Gdje se nalazite: Početna Novosti - Robokup Prvi termin 10. ljetne škole tehničkih aktivnosti u NCTK oduševio 58 mladih polaznika

Prvi termin 10. ljetne škole tehničkih aktivnosti u NCTK oduševio 58 mladih polaznika

Prvi termin 10. ljetne škole tehničkih aktivnosti u NCTK oduševio 58 mladih polaznika
14.07.2017.

Prvi termin Ljetne škole tehničkih aktivnosti održan je od 1. do 10. srpnja 2017. u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. U prvom terminu sudjelovalo je ukupno 58 učenika – 53 učenika prema prijavama te pobjednici ovogodišnjeg Robokupa i 59. natjecanja mladih tehničara RH.

Ljetna škola tehničkih aktivnosti je jedinstvena škola tehničkih aktivnosti u Republici Hrvatskoj jer uključuje visoku razinu tehničkog opismenjavanja djece i mladih u različitim područjima tehničke kulture. Svake godine Ljetnu školu pohađa preko stotinu učenika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta koji aktivnim sudjelovanjem u radionicama različitih područja tehničke kulture izrađuju i unaprjeđuju tehničke tvorevine, pritom usvajajući i osnovne principe sigurnog i pravilnog korištenja opreme i alata za rad. Korisnici programa Ljetne škole tehničkih aktivnosti u svojim sredinama prenose stečena iskustva u različitim programima formalnog, neformalnog i i informalnog obrazovanja te s vremenom postaju nositelji novih programa tehničke kulture u svojim sredinama. 
Od 2008. godine, kvalitetu Ljetne škole tehničkih aktivnosti prepoznaje sve više djece i mladih i njihovih roditelja, zbog čega će Hrvatska zajednica tehničke kulture od 2017. godine održavati 3 termina – 2 osnovnoškolska termina u srpnju i kolovozu te 1 termin za učenike srednjoškolskog uzrasta.

FOTOGALERIJA

U prvom terminu Ljetne škole tehničkih aktivnosti (voditeljica: Biljana Trifunović) sudjelovalo je 58 učenika osnovnoškolskog uzrasta iz različitih područja Republike Hrvatske, koji su aktivnim sudjelovanjem u različitim radionicama izradili projektne zadatke – školski model hidraulične robotske ruke izrađen od šperploče te ručni sat s mikroupravljačkim sklopom. 
Školski model hidraulične robotske ruke nastao je povezivanjem područja modelarstva (voditelji: Antun Šikić i Bojan Floriani) i robotičkih konstrukcija. Aktivnim sudjelovanjem u radionici modelarstva, učenici su stekli osnovne kompetencije rukovanja modelarskim strojem koji je prilagođen dječjem uzrastu i ručnim alatima za obradu drva, slijedeći planirane radne postupke spajanja drvenih pozicija u cjelinu tehničke tvorevine.
U radionici robotičkih konstrukcija (voditelji: Petar Dobrić i Elizabeta Tedeško), učenici su stekli osnovne kompetencije za izradu i upravljanje robotičkim konstrukcijama. Uz izradu različitih robotičkih konstrukcija prema zadanim predlošcima, učenici su sastavljali robotičke konstrukcije iz odabranih konstrukcijskih elemenata, prema vlastitim zamislima. Usvojivši osnovne principe sastavljanja jednostavnijih i složenijih robotičkih konstrukcija, učenici su sastavili model hidraulične robotske ruke, prema naputcima mentora. Školski model hidraulične robotske ruke za potrebe Ljetne škole tehničkih aktivnosti osmislili su i izradili djelatnici Hrvatske zajednice tehničke kulture – Hrvoje Vrhovski i Zvonimir Lapov-Padovan.
Ručni sat s mikroupravljačkim sklopom nastao je povezivanjem područja elektrotehnike i automatike. Aktivnim sudjelovanjem u radionici elektrotehnike (voditelji: Hrvoje Vrhovski i Albert Gajšak), učenici su izradom elektroničkih značaka usvojili osnove strujnih krugova i usavršili vještinu lemljenja. Kako bi se što bolje pripremili za izradu upravljačkog sklopa tehničke tvorevine – Arduino ručnoga sata koji je osmislio Albert Gajšak.

Radionica automatike (voditelji: Maja Mačinko Kovač i Lovro Stipanović) uvela je polaznike radionice u svijet programiranja i osnova rada s Arduino platformom, što je rezultiralo izradom elektroničkog sklopa za upravljanje svjetlosnim efektima. Nakon uspješnog rješavanja uvodnih zadataka, učenici su se upoznali s programskim rješenjem projektnog zadatka te usvojili principe rada Arduino ručnoga sata. 
Osim navedenih radionica u kojima su učenici izrađivali projektne zadatke, održana je i radionica 3D modeliranja (voditelji: Zvonimir Lapov-Padovan i Josip Oroz) u kojoj je do izražaja došla kreativnost naših polaznika. Učenici su modelirali jednostavnije personalizirane privjeske za ključeve, prema zadanim predlošcima i složenije modele prema vlastitim zamislima te ih pripremali za ispis na 3D pisaču.
Kao i svake godine, i ova je Ljetna škola održana u suradnji s: Hrvatskim savezom CB radioklubova, Hrvatskim kajakaškim savezom, Hrvatskim savezom brodomaketara i Kajakaškim savezom Zagreba s ciljem prezentacije i popularizacije djelatnosti saveza.
Za sve polaznike Ljetne škole tehničkih aktivnosti organizirana je i radionica orijentacije u prirodi i komunikacije (voditelji: Katarina Tomić i Đuka Pelcl). Tijekom desetodnevnog boravka u Nacionalnom centru tehničke kulture, polaznici Ljetne škole su za vrijeme provođenja programa orijentacije i komunikacije usvojili osnove rada PMR radio stanicama (frekvencija 446 MHz), kompasom i zemljovidom, a proveli su ga licencirani instruktori iz Hrvatskog saveza CB radioklubova. Uz teorijsku nastavu i praktične radionice u Centru, za sve je polaznike organizirana terenska nastava na otoku Krku (poluotok Prniba) na kojoj su učenici, u realnim uvjetima, pokazali vještinu snalaženja u prirodi te vještinu komunikacije PMR uređajem
U suradnji s Hrvatskim kajakaškim savezom, ponovno je održana prezentacija samogradnje mini kajaka na kojoj je voditelj aktivnosti, uz asistenciju polaznika Ljetne škole, demonstrirao proizvodnju kompozitnog (stakloplastičnog) mini kajaka. Za izradu čamca korištena je tehnologija proizvodnje u vakuumu, odnosno, suvremenija tehnologija samogradnje kojom se čamac natapa poliesterskom smolom preko vakuum pumpe.
Ukupno će tijekom Ljetne škole biti izrađena 3 mini kajaka koji će biti donirani kajakaškim klubovima prema preporuci Hrvatskog kajakaškog saveza. Izradu kajaka je demonstrirao Igor Gojić, instruktor samogradnje Hrvatskog kajakaškog saveza.

U suradnji s Hrvatskim savezom brodomaketara, ponovno je održana radionica brodomaketarstva, u kojoj su učenici izrađivali makete brodova od papira – maketu riječnog čamca i maketu jedrilice „Optimist“ pod vodstvom iskusnih riječkih brodomaketara Branimira Šoića i Luke Paušića. 

U suradnji s Kajakaškim savezom Zagreba i u slobodno vrijeme je organizirana sportsko-tehnička aktivnost - vožnja kajaka, pod vodstvom Tomislava Crnkovića, Željka Rogića i Luke Mujkića, licenciranih voditelja i trenera Kajakaškog saveza Zagreba. Programski zadaci sportskog programa provedeni su unutar šestodnevnog plana rada usmjerenog na razvoj kvalitativnih motoričkih sposobnosti, upoznavanje s osnovama tehnike zaveslaja te razvoj naprednije tehnike zaveslaja. Učenici su imali prilike sudjelovati i u kajakaškom natjecanju na otoku Krku, a najuspješnijima su podijeljene prigodne medalje koje je pripremio Kajakaški savez Zagreba. 

Slobodno vrijeme izvan radionica bilo je organizirano kroz različite sportske i zabavne aktivnosti u kojima su učenici svakodnevno odmjeravali snage u stolnom tenisu te plesnim interaktivnim igrama, pod pedagoškim i liječničkim nadzorom. 

Kao i svake godine, sudionike Ljetne škole tehničkih aktivnosti je pozdravio i predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, gospodin Ivan Vlainić koji je izrazio zadovoljstvo velikim interesom učenika za sudjelovanjem u Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti te ih potaknuo na daljnje uključivanje u programe tehničke kulture u lokalnim zajednicama i upisivanje tehničkih i proizvodnih zanimanja. 
Prvi termin Ljetne škole završen je anketnim upitnikom u kojem su svi polaznici izrazili veliko zadovoljstvo provedenim radionicama, najavili povratak u sljedećoj godini te naveli prijedloge tehničkih tvorevina koje bi željeli izrađivati na sljedećoj Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti. 
Uz učenike koji su svoje zadovoljstvo izrazili anketnim upitnikom, obratili su nam se i brojni zadovoljni roditelji polaznika Ljetne škole tehničkih aktivnosti od kojih izdvajamo:

  • Hvala Vam na trudu i energiji koju ste Vi i Vaši kolege unijeli u ovu Ljetnu školu. Također hvala Vam na fotkama koje ste redovito uploadali na Facebook stranicu koje smo sa nestrpljenjem iščekivali i koje su nam bili pokazatelj da su djeca jako zadovoljna i fokusirana na ponuđene aktivnosti i da smo mi roditelji napravili dobar izbor kad smo Vam povjerili našu djecu. S nestrpljenjem iščekujemo filmiće na Youtubeu za 2017. godinu kao i bilten. PS: Robotska ruka je prošla na prezentacijskom ispitu nakon transporta u Zagreb. ;) (Majka polaznika prvog termina Ljetne škole tehničkih aktivnosti)
  • Ovim putem željela bih se zahvaliti u naše ime (mama, tata, sin), prvo, što je moj sin s liste čekanja upao u ljetni kamp, a onda i što se oduševljen vratio kući s novim znanjima. Vrlo je teško pridobiti pažnju jednog pubertetlije, koji bi samo igrao igrice, buljio u mobitel, međutim, došao je oduševljen iz kampa, mobitel bi stigao pogledati samo povremeno, a i nije mu nedostajao. Oduševljen je svim radionicama, svim profesorima i studentima, osobito automatikom…Molim Vas da pohvalite sve profesore i studente koji su sudjelovali u radionicama, tete animatorice i Vas kao organizatora naravno. Za vas sam saznala po preporuci, a svakako ću vas preporučiti i dalje, mislim da dva osnovnoškolska ljetna termina više neće biti dovoljna, hahhaha. Još jednom, veliko hvala! (Majka polaznika prvog termina Ljetne škole tehničkih aktivnosti)
  • Samo bih Vam se željela kratko, ali najiskrenije, zahvaliti na organizaciji, brizi, trudu i entuzijazmu cijele Vaše ekipe oko Ljetne škole koja je upravo završila, i s koje se dijete vratilo presretno i oduševljeno.
  • Lijep pozdrav i ugodan ostatak radnog i slobodnog ljeta svima! (Majka polaznika prvog termina Ljetne škole tehničkih aktivnosti)
  • Htjela bih se najljepše zahvaliti na vrlo stručnom i za djecu ugodnom načinu stjecanja novih znanja. Organizacijski također nemam primjedbi - na vrijeme dobivene i korisne informacije. Ja sam mama polaznika koji je porezao nogu pa i tu koristim priliku da zahvalim na ukazanoj pomoći. Vidimo se dogodine. (Majka polaznika prvog termina Ljetne škole tehničkih aktivnosti)

Drugi termin Ljetne škole tehničkih aktivnosti održat će se od 1. do 10. kolovoza 2017. za učenike osnovnoškolskog uzrasta. a treći termin od 17. do 26. kolovoza 2017. za učenike srednjoškolskog uzrasta. Bilten 10. ljetne škole tehničkih aktivnosti bit će objavljen po završetku trećeg termina. 

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

255. broj glasila Tehnička kultura (siječanj - ožujak 2015.) sadrži reportažu Deseta Noć muzeja u Zvjezdanom selu Mosor i ...

Malo po malo i dolazi nam proljeće, uskršnji blagdani i ABC tehnike broj 613 za ožujak 2018. godine. Uz prigodne priloge ...

Dragi čitatelji i suradnici, pred vama je novi broj časopisa ABC tehnike za veljaču 2018. godine. U njemu možete naći kompletan ...

Dragi čitatelji i korisnici časopisa ABC tehnike, pred vama je novi broj. I ovu 2018. godinu nastavljamo s izlaženjem u tiskanom ...