Arhiva 61. NMT (2018./2019.)

Tehničke aktivnosti znatno pridonose razvoju znanja, vještina, samostalnosti i odgovornosti učenika, a natjecanje mladih tehničara omogućuje afirmaciju darovitih i talentiranih učenika i time pridonosi njihovom ranom otkrivanju.
Sudjelujući u natjecanju mladih tehničara učenici već u osnovnoj školi stječu ozbiljna iskustva iz područja tehnike i tehnologije, što ih može motivirati za izbor budućega inženjerskog zvanja ili nastavak karijere u tehničkom području. Na taj se način učenici usmjeravaju u STEM području, što se ostvaruje rukovanjem različitim strojevima, alatima i priborom, izborom i obradom materijala, sastavljanjem i programiranjem sklopovlja, pri čemu natjecatelj izrađuje tehničku tvorevinu prema zadanoj dokumentaciji, koju potom predstavlja pred ocjenjivačkim povjerenstvom.
Natjecanje mladih tehničara organiziraju i provode Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatska zajednica tehničke kulture, županijski i gradski uredi za prosvjetu, kulturu, informiranje, sport i tehničku kulturu, osnovne škole u Republici Hrvatskoj, županijske i gradske zajednice tehničke kulture te udruge tehničke kulture u skladu s Uputama za provedbu natjecanja i smotri učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske u 2019. godini i Pravilima za provedbu 61. natjecanja mladih tehničara Republike Hrvatske u 2019. godini.
Natjecanje se provodi na temelju redovitog, izbornog i izvannastavnog programa tehničke kulture te programa dodatne nastave sadržane u Hrvatskom nacionalnom obrazovnom standardu i programima posebnih tehničkih kompetencija (znanje, vještine, samostalnost i odgovornost) koje se stječu u izvannastavnom i izvanškolskom programu tehničke kulture.

Državna razina 61. natjecanja, Poreč, od 25. do 28. ožujka 2019

Državna razina 61. natjecanja mladih tehničara održana je u Poreču od 25. do 28. ožujka 2019. u Hotelu Pical, a domaćin natjecanja bila je OŠ Vladimira Nazora iz Vrsara. Na natjecanju je sudjelovalo je 252 učenika osnovnih škola od 5. do 8. razreda.

Film s državne razine 61. natjecanja mladih tehničara Republike Hrvatske

Natjecanje mladih tehničara jedno je od 33 natjecanja i smotri učenika osnovnih i srednji škola Republike Hrvatske u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje. Uz njih, Natjecanje mladih tehničara (u daljnjem tekstu: natjecanje) organizira Hrvatska zajednica tehničke kulture.
Suorganizatori natjecanja su županijski i gradski uredi za prosvjetu, kulturu, informiranje, sport i tehničku kulturu, osnovne škole, županijske i gradske zajednice tehničke kulture te udruge tehničke kulture. 
Provedbu natjecanja podržali su i Hrvatski fotosavez, Hrvatski robotički savez i Hrvatski radioamaterski savez.

Na 61. natjecanju mladih tehničara sudjelovalo je 6556 učenika viših razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske te članovi klubova mladih tehničara u osnovnim školama i udrugama tehničke kulture (školska/klupska razina). Nakon županijske razine, na kojoj se natjecalo 2025 mladih tehničara, na državnu razinu natjecanja pozvano je 253 učenika.  
Mladi tehničari natjecali u jednom od dvanaest područja tehničke kulture: maketarstvu i modelarstvu, graditeljstvu, obradi materijala, strojarskim konstrukcijama, elektrotehnici, elektronici, robotici; automatici, fotografiji, modelarstvu uporabnih tehničkih tvorevina, radiokomunikacijama te u robotskom spašavanju žrtve. 
Natjecanje je na svim razinama obuhvatilo pisanu provjeru znanja, izradu tehničke tvorevine i predstavljanje tehničke tvorevine.

Ključnu ulogu u natjecanjima sve tri razine imaju učitelji i mentori mladih tehničara u osnovnim školama i udrugama tehničke kulture bez čije stručnosti, entuzijazma, strpljivosti i predanosti ovo natjecanje ne bi moglo biti provedeno.

Na svečanosti otvorenja državne razine natjecanja mlade tehničare i njihove mentore pozdravili su ravnateljica škole domaćina - OŠ Vladimira Nazora iz Vrsara Debora Cukola Zeneral te predstavnici Istarske županije, gradova Poreča, Vrsara i Funtane koji su se obratili s nekoliko lijepih riječi zahvale, podrške i motivacije. Sudionicima su se obratili viša savjetnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Mira Križanović, koja im je prenijela riječi potpore ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak, viši savjetnik za tehničku kulturu i informatiku u Agenciji za odgoj i obrazovanje Žarko Bošnjak, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić i predsjednik Državnog povjerenstva 61. natjecanja mladih tehničara doc. dr. sc. Damir Purković.

U Poreču su mladi tehničari izradili različite tehničke tvorevine: model mehaničkog čekića, alat za probijanje i prosijecanje, model semafora s okretnim prekidačem, kutiju za spremanje sitnih vrijednosti sa skrivenim dnom, vrtni stol s klupicama, autonomnu hranilicu za mačke i konstrukciju dvostrešnog krova. U natjecanju iz elektronike učenici su potencirali svjetleće diode, a robotičari su ručno upravljali robotskim kolicima sa i bez računala i interfacea. Mladi tehničari koji su sudjelovali u robotskom spašavanju žrtve natjecali su se s robotom koji je izrađen u prethodnim razinama natjecanja, a koji savladava prepreke, pronalazi, spašava i dovodi u sigurno područje „osobe“ koje trebaju pomoć. Mladi radioamateri izradili su kratkovalni amplitudno-modularni odašiljač te su tražili „unesrećenu osobu“ radiogoniometrom, a mladi fotografi izražavali su se digitalnim fotoaparatom na temu Svjetla i sjene baštine.

U okviru natjecanja Hrvatski astronomski savez organizirao je u Poreču izložbu fotografija Iznad i još dalje - 100 godina traženja smisla svemira u povodu 100. obljetnice Međunarodne astronomske unije, predavanje u povodu 50. obljetnice Apolla 11: Orao je sletio: 50 godina od prvog čovjekovog slijetanja na Mjesec i istraživanje Mjeseca danas i promatranje noćnog neba teleskopima.

 

Najuspješniji mladi tehničari na 61. natjecanju mladih tehničara Republike Hrvatske (školska godina 2018./2019.) su:

Područje natjecanja: MAKETARSTVO I MODELARSTVO (5. razred):

  1. Dominik Roginić, OŠ Sveti Križ Začretje, Sveti Križ Začretje, mentorica: Božena Belanović
  2. Veronika Cindrić, OŠ Slunj, Slunj, mentorica: Jelena Klasan
  3. Josipa Ćuk, OŠ Kneza Branimira, Donji Muć, mentorica: Alenka Šimić

Područje natjecanja: GRADITELJSTVO (6. razred):

  1. Eduard Perlić, OŠ Josipa Račića, Zagreb, mentorica: Tatjana Hotujac-Kralj
  2. Josip Vilić, OŠ Josip Pupačić, Omiš, mentorica: Zdenka Vukasović
  3. Lana Ivić, OŠ Vjekoslav Klaić, Garčin, mentorica: Ljubica Raguž

Područje natjecanja: STROJARSKE KONSTRUKCIJE (7. razred):

  1. Luka Lukežić, OŠ Mahično, Mahično, mentorica: Marica Car-Mihalić
  2. Luka Šabarić, OŠ Sveta Nedjelja, Sveta Nedjelja, mentorica: Vesna Šoić
  3. Matija Čiček, OŠ Mate Lovraka, Kutina, mentor: Goran Rebrača

Područje natjecanja: OBRADA MATERIJALA (7. razred):

  1. Roko Dobovičnik, OŠ Sveta Nedjelja, Sveta Nedjelja, mentorica: Vesna Šoić
  2. Lovro Kontent, OŠ Matije Gupca, Gornja Stubica, mentor: Marko Mihaljinec
  3. Jana Furdi, OŠ Podturen, Podturen, mentorica: Ružica Murk

Područje natjecanja: ELEKTROTEHNIKA (8. razred):

  1. Vito Križaić, III. osnovna škola, Čakovec, mentor: Zvonko Ljubić
  2. Mihael Igrčić, OŠ Draganići, Draganić, mentorica: Jasminka Vrbanić
  3. Lucija Galović, OŠ Ivana Kozarca, Županja, mentor: Željko Pejnović

Područje natjecanja: ELEKTRONIKA (8. razred):

  1. Šimun Bilas, OŠ Mursko Središće, Mursko Središće, mentor: Sanjin Tomšić
  2. Tin Karalić, OŠ Ivana Brlić-Mažuranić Rokovci – Andrijaševci, Andrijaševci, mentor: Ivan Dejanović
  3. Ozren Pevec, VI. osnovna škola, Varaždin, mentor: Marko Martinec

Područje natjecanja: ROBOTIKA (5. do 8. razred):

  1. Domagoj Antičić, 8. razred, OŠ Lauder-Hugo Kon, Zagreb, mentorica uz udruge: Jelka Hrnjić, Udruga "Robofreak", mentorica iz škole: Eva Hrabrić,
  2. Andrija Adamović, 8. razred, OŠ Mate Lovraka, Zagreb, mentorica: Jelka Hrnjić
  3. Leo Medenčić, 8. razred, OŠ Čavle, Čavle, mentorica Mira Reljac

Područje natjecanja: FOTOGRAFIJA (5. do 8. razred):

  1. Luka Popović, 8. razred, OŠ Stjepana Radića, Metković, mentorica: Marina Nikolić
  2. Ana Širjan, 5. razred, OŠ Ljudevita Modeca, Križevci, mentor: Ante Starčević, Klub fototehnike 'Korak' ZTK Križevci
  3. Lucija Gusić, 8. razred, OŠ Fra Pavla Vučkovića, Sinj, mentorica: Katja Gusić

Područje natjecanja: ROBOTSKO SPAŠAVANJE ŽRTVE (5. do 8. razred):

  1. Dora Dijanić, 8. razred, OŠ Nikole Hribara, Velika Gorica, mentor iz udruge: Ivica Kolarić, Udruga "Robofreak", mentorica iz škole: Irena Gimpelj Gal
  2. Borut Patčev, 7. razred, OŠ Ive Andrića, Zagreb, mentor iz udruge: Ivica Kolarić, Udruga "Robofreak", mentorica iz škole: Irena Iveković
  3. Jerko Ćubić, 8. razred, OŠ Mate Lovraka, Zagreb, mentorica: Neda Matković

 

Područje natjecanja: AUTOMATIKA (5. do 8. razred):

  1. Marko Nuli, 7. razred, OŠ Konjščina, Konjščina, mentor: Mladen Prugovečki
  2. Karlo Smirčić, 8. razred, OŠ Milan Brozović, Kastav, mentor: Marin Milardović
  3. Kristijan Bilanović, 8. razred, OŠ Dubrava, Dubrava, mentor: Ivica Košić

 

Područje natjecanja: MODELARSTVO UPORABNIH TEHNIČKIH TVOREVINA (5. do 8. razred):

  1. Maja Profeta, 8. razred, OŠ Sveti Križ Začretje, Sveti Križ Začretje, mentorica: Božena Belanović
  2. Luka Bodulica, 7. razred, OŠ Selnica, Selnica, mentorica: Dubravka Žignić Resman
  3. Franjo Ksaver Jaroš, 8. razred, OŠ Nikole Hribara, Velika Gorica, mentorica: Irena Gimpelj Gal

 

Područje natjecanja: RADIOKOMUNIKACIJE (5. do 8. razred):

  1. Kruno Marićak, 8. razred, OŠ Vladimir Nazor, Đakovo, mentorica: Sanja Vidović, KMT Nazorovci
  2. Mario Mitov, 8. razred, OŠ Gripe, Split, mentor iz udruge: Rolando Milin, Radio klub Marjan, mentor iz škole: Andrija Čaljkušić
  3. Slobodan Popović, 7. razred, OŠ Ludbreg, Ludbreg, mentorica: Marina Hrnčić

Nagrade najuspješnijim mladim tehničarima

Hrvatska zajednica tehničke kulture nagradila je svih dvanaest prvoplasiranih mladih tehničara besplatnim sudjelovanjem na Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici tijekom ljeta 2019. godine.

Hrvatski radioamaterski savez poklonio je najboljim mladim tehničarima sudjelovanje u Ljetnom radioamaterskom kampu za djecu i mlade na otoku Prviću ili na Pazinskom radioamaterskom kampu za djecu i mlade.

Hrvatski robotički savez nagradio je drugoplasiranog i trećeplasiranog natjecatelja u robotskom spašavanju žrtve besplatnim sudjelovanjem na robotičkom kampu Robolab od 22. do 27. travnja 2019. godine u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

 

 

Dodatne fotografije dostupne su na Facebook stranici Hrvatske zajednice tehničke kulture.

 

Rezultati 61. natjecanja mladih tehničara Republike Hrvatske

Popis mladih tehničara koji su pozvani na natjecanje na državnoj razini

Program državne razine 61. natjecanja mladih tehničara

Popis pribora, materijala i alata koji učenici donose na državnu razinu natjecanja

Ocjenjivačka povjerenstva na državnoj razini 61. natjecanja mladih tehničara

Osnovne informacije o 61. natjecanju mladih tehničara Republike Hrvatske

Organizatori
Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatska zajednica tehničke kulture

Sjedište i internetska stranica Državnoga povjerenstva
Hrvatska zajednica tehničke kulture, Dalmatinska 12, 10 000 Zagreb, telefon: 01/4848-757; faks: 01/4846-979, e-pošta: jasna.malus@hztk.hr, www.hztk.hr (izbornik: Natjecanja)
Tajnik Državnoga povjerenstva je Žarko Bošnjak, prof., viši savjetnik, Agencija za odgoj i obrazovanje, Donje Svetice 38, Zagreb, telefon: 01/2785-060; faks: 01/2785-160; e-pošta: zarko.bosnjak@azoo.hr, a predsjednik Državnog povjerenstva je doc. dr. sc. Damir Purković, prof., Sveučilište u Rijeci.

Razine, vremenik i organizatori natjecanja

  1. Školska/klupska razina: od 29. siječnja do 1. veljače 2019. (utorak – petak) - organizira se u školama ili udrugama tehničke kulture (klubovima), a provode ih školska povjerenstva, odnosno tijela upravljanja udruga
  2. Županijska razina/Grad Zagreb: 1. ožujka 2019. (petak) - provode županijska povjerenstva, odnosno povjerenstvo Grada Zagreba
  3. Državna razina: Poreč, od 25. do 28. ožujka 2019. (ponedjeljak – četvrtak) - provodi Državno povjerenstvo

Popis županijskih povjerenstva/povjerenstva Grada Zagreba, kontakt osobe ispred povjerenstva i popis škola koja će organizirati županijska natjecanja možete preuzeti ovdje.

Sudionici natjecanja
Sudionici natjecanja su učenici osnovnih škola od petog do osmog razreda, članovi klubova mladih tehničara u osnovnim školama, udrugama tehničke kulture (podmladak udruga tehničke kulture) ili srodnim ustanovama. 

Sadržaj natjecanja
Natjecanje u obje kategorije sastoji se od tri dijela: pisane provjere znanja (može donijeti 30 bodova), izrade tehničke tvorevine (može donijeti 50 bodova) te predstavljanja tehničke tvorevine (može donijeti 20 bodova). Ukupan broj bodova je 100.

Učenici se natječu u dvanaest područja tehničke kulture unutar dviju kategorija:

  • H-kategorija (natjecanje se provodi po Hrvatskom nacionalnom obrazovnom standardu za tehničku kulturu u osnovnoj školi - HNOS) i
  • P-kategorija (natjecanje se provodi po programu za posebna područja tehničke kulture, a organizatori natjecanja i smotre na školskoj/klupskoj razini su povjerenstva u osnovnim školama i udrugama tehničke kulture).

Područja natjecanja u H-kategoriji su: maketarstvo i modelarstvo (V. razred), graditeljstvo (VI. razred), obrada materijala (VII. razred), strojarske konstrukcije (VII. razred), elektrotehnika (VIII. razred), elektronika (VIII. razred) i robotika (V. do VIII. razred).
U P-kategoriji učenici od V. do VIII. razreda pokazuju svoje kompetencije u sljedećim područjima: automatika, fotografija, modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, radiokomunikacije i robotsko spašavanje žrtve.

Nositelji područja natjecanja
Nositelji područja u H-kategoriji natjecanja su: Zvonko Koprivnjak (maketarstvo i modelarstvo), Leon Zakanji (graditeljstvo), Josip Funarić (obrada materijala), Vlado Abičić (strojarske konstrukcije), Marino Čikeš (elektronika), Dragan Stanojević (elektrotehnika) i Andrija Gregurić (robotika). Na prijedlog Hrvatske zajednice tehničke kulture, koja je nositelj i koordinator P-kategorije natjecanja, nositelji područja u P-kategoriji su: Maja Mačinko (automatika), Predrag Bosnar (fotografija), Ivan Rajsz (modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina), Jelena Tuksar (radiokomunikacije) te Jelka Hrnjić (robotsko spašavanje žrtve).

Dokumenti za provedbu NMT u školskoj godini 2018/2019.

Pravila za provedbu 61. natjecanja mladih tehničara Republike Hrvatske u 2019. godini
Upute za provedbu natjecanja i smotri učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske u 2019. godini 
Pravila o zaštiti osobnih podataka prikupljenih u svrhu sudjelovanja na natjecanju/smotri
Izjava o davanju suglasnosti za prikupljanje, obradu i objavu osobnih podataka učenika u svrhu sudjelovanja na natjecanju/smotri
Izjava o davanju suglasnosti za prikupljanje, obradu i objavu osobnih podataka mentora u svrhu sudjelovanja na natjecanju/smotri
Tablica za unos podataka 2019.
Tablica broja sudionika 61. natjecanja mladih tehničara na školskoj/klupskoj razini
Tablica broja sudionika 61. natjecanja mladih tehničara na županijskoj razini
Šifrarnik kategorija 61. natjecanja mladih tehničara
Broj (legenda) županije
Šifra škole koju učenik polazi (to nije šifra Ministarstva znanosti i obrazovanja nego šifra Agencije za odgoj i obrazovanje za potrebe provedbe natjecanja i smotri)
Obrazac za zaporku
Ljestvica privremenog poretka
Ljestvica konačnog poretka 
Žalba

Članovi Državnog povjerenstva 61. natjecanja mladih tehničara Republike Hrvatske
Na temelju suglasnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje donijela je Odluku o sastavu Državnog povjerenstva 61 natjecanja mladih tehničara. U školskoj godini 2018./2019. u Državno povjerenstvo imenovani su:

  • Vlado Abičić, nastavnik, Osnovna škola Franje Serta, Bednja
  • Predrag Bosnar, fotograf, Hrvatski fotosavez, Zagreb
  • Žarko Bošnjak, prof. Agencija za odgoj i obrazovanje, Zagreb – tajnik
  • Marino Čikeš, prof., Dom mladih, Rijeka
  • Josip Funarić, dipl. ing., Osnovna škola Josipa Kozarca, Vinkovci
  • Andrija Gregurić, nastavnik, Osnovna škola Otona Ivekovića, Zagreb
  • Jelka Hrnjić, dipl. ing., Osnovna škola Mate Lovraka, Zagreb
  • Zvonko Koprivnjak, prof., Osnovna škola Janka Leskovara, Pregrada
  • doc. dr. sc. Stjepan Kovačević, Sveučilište u Splitu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
  • Zoran Kušan, ing., Hrvatska zajednica tehničke kulture, Zagreb
  • Maja Mačinko, prof., Osnovna škola Š Eugena Kvaternika, Velika Gorica
  • Jasna Malus Gorišek, dipl. ing., Hrvatska zajednica tehničke kulture, Zagreb
  • Mirjana Metikoš, dipl. iur., Hrvatska zajednica tehničke kulture, Zagreb
  • doc. dr. sc. Damir Purković, Sveučilište u Rijeci - predsjednik
  • Ivan Rajsz, prof., Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture, Zagreb
  • Svjetlana Seljanec Savković, ing., Osnovna škola Jure Kaštelana, Zagreb
  • dr. sc. Željko Skoko, Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
  • Dragan Stanojević, prof., Osnovna škola Vjekoslava Paraća, Solin i Osnovna škola Petra Kružića, Klis
  • Irena Tošić, dipl. ing., Osnovna škola Zvonimira Franka, Kutina
  • Jelena Tuksar, dipl. ing., Osnovna škola Brestje, Sesvete, Zagreb/OŠ Jože Horvata, Kotoriba/OŠ Štrigova, Štrigova
  • Hrvoje Vrhovski, ing., Hrvatska zajednica tehničke kulture, Zagreb
  • Leon Zakanji, prof., Osnovna škola Miroslava Krleže, Čepin

Zbirka praktičnih radova za pripremu Natjecanja mladih tehničara u radiokomunikacijama
Kao pomoć u pripremi učenika, u suradnji s Hrvatskim radioamaterskim savezom, pripremljena je Zbirka praktičnih radova za pripremu Natjecanja mladih tehničara u području radiokomunikacije. Autori Zbirke su Ivan Maricjan, dipl. ing., Stipe Predanić, dip. ing., mr. sc. Željko Ulip i Jelena Tuksar, mag. ing.

U prošloj školskoj godini (2017./2018.) pripremljen je Priručnik za provedbu natjecanja mladih tehničara iz radiokomunikacija. Priručnik se sastoji od dva dijela: 

 

Znak natjecanja mladih tehničara

Znak natjecanja mladih tehničara polazište je za osmišljavanje vizualnog identiteta kojim se želi popularizirati natjecanje mladih tehničara i razvoj tehničkih vještina među učenicima, mentorima i u široj javnosti. Znak se sastoji od triju pravokutnika unutar kojih su stilizirana slova N, M i T. Gornji pravokutnik je oker boje i asocira na toplinu i Sunce, koje je prirodni izvor energije, sivi pravokutnik predstavlja tehnologiju, a zeleni asocira na ekologiju i prirodu.Pozivamo vas da slobodno koristite znak natjecanja kako bi svaka aktivnosti povezana s natjecanjem mladih tehničara, bez obzira tko je organizira i gdje, postala svima prepoznatljiva i dovela do uključivanja što većeg broja učenika i njihovih mentora u natjecanje.

Arhiva natjecanja mladih tehničara
Rezultate dosadašnjih natjecanja i primjere praktičnih zadataka iz prijašnjih godina možete pogledati u arhivi natjecanja mladih tehničara na www.hztk.hr, izbornik Natjecanja i stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje.

 

vrh stranice