Gdje se nalazite: Početna Novosti - Robokup Završila 12. hrvatska ocjenska izložbe maketa brodova „Rijeka 2018“

Završila 12. hrvatska ocjenska izložbe maketa brodova „Rijeka 2018“

Završila 12. hrvatska ocjenska izložbe maketa brodova „Rijeka 2018“
12.06.2018.

Podjelom nagrada publike završena je 12. hrvatska ocjenska izložbe maketa brodova „Rijeka 2018“. Publika je zlatom nagradila trabakul gospodina Željka Fredotovića s Hvara. Izložbu „Rijeka 2018“, koja se održavala od 29. svibnja do 7. lipnja u Edukacijsko-izložbenom prostoru Centra tehničke kulture Rijeka, ove ju je godine obišlo preko 1.000 posjetitelja. Organizatori natjecanja i izložbe su Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka, uz suorganizaciju Hrvatske zajednice tehničke kulture. Izložba se odvijala uz pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Izložbu su financijski poduprli Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka, a sponzorirali Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, Izdavačka kuća Dušević & Kršovnik i Grad Kastav.

Posjetitelji su prepoznali predan rad gospodina Željka Fredotovića, te njegovu maketu trabakula nagradili zlatnim odličjem. Srebrno odličje posjetitelji su dodijelili brigantinu Urin Branimira Šoića, a brončanoRolandu Vlahoviću za maketu korvete L'Amarante.

Ove godine izložba je bila uklopljena u Fiumare, festival mora i pomorske tradicije, čime je program izložbe obogaćen dodatnim sadržajem: predavanjima i radionicama, usmjerenima djeci i mladima.

Na izložbi je sudjelovalo 15 brodomaketara s 33 makete brodova. 12 radova su izložili su i polaznici škole maketarstva Nave Dumins, modelarski institut Dubrovnik 12. Polaznici škole maketarstva natjecali su se u kategoriji Junior te je Leon Josip Njirić osvojio zlato, Lovro Prkoča srebro, a Niko Đerek broncu. Izložbu su s 20 radova dodatno obogatili učenici Tehničke škole Rijeka, gdje posebnu zahvalnost dugujemo njihovim mentoricama, Mariji Marač i Ljiljani Domazet.

Dio izložbe bio je posvećen iscrpno istraženim radovima renomiranog povodnog fotografa i istraživača Danijela Frke, okupljenih u izložbi „Olupine Sjevernog Jadrana“. 24 plakata sadržavalo je najvažnije informacije o olupinama, praćene izuzetnim podvodnim fotografijama, kao i slikama gospodina Frke, na kojima se moglo vidjeti kako izgledaju olupine na morskom dnu.

Gospodin Frka je održao predavanje kojim je popratio svoju izložbu fotografije, a Ranko Puž pokazao kako se računalom izrađuju, a zatim i animiraju impresivni modeli. Usto, posjetitelji su pohodili predavanja na temu „Brodomaketarstvo – tehnika i umjetnost“ te „Brodomaketarstvo u sustavu natjecanja“.

Osim maketa posjetitelji su razgledavali i radove riječkih dječjih vrtića Delfin i Đurđice. Predškolska su djeca izrazila svoju kreativnost i interes izrađujući radove na temu brodova i mora, prilikom čega su koristili razne tehnike: olovke, vodene boje te kolaž.
Također, posjetitelji su vidjeli i kako izgleda alat za izradu maketa brodova: brusilice, bušilice, materijale, užad i konce, kistove i boje, kao i primjenu suvremenih tehnika i tehnologija: 3D print olupine broda Vis, u potpunosti modeliranu na računalu te isprintanu na 3D printeru.

Izložbu su organizirano posjetili polaznici dječjih vrtića, koje se najviše dojmila maketa Titanica Rolanda Vlahovića, kao i slike olupina Danijela Frke. Izložbu su posjetile i učenici osnovnih škola koji su s oduševljenjem prionuli sastavljanju maketa iz za to pripremljenih kitova, koje su po završetku radionice ponijeli kući, i redovito tražili maketu više. Radionice izrade maketa održale su se i u Verdijevoj ulici, kao i na Gatu Karoline Riječke, te bile izrazito uspješne, na čemu treba zahvaliti učenicima Pomorske škole Bakar koji su pokazali veliku spretnost i spremnost prilikom pomaganja na radionicama. Budući pomorci, uz mentoricu Radianu Tomée-Cicvarić, sudjelovali su i na radionicama računalnog 3D modeliranja.

Organizatori natjecanja i izložbe su Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka, uz suorganizaciju Hrvatske zajednice tehničke kulture. Izložba se odvijala uz pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Izložbu su financijski poduprli Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka, a sponzorirali Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, Izdavačka kuća Dušević & Kršovnik i Grad Kastav.

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

Dragi čitatelji u nastavku je broj časopisa od ožujka 2019. ABC tehnike 623. Želimo Vam da uživate u čitanju i korištenju ...

Broj 622 časopisa ABC tehnike donosi mnoštvo zanimljivih priloga i događanja, uz naše stalne rubrike možete naći i druge zanimljive teme.

Pred vama je časopis ABC tehnike broj 621 od siječnja 2019. godine. Posebno želimo spomenuti članak o gospodinu Zvonimiru Jakoboviću, doktoru ...