Gdje se nalazite: Početna Novosti - Robokup U Orahovici održan Zimski radioamaterski kamp

U Orahovici održan Zimski radioamaterski kamp

U Orahovici održan Zimski radioamaterski kamp
26.02.2018.

Hrvatski radioamaterski savez i Radio klub Sisak organizirali su u Orahovici od 8. do 13. siječnja 2018. drugi Zimski radioamaterski kamp. U kampu je sudjelovalo 26 osnovnoškolaca iz Brezovice, Siska i Slavonije, a teme kampa bile su: povijest, sadašnjost i budućnost radioamaterizma, mala škola elektronike, ARG – standardni i moderni pristup u traganju za izvorom radiosignala, SDR – pretraživanje radiosignala na Zemlji i u svemiru, radioastronomija i radiometeorologija, digitalne komunikacije – integrirani sustavi, tečaj pružanja prve pomoći i terenska nastava – simulacija spašavanja unesrećenih osoba i korištenje radiokomunikacijskih uređaja i opreme.

Dolaskom u kamp i smještanjem u boravišni prostor, učenici i mentori službeno su otvorili II. radioamaterski kamp u Orahovici. Nakon ručka u popodnevnim satima, uvodnim interaktivnim predavanjem polaznici kampa upoznati su s nastankom i poviješću radioamaterizma u svijetu i kod nas. Slijedom plana i programa, sljedeći dan kroz „Malu školu elektronike“ polaznicima predstavljen je svijet elektronike i cjeloviti uvod u teoriju i praktične radove koje su pojedinačno i grupno polaznici izradili te na kraju praktično prezentirali.

Nakon „Male škole elektronike“ polaznici su upoznati s amaterskom radiogoniometrijom koja se provodi na uobičajeni, ali i suvremeni način korištenjem GPS-a, APRS-a i „Google maps“ pozicioniranjem i tako stekli uvid u prednosti i nedostatke istih.

Softverski definiran radio suvremeni je i napredni način komuniciranja te kao takav služi kao razvojni element digitalnih komunikacija. SDR je u ovom slučaju korišten i za pretraživanje radiosignala na Zemlji, ali i u svemiru.

Radioastronomija i radiometeorologija osnove su praktične primjene radioamaterskih znanja izvan standardnog okvira radioamaterizma te kao takve znanstvene discipline pružaju potpuno novi uvid u primjenu radiouređaja i u druge svrhe, a ne samo komunikacijske.

Digitalne komunikacije kao interaktivna i praktična tema ujedinjuju dosadašnja interaktivna predavanja i radionice te na suvremen način polaznicima daju razumljivu i jasnu definiciju modernih komunikacijskih sustava.

Tečaj pružanja prve pomoći u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa Osijek bio je dogovoreni nastavni sadržaj, potreban za praktičnu i pokaznu vježbu terenske nastave. Isti je realiziran u četiri dijela pri čemu se posljednji integrira u praktičnu aktivnost.

Terenska nastava konačni je i očekivani cilj II. zimskog radioamaterskog kampa. Za vrijeme provođenja terenske nastave ostvareni su svi ciljevi i zadaci te su polaznici praktično primijenili naučeno gradivo iz područja pružanja prve pomoći, radiokomunikacija i primjene istih u stvarnim uvjetima.

II. zimski radioamaterski kamp u Orahovici u cijelosti je realiziran sljedećim aktivnostima:

  • Povijest, sadašnjost i budućnost radioamaterizma
  • Mala škola elektronike - praktični radovi i njihova primjena
  • ARG – standardni i moderni pristup u traganju za izvorom radiosignala
  • SDR – pretraživanje radiosignala na Zemlji i u svemiru
  • Radioastronomija i radiometeorologija
  • Digitalne komunikacije – integrirani sustavi
  • Tečaj pružanja prve pomoći u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa Osijek
  • Terenska nastava – simulacija spašavanja unesrećenih osoba i korištenje radiokomunikacijskih uređaja i opreme
  • II. zimski radioamaterski kamp u Orahovici uspješno je organiziran i u cijelosti proveden.

Polaznici kampa dobili su potvrdu Hrvatskog Crvenog križa Osijek o uspješno provedenom tečaju pružanja prve pomoći te su od Hrvatskog radioamaterskog saveza dobili potvrdu o sudjelovanju uz prethodno navedene teme i aktivnosti.

Kamp je vodio Zoran Krnjaić, mr. edu. fizike i politehnike.

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

Listopadski broj časopisa ABC tehnike broj 618 za godinu 2018. izašao je u svojoj standardnoj formi i sadržaju. U njemu možete ...

Nakon ljetnih praznika, evo i novog broja ABC tehnike za rujan 2018. Školska godina je počela, a s njom i nova ...

Dragi čitatelji pred vama je i zadnji broj "ABC tehnike" godišta 2017./2018. Slijedi ljetna pauza i od jeseni s novom školskom ...