Počinje Modelarska liga 2017./2018.

13.11.2017.

Ekipno natjecanje učenika kojim Hrvatska zajednica tehničke kulture potiče razvitak modelarstva i maketarstva ponosno ulazi u 6 godinu provođenja! Modelarska liga je jedinstven sustav nacionalnoga natjecanja u području modelarstva koji je prepoznat i pozitivno ocijenjen među dionicima tehničke kulture u RH, ali i među inozemnim partnerima i predstavnicima neformalnog obrazovanja i poduzetničkog sektora.
Modelarska liga će se u školskoj godini 2017./2018. održavati na području cijele Republike Hrvatske u suradnji s Hrvatskim savezom pedagoga tehničke kulture, društvima pedagoga tehničke kulture, županijskim i gradskim zajednicama tehničke kulture te osnovnim školama.

Zahvaljujući Hrvatskoj zajednici tehničke kulture koja od pokretanja Lige kontinuirano osigurava materijalne resurse i administrativnu podršku, u Ligu su se uključile i škole koje nisu imale zadovoljavajuće tehničko-materijalne resurse za provedbu praktične nastave tehničke kulture. Modelarska liga je povezala županijske i gradske zajednice (sustav neformalnog obrazovanja) s takvim školama (sustav formalnog obrazovanja) te potaknula rješavanje tehničko-materijalnih ograničenja i buduće programske suradnje navedenih dionika tehničke kulture u Republici Hrvatskoj.

Upravo ovim programom, kojim se potiču regionalne programske suradnje temeljene na praktičnom radu djece i mladih, Hrvatska zajednica tehničke kulture nastojat će, i u budućem razdoblju, još više potaknuti svoju mrežu članica na suradnju sa školama i stvaranje novih programa koji će ojačati kapacitete tehničke kulture na regionalnim razinama i osigurati sustavni razvitak tehničke pismenosti djece i mladih.

U sklopu Modelarske lige, HZTK osigurava sve potrebne ljudske resurse (administrativna podrška) te materijalne resurse (potrošni materijal, oprema, pribor i alat) za provedbu županijskih i državne razine natjecanja. U sklopu programa Modelarska liga HZTK provodi stručna usavršavanja učitelja i mentora u NCTK Kraljevica te osigurava opremu i potrošni materijal za nove županije koje se uključuju u natjecanje.

Stručno usavršavanje učitelja i mentora u području modelarstva održat će se od 8. do 10. prosinca 2017. u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici (detalji usavršavanja će biti objavljeni u izborniku Najava radionica i druge aktivnosti). 

U školskoj godini 2016./2017. održano je ukupno 41 natjecanje u 20 županija, u kojima je sudjelovalo 1800 učenika od 5. do 8. razreda, iz 233 škole i udruge, pod vodstvom 217 učitelja/mentora. U odnosu na prošlu školsku godinu, u natjecanju je sudjelovalo 68,69% više natjecatelja. Više pročitajte ovdje.

Modelarska liga 2017./2018. provodit će se sukladno Pravilima Modelarske lige 2017./2018. do 11. svibnja 2018. (županijske razine), a državna razina Modelarske lige 2017./2018. održat će se od 25. do 27. svibnja 2018. u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. 

Više o Modelarskoj ligi pročitajte ovdje. 

vrh stranice