Gdje se nalazite: Početna Novosti - Robokup Rekordan broj sudionika na Znanstvenom pikniku 2018.

Rekordan broj sudionika na Znanstvenom pikniku 2018.

Rekordan broj sudionika na Znanstvenom pikniku 2018.
30.05.2018.

Od 25. do 27. svibnja 2018. godine, na Otoku Univerzijade jezera Jarun u Zagrebu održan je sedmi po redu Znanstveni piknik - najveća manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj. U radionicama Hrvatske zajednice tehničke kulture sudjelovalo je gotovo 1200 posjetitelja, od toga 1092 djece vrtićke i osnovnoškolske dobi, koji su napravili više od 2000 tehničkih tvorevina (elektroničke značke, drvene značke, krijesnice, svjetiljke sove, šišmiše i rakete).

Znanstveni piknik je projekt popularizacije znanosti i umjetnosti, međunarodno događanje na otvorenom ili u zatvorenom prostoru čiji je glavni cilj promovirati znanost u najširem smislu, ali i zainteresirati mlade ljude i one koji se tako osjećaju da odaberu znanost kao svoj životni poziv.

Događanje je osmišljeno kao opušteno druženje sa znanošću pa je stoga i odabran format “piknika” – on najbolje predstavlja upravo ono što se želi poručiti: ZNANOST JE ZABAVNA!

Program Znanstvenog piknika sastoji se od niza predavanja, prezentacija, radionica, znanstvenih show programa, kazališnih edukacijskih predstava i sličnih interaktivno-edukativnih i umjetničkih formata koje provode brojne udruge, studentske sekcije, institucije i pojedinci, zaljubljeni u znanost i umjetnost iz Hrvatske i inozemstva.

Ovogodišnji Piknik održan je pod visokim pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba.

Organizatori Znanstvenog piknika su Udruga profesor Baltazar, Zadruga ZEZ te Mreža popularizatora znanosti.

Organizacijski partneri Znanstvenog piknika su Hrvatska zajednica tehničke kulture, CARNET i drugi.

Ovogodišnji Znanstveni piknik posjetilo je oko 30000 posjetitelja, koje je dočekalo tri stotine edukatora na devedeset pozicija – pojedinci, udruge, ustanove, tvrtke, fakulteti, muzeji i učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske.

Na ulazu na Znanstveni piknik bile su organizirane radionice Hrvatske zajednice tehničke kulture u kojima je 1183 posjetitelja, od toga 1092 djece vrtićke i osnovnoškolske dobi, napravilo više od 2000 tehničkih tvorevina (elektroničke značke, drvene značke, krijesnice, svjetiljke sove, šišmiše i rakete). 

Na izlagačkom prostoru HZTK bile su izložene tehničke tvorevine koje su napravili učenici u programima HZTK te se dijelio čaospis ABC tehnike. Radionice su vodili djelatnici HZTK, volonteri iz Srednje strukovne škole iz Samobora, studenti tehničkih fakulteta i i učitelji tehničke kulture. Radionice je vodio i Ivan Vlainić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Više fotografija dostupno je na Facebooku HZTK.

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

Dragi čitatelji u nastavku je broj časopisa od ožujka 2019. ABC tehnike 623. Želimo Vam da uživate u čitanju i korištenju ...

Broj 622 časopisa ABC tehnike donosi mnoštvo zanimljivih priloga i događanja, uz naše stalne rubrike možete naći i druge zanimljive teme.

Pred vama je časopis ABC tehnike broj 621 od siječnja 2019. godine. Posebno želimo spomenuti članak o gospodinu Zvonimiru Jakoboviću, doktoru ...