Gdje se nalazite: Početna Novosti - Robokup U dvorcu Stubički Golubovec održan Znanstveni piknik

U dvorcu Stubički Golubovec održan Znanstveni piknik

U dvorcu Stubički Golubovec održan Znanstveni piknik
31.10.2019.

Hrvatska zajednica tehničke kulture sudjelovala je u realizaciji osmog Znanstvenog piknika koji je održan u perivoju dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici u Hrvatskom zagorju od 27. do 28. rujna 2019. godine. Znanstveni piknik je projekt popularizacije znanosti u najširem smislu. Radionice koje je Hrvatska zajednica tehničke kulture pripremila izazvale su, kao i uvijek do sada, izuzetno veliku pozornost posjetitelja. Znanstveni piknik je projekt Udruge profesor Baltazar od 2012. godine, a programski partneri Znanstvenog piknika bili su Hrvatska zajednica tehničke kulture, FabLab.hr i Udruga za promicanje kreativnog i vizualnog obrazovanja Virtualci.

Održan je i osmi Znanstveni piknik, najveća manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj koja se kao neformalno druženje sa znanošću i umjetnošću provodi već osam godina.

Znanstveni piknik je u 2019. godini organiziran u perivoju dvorca Stubički Golubovec i kao najava izgradnje Znanstvenog edukativno-zabavnog centra ZEZ, projekta organizatora koji podrazumijeva potpunu obnovu ovog dvjestogodišnjeg dvorca, hrvatske kulturno povijesne baštine smještene na rubu Parka prirode Medvednica, u fizičkom smislu, i programsku transformaciju u interaktivni znanstveno popularni sadržaj kao globalnu atrakciju za 21. stoljeće.

U prekrasnom okruženju dvorca, na otvorenom prostoru, na više od sto izlagačkih ili edukatorskih pozicija održao se znanstveno popularni program - interaktivne radionice, izložbe, predavanja, prezentacije i slično.

Radni prostor Hrvatske zajednice nalikovao je na veliku košnicu koja je brujala od veselih dječjih glasova i električnih modelarskih strojeva. Tijekom dva dana u „košnici“ je više od sto pedeset djevojčica i dječaka svih uzrasta iz osnovnih škola izrađivalo i ispaljivalo rakete, lemilo elektroničke značke i pililo različita „lica“ za značku. Svaki posjetitelj koji izradi svoj rad s ponosom ga je ponio kući.

Znanstveni piknik je projekt Udruge profesor Baltazar od 2012. godine. Organizatori Znanstvenog piknika su Udruga profesor Baltazar, Institut Ruđer Bošković, CARNET, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET i Zadruga ZEZ, a programski partneri Znanstvenog piknika bili su Hrvatska zajednica tehničke kulture, FabLab.hr i Udruga za promicanje kreativnog i vizualnog obrazovanja Virtualci. Piknik je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Misnitarstva znanosti i obrazovanja i Grada Zagreba, a zemlja partner bile su Sjedinjene Američke Države.

Više fotografija o sudjelovanju Hrvatske zajednice tehničke kulture na Znanstvenom pikniku dostupno je na Facebook stranici HZTK, a video zapis možete pogledati ovdje.

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

Izašao je i novi broj časopisa ABC tehnike broj 628 za listopad 2019. godine. Čitajte i služite se časopisom koji Vam ...

Dragi čitatelji, učenici i profesori, pred vama je novi broj časopisa ABC tehnike broj 627, novi broj za početak nove školske ...

Školska godina je prošla i na vaše i naše zadovoljstvo tu je i novi broj časopisa ABC tehnike. Uživajte u ljetnim ...