STEM, Robotiku, prilog o fotografiji, zadatak koji ...

U novom broju časopisa ABC tehnike broj 624, možete pronaći naše stalne rubrike i neke nove priloge kao što su: "Spuštanje ...