60. natjecanje mladih tehničara (2017./2018.)

60. rođendan natjecanja mladih tehničara – najstarijeg i jednog od najbrojnijih i najsloženijih natjecanja osnovnoškolaca u Republici Hrvatskoj

Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i Vlade Republike Hrvatske u školskoj godini 2017./2018. Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatska zajednica tehničke kulture organizirali su jubilarno 60. natjecanje mladih tehničara.

U Poreču su proglašeni najbolji mladi tehničari Republike Hrvatske

 

Film 60. natjecanje mladih tehničara

Državna razina 60. natjecanja mladih tehničara natjecanja održana je u Poreču od 9. do 12. travnja 2018. u Hotelu Pical, a domaćin natjecanja bila je OŠ Vladimira Nazora iz Vrsara. Na natjecanju je sudjelovalo je 253 učenika osnovnih škola od 5. do 8. razreda.

Na svečanosti otvorenja državne razine natjecanja sudionike su pozdravili Esad Mujaković, ravnatelj škole domaćina, Žarko Bošnjak, viši savjetnik za tehničku kulturu i informatiku u Agenciji za odgoj i obrazovanje, Ivan Vlainić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, doc. dr. sc. Damir Purković, predsjednik Državnog povjerenstva, Mira Križanović, viša savjetnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Gordana Deranja, izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca i članica Vijeća za gospodarska pitanja Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Mladi tehničari su se natjecali u jednom od dvanaest područja tehničke kulture, a natjecanje je obuhvatilo pisanu provjeru znanja, izradu tehničke tvorevine i predstavljanje tehničke tvorevine.

Na državnoj razini natjecanja izrađivali su različite tehničke tvorevine: zaprežna kola, stepenice (komunikacijski elementi u graditeljstvu), model bagera, stolnu komodu s ogledalom, alat za savijanje lima, instrument s kojim su odredili polaritet dioda i tranzistora te su napravili pokus koji se u stručnoj literaturi naziva „obrnuti inženjering“, elektrotehničku verziju jedne društvene igre, ultrarobotizirana kolica i automatizirana vrata, automatizirano raskrižje, robot koji je izrađen u prethodnim razinama natjecanja, a koji savladava sve prepreke, pronalazi, spašava i dovodi u sigurno područje „osobe“ koje trebaju pomoć, kratkovalni amplitudno-modularni odašiljač te su tražili „unesrećenu osobu“ radiogoniometrom. Mladi fotografi izražavali su se digitalnim fotoaparatom na temu Lica ulica.

 

Najuspješnijim mladim tehničarima na 60. natjecanju mladih tehničara Republike Hrvatske proglašeni su:
Područje natjecanja: MAKETARSTVO I MODELARSTVO (5. razred):

  1. Lucija Belošević, OŠ Đurmanec, Đurmanec, mentorica: Đurđa Zubić
  2. Karlo Lacković, OŠ Ivana Kozarca, Županja, mentor: Željko Pejnović
  3. Mandalena Eržić, OŠ Mladost, Osijek, mentorica: Smiljana Roguljić

Područje natjecanja: GRADITELJSTVO (6. razred):

  1. Kalista Kranjčec, OŠ Rečica, Karlovac, mentorica: Blaženka Mravunac
  2. Katja Tretinjak, OŠ Sveti Križ Začretje, Sveti Križ Začretje, mentorica: Božena Belanović
  3. Iva Vuković, OŠ Vladimir Nazor, Križevci, mentorica: Sandra Vurnek

Područje natjecanja: STROJARSKE KONSTRUKCIJE (7. razred):

  1. Vito Križaić, III. osnovna škola, Čakovec, mentor: Zvonko Ljubić
  2. Viktor Čakalić, OŠ Dragutina Domjanića, Zagreb, mentor: Mladen Stojanović
  3. Lucija Galović, OŠ Ivana Kozarca, Županja, mentor: Željko Pejnović

Područje natjecanja: OBRADA MATERIJALA (7. razred):

  1. Ante Vulić, OŠ Kneza Branimira, Donji Muć, mentorica: Alenka Šimić
  2. Nikola Brmež, OŠ Antuna Mihanovića, Osijek, mentor: Mario Cvek
  3. Borna Šnjarić, OŠ Brestje, Zagreb, mentorica: Ksenija Datković

Područje natjecanja: ELEKTROTEHNIKA (8. razred):

  1. Vilim Srnec, OŠ Nedelišće, Nedelišće, mentorica: Smiljana Colar
  2. Karlo Piškorić, OŠ Vladimir Nazor, Križevci, mentorica: Sandra Vurnek
  3. Antonio Šimunčić, OŠ Braća Seljan, Karlovac, mentorica:Biserka Šintić

Područje natjecanja: ELEKTRONIKA (8. razred):

  1. Marko Potrebica, OŠ Pavleka Miškine, Zagreb, mentor: Predrag Vukičević
  2. Noel Galant, Pazin, OŠ Vladimira Nazora, mentor: Darko Suman
  3. Zvonimir Idžotić, OŠ Remete, Zagreb, mentor: Josip Podoreški

Područje natjecanja: ROBOTIKA (5. do 8. razred):

  1. Vid Martin Lulić, 7. raz.,OŠ Julija Klovića, Zagreb, mentor: Petar Dobrić
  2. Leo Sikirić, 8. raz., OŠ Šimuna Kožičića Benje, Zadar, mentorica: Renata Čizmin
  3. Vanja Radovanović, 8. raz., I. osnovna škola, Varaždin, mentor: Ivica Kolarić

Područje natjecanja: FOTOGRAFIJA (5. do 8. razred):

  1. Reina Brabenec, 8. raz., OŠ Novo Čiče, Velika Gorica, mentor: Mladen Dugonjić
  2. Amalija Rafaj Škriljevečki, 8. raz., OŠ Tužno, Tužno, mentor: Miroslav Kukec
  3. Luka Popović, 7. raz., OŠ Stjepana Radića, Metković, mentorica: Marina Nikolić

Područje natjecanja: ROBOTSKO SPAŠAVANJE ŽRTVE (5. do 8. razred):

  1. Antonio Dijanić, 8. raz., OŠ Nikole Hribara, Velika Gorica, mentori: Ivica Kolarić, Hrvatsko društvo za robotiku i Irena Gimpelj Gal, OŠ Nikole Hribara
  2. Juraj Kolarić, 6. raz., VI. osnovna škola, Varaždin, mentor: Marko Martinec
  3. David Kolak, 6. raz., OŠ Zrinskih i Frankopana, Otočac, mentor: Igor Naprta

Područje natjecanja: AUTOMATIKA (5. do 8. razred):

  1. Luka Čučuković, 8. raz., OŠ Novo Čiče, Velika Gorica, mentor: Mladen Dugonjić
  2. Danijel Žeželić, 8. raz., OŠ Milan Brozović, Kastav, mentorica: Ivona Budimir
  3. Luka Cindrić, 8. raz., Karlovac, mentori: Matija Alanović, ZTK Karlovac i Predrag Novković-Mihalić, OŠ Banija

Područje natjecanja: MODELARSTVO UPORABNIH TEHNIČKIH TVOREVINA (5. do 8. razred):

  1. Benjamin Crnčan, 8. raz., OŠ Ivana Kukuljevića, Belišće, mentor: Damir Tomas
  2. Maja Profeta, 7. raz., OŠ Sveti Križ Začretje, Sveti Križ Začretje, mentorica: Božena Belanović
  3. Iva Vresk, 8. raz., OŠ Gustava Krkleca, Maruševec, mentorica: Sniježana Spudić

Područje natjecanja: RADIOKOMUNIKACIJE (5. do 8. razred):

  1. Benjamin Teskera, 8. raz., OŠ Retkovec, Zagreb, mentori: Ivica Vrbanović, Radioklub HFF i Valentina Dijačić, OŠ Retkovec
  2. Martin Perić, 8. raz., OŠ Velika Mlaka, Velika Gorica, mentorica: Kristina Panižić
  3. Marko Rašković, 8. raz., OŠ Dr. Franje Tuđmana, Knin, mentori: Alen Desanić, Radio klub "Knin" i Natalija Kapović, OŠ Dr. Franje Tuđmana

Dokumenti za preuzimanje:

Više fotografija dostupno je na Facebook stranici Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Počeci

Prvi susret mladih tehničara Hrvatske održan je u Zagrebu 1958. godine, iste godine kada je u hrvatski školski sustav uvedena dvogodišnja eksperimentalna nastava novog predmeta Tehnički odgoj te kada se u školama i mjesnim zajednicama osnivaju klubovi mladih tehničara u kojima su se mladi bavili agrotehnikom, automodelarstvom, brodomodelarstvom, elektrotehnikom, fototehnikom, građevinskom tehnikom, kinotehnikom, radiotehnikom, raketnim modelarstvom, strojarskom tehnikom, zrakoplovnim modelarstvom i drugim tehničkim aktivnostima. Natjecanje su organizirali Ministarstvo prosvjete, kulture i fizičke kulture Republike Hrvatske, Zavod za školstvo Republike Hrvatske (današnja Agencija za odgoj i obrazovanje) i Narodna tehnika Hrvatske (današnja Hrvatska zajednica tehničke kulture).

Pravila natjecanja kakva danas poznajemo uvedena su 2008. godine. Natjecanje se od tada provodi na temelju redovitog, izbornog i izvannastavnog programa tehničke kulture sadržanog u Hrvatskom nacionalnom obrazovnom standardu – HNOS-u (H-kategorija) i programima u posebnim područjima tehničke kulture za podmladak udruga tehničke kulture (P-kategorija). Natjecanje od tada obuhvaća pisani test iz redovne nastave tehničke kulture, izradu i prezentaciju tehničke tvorevine.

60. natjecanje mladih tehničara

2018. godine, 60. godina od prvog susreta mladih tehničara, natjecanje je provedeno pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koja je, prihvaćajući pokroviteljstvo nad 60. natjecanjem, istaknula da je uvjerena kako će ono pridonijeti povećanju broja učenika koji žele usvojiti kompetencije iz STEM područja, što je, prema njoj, temelj razvoja modernog društva. Pokroviteljstvo natjecanju dao je i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i Vlada Republike Hrvatske.

Sudjelujući u natjecanju mladih tehničara učenici viših razreda osnovne škole stječu ozbiljna iskustva iz područja tehnike i tehnologije te razvijaju svoje kompetencije (znanje, vještine, samostalnost i odgovornost), što ih motivira za buduće školovanje u srednjim strukovnim školama i za izbor inženjerskog zvanja. Na taj se način učenici usmjeravaju u STEM područje, što se ostvaruje rukovanjem različitim strojevima, alatima i priborom, izborom i obradom materijala, sastavljanjem i programiranjem sklopovlja, pri čemu mladi tehničari izrađuju tehničku tvorevinu prema zadanoj dokumentaciji, koju potom predstavljaju pred ocjenjivačkim povjerenstvom. Osim toga, natjecanje mladih tehničara omogućuje rano otkrivanje darovitih i talentiranih učenika te popularizira tehničku kulturu među učenicima, njihovim roditeljima i mentorima te u široj javnosti.

U školskoj godini 2017./2018. natjecanje je provedeno na tri razine: školska/klupska razina (od 30. siječnja do 2. veljače 2018., a organizatori natjecanja bila su povjerenstva u osnovnim školama i udrugama tehničke kulture), županijska razina/Grad Zagreb (2. ožujka 2018., a organizatori natjecanja bila su županijska povjerenstva) te državna razina (od 9. do 12. travnja 2018.).

Nakon sedam godina (Pula, 2011.) natjecanje na državnoj razini ponovno se vratilo u Istarsku županiju, u grad Poreč, u kojem su sudionici boravili četiri dana, što su zajednički omogućili Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatska zajednica tehničke kulture koja se uključila u pokrivanje dijela troškova smještaja pozvanih sudionika.

Organizatori i suorganizatori

Jubilarno 60. natjecanje mladih tehničara organizirali su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatska zajednica tehničke kulture u skladu s Uputama za provedbu natjecanja i smotri učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske u 2018. godini (u daljnjem tekstu: Upute) i Pravilima za provedbu 60. natjecanja mladih tehničara Republike Hrvatske u 2018. godini (u daljnjem tekstu: Pravila). O provedbi 60. natjecanja mladih tehničara brinulo je Državno povjerenstvo i to izradom Pravila natjecanja, određivanjem vremenika, koordinacijom svih razina natjecanja i izradom svih stručnih materijala za natjecanje.

 

Suorganizatori natjecanja bili su županijski i gradski uredi za prosvjetu, kulturu, informiranje, sport i tehničku kulturu, osnovne škole, županijske i gradske zajednice tehničke kulture te udruge tehničke kulture.

Provedbu natjecanja podržali su i Hrvatski fotosavez, Hrvatski robotički savez i Hrvatski radioamaterski savez.

Hrvatski fotosavez organizirao je u Poreču je u predvorju Hotela Pical izložbu fotografija mladih Vukovar – portret grada Camerom obscurom.

Hrvatski astronomski savez je u večernjim satima 11. travnja 2018. u predvorju hotela Pical održao prezentaciju o radu različitih tipova teleskopa i projekciju dokumentarnog filma o izumu zeleskopa (zamjenska aktivnost umjesto planiranog promatranja teleskopima obzirom da je padala kiša). Ujutro 12. travnja 2018. prije svečanosti zatvaranja natjecanja u velikoj kongresnoj dvorani Hotela Pical tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević, mag. theol. održao je predavanje na temu Prvi čovjekov let u svemir u spomen na let Jurija Gagarina koji je dogodio 12. travnja 1961. godine.

Sjedište Državnog povjerenstva bila je Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Predsjednik Državnog povjerenstva bio je doc. dr. sc. Damir Purković, a tajnik Žarko Bošnjak, viši savjetnik za tehničku kulturu i informatiku u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Sudionici natjecanja

Na 60. natjecanju mladih tehničara sudjelovalo je 6783 učenika viših razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske te članovi klubova mladih tehničara u osnovnim školama i udrugama tehničke kulture (školska/klupska razina). Nakon županijske razine, na kojoj se natjecalo 2025 mladih tehničara, na državnoj razini natjecanja sudjelovalo je 253 učenika.

Područja natjecanja

Učenici su se natjecali u jednom od dvanaest područja tehničke kulture, unutar dviju kategorija: H-kategorija (natjecanje je provedeno po Hrvatskom nacionalnom obrazovnom standardu za tehničku kulturu u osnovnoj školi – HNOS) i P-kategorija (natjecanje je provedeno po programu za posebna područja tehničke kulture).

Područja natjecanja u H-kategoriji bila su: maketarstvo i modelarstvo (5. razred, nositelj područja: Zvonko Koprivnjak), graditeljstvo (6. razred, nositelj područja: Leon Zakanji), obrada materijala (7. razred, nositelj područja: Josip Funarić), strojarske konstrukcije (7. razred, nositelj područja: Vlado Abičić), elektrotehnika (8. razred, nositelj područja: Dragan Stanojević), elektronika (8. razred, nositelj područja: Marino Čikeš) i robotika (5. do 8. razred, nositelj područja: Andrija Gregurić).

U P-kategoriji učenici od 5. do 8. razreda pokazali su svoje kompetencije u sljedećim područjima: automatika (nositeljica područja: Maja Mačinko Kovač), fotografija (nositelj područja: Predrag Bosnar), modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina (nositelj područja: Ivan Rajsz), radiokomunikacije (nositeljica područja: Jelena Tuksar) te robotsko spašavanje žrtve (nositeljica područja: Jelka Hrnjić).

Sadržaj i trajanje natjecanja

Natjecanje se na sve tri razine sastojalo od tri dijela: pisane provjere znanja (najviše 30% bodova od ukupnog broja bodova), izrade tehničke tvorevine – praktičnog rada (najviše 50% bodova) te predstavljanja tehničke tvorevine (najviše 20% bodova od ukupnog broja bodova).

Vrijeme predviđeno za provedbu školskog/klupskog natjecanja bilo je: 30 minuta za pisanu provjeru znanja, 60 minuta za izradu tehničke tvorevine i do 5 minuta za predstavljanje tehničke tvorevine svakog natjecatelja.

 

Vrijeme predviđeno za provedbu županijskog natjecanja bilo je: 45 minuta za pisanu provjeru znanja, 90 minuta za izradu tehničke tvorevine, 30 minuta za pripremu predstavljanja tehničke tvorevine i do 5 minuta za predstavljanje tehničke tvorevine svakog natjecatelja.

Vrijeme predviđeno za provedbu državnoga natjecanja bilo je tri dana, to jest ukupno 12 školskih sati: 2 školska sata za pisanu provjeru znanja, 8 školskih sati za izradu tehničke tvorevine i do 5 minuta za predstavljanje tehničke tvorevine svakog natjecatelja.

Nagrade najuspješnijim mladim tehničarima

Hrvatska zajednica tehničke kulture nagradila je svih dvanaest prvoplasiranih mladih tehničara besplatnim sudjelovanjem na Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici tijekom ljeta 2018. godine.

Hrvatski radioamaterski savez nagradio je svih 18 natjecatelja na državnoj razini natjecanja iz područja radiokomunikacija. Natjecateljima koji su osvojili prva tri mjesta Hrvatski radioamaterski savez poklonio je sudjelovanje u Ljetnom radioamaterskom kampu na Mosoru (kolovoz 2018.). Natjecateljima koji su se plasirali od četvrtog do osamnaestog mjesta Hrvatski radioamaterski savez poklonio je sudjelovanje u Radioamaterskom kampu u Pazinu (listopad 2018.).

Hrvatski robotički savez nagradio je drugoplasiranog i trećeplasiranog natjecatelja u robotskom spašavanju žrtve besplatnim sudjelovanjem na robotičkom kampu "Robolab" koji se krajem lipnja 2018. održava u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

Hrvatski fotosavez je svakom natjecatelju u području fotografije poklonio autorsku fotografiju izrađenu u većem formatu, majicu s autorskom fotografijom, a mentorima natjecatelja platnenu vrećicu s istom fotografijom. Troje najbolje ocijenjenih natjecatelja u području fotografije nagrađeni su publikacijama u izdanju Hrvatskog fotosaveza.

 

Znak natjecanja mladih tehničara

Znak natjecanja sastoji se od triju pravokutnika unutar kojih su stilizirana slova N, M i T. Gornji pravokutnik je oker boje i asocira na toplinu i Sunce, koje je prirodni izvor energije, sivi pravokutnik predstavlja tehnologiju, a zeleni asocira na ekologiju i prirodu.

Ostale informacije i dokumenti

Arhiva natjecanja dostupna je na stranici Državnog povjerenstva www.hztk.hr (izbornik: Natjecanja).

Pravila za provedbu 60. natjecanja mladih tehničara Republike Hrvatske u 2018. godini

Priručnik za polaganje radioamaterskog ispita P razreda (osnovno gradivo za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole) 

Osnove radioamaterizma - Priručnik i pripreme za nastavnike koji provode radioamaterski tečaj P razreda s učenicima od petog do osmog razreda osnovne škole

Zadaci na školskoj/klupskoj razini natjecanja 2018.

Popis pribora, alata i materijala na školskoj/klupskoj razini

Maketarstvo i modelarstvo - zadatak
Maketarstvo i modelarstvo - dodatak za ispis
Maketarstvo i modelarstvo - tablica vrednovanja
Graditeljstvo - operacijska lista
Graditeljstvo - kriterij ocjenjivanja
Graditeljstvo - tablica
Strojarske konstrukcije - radni zadatak
Strojarske konstrukcije - Model hidraulične preše - montažni
Strojarske konstrukcije - Preša - radionički
Strojarske konstrukcije - vrednovanje
Strojarske konstrukcije - upute za vrednovanje
Obrada materijala - radni list
Obrada materijala - nacrt alata
Obrada materijala - vrednovanje
Obrada materijala - upute za vrednovanje
Elektrotehnika - radni zadatak
Elektrotehnika - vrednovanje
Elektrotehnika - upute za vrednovanje
Elektrotehnika - upute za prezentaciju rada
Elektronika - praktičan rad
Elektronika - tablica vrednovanja
Elektronika - upute povjerenstvu
Robotika - praktični zadatak
Robotika - bodovanje
Robotika - naputak učiteljima za vrednovanje
Fotografija - zadatak i vrednovanje
Robotsko spašavanje žrtve - zadatak
Robotsko spašavanje žrtve - tablica vrednovanja
Automatika - zadatak
Automatika - vrednovanje
Automatika - upute za vrednovanje
Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina - radni list
Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina - ogledalo
Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina - tablica za ocjenjivanje
Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina - naputci za ocjenjivanje

Zadaci na županijskoj razini natjecanja 2018.

Popis pribora, alata i materijala na županijskoj razini

Maketarstvo i modelarstvo - zadatak
Maketarstvo i modelarstvo - dodatak za ispis
Maketarstvo i modelarstvo - tablica vrednovanja
Graditeljstvo - operacijska lista
Graditeljstvo - elementi vrednovanja
Graditeljstvo - tablica vrednovanja
Strojarske konstrukcije - radna lista
Strojarske konstrukcije - model dizalice - montažni
Strojarske konstrukcije - radionički 1
Strojarske konstrukcije - radionički 2
Strojarske konstrukcije - pozicija 1 i 2 - za printanje na naljepnicu A4_1
Strojarske konstrukcije - pozicija 1 i 2 - za printanje na naljepnicu A4_2
Strojarske konstrukcije - vrednovanje
Strojarske konstrukcije - upute za vrednovanje
Obrada materijala - radni list
Obrada materijala - alat_1
Obrada materijala - alat_2
Obrada materijala - vrednovanje
Obrada materijala - upute za vrednovanje
Elektrotehnika - radni zadatak
Elektrotehnika - predložak za printanje na samoljepljivom papiru
Elektrotehnika - vrednovanje
Elektrotehnika - upute za ocjenjivanje rada
Elektrotehnika - upute za prezentaciju rada
Elektronika - praktičan rad
Elektronika - tablica vrednovanja
Elektronika - upute povjerenstvu
Robotika - praktični zadatak
Robotika - vrednovanje
Robotika - naputak učiteljima za vrednovanje
Fotografija - zadatak i vrednovanje
Robotsko spašavanje žrtve - zadatak
Robotsko spašavanje žrtve - tablica vrednovanja
Automatika - zadatak
Automatika - vrednovanje
Automatika - upute za vrednovanje
Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina - radni list
Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina - stolno ogledalo
Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina - tablica za ocjenjivanje
Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina - naputci za ocjenjivanje

 

vrh stranice