Gdje se nalazite: Početna Članci NAJAVE RADIONICA I DRUGIH AKTIVNOSTI Poziv na Robotičku alku (junior), Zagreb, 29. svibnja 2010.

Poziv na Robotičku alku (junior), Zagreb, 29. svibnja 2010.

Poziv na Robotičku alku (junior), Zagreb, 29. svibnja 2010.
24.02.2010.

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na natjecanje Robotička alka (junior) koje će se održati 29. svibnja 2010. godine u OŠ „Dobriše Cesarića“,  Zagreb, ulica K. S. Đalskog 29.

ROBOTIČKA ALKA - TRADICIJA U SUVREMENOSTI
Po mnogo čemu su okolnosti nastanka Sinjske alke bliske našem postmodernističkom dobu. Svjedoci smo obnovljenih zanimanja mladih za srednjevjekovno viteštvo (posebice za templare) ili za maštoviti romantizam Tolkinove sage o gospodaru prstena koje senzibilitetu suvremenika iznova otvaraju prizore vječne borbe dobra i zla. Slično tome i Sinjska alka postaje mjesto propitkivanja hrabrosti u prostorima granice civiliziranog primorja i gorštačke zagore koja tijekom tisuća godina biva mjesto legendarnih sukoba osvajača sa stanovnicima koji se opiru uništenju. Bitka Sinjana s Turcima iz 1715. godine događa se u tisućljetnom rasponu neprekidnog ratovanja: od vremena bitaka Delmata s rimskim legijama oko Tiluriuma (Trilja) do novovjekih ratova dvadesetog stoljeća koje završava dugom i iscrpljujućom bitkom Domovinskog rata.

Ideja natjecanja „Robotička alka“ nastala je na tragu spajanja patine sjaja jedne, po dužini trajanja u svjetskim razmjerima svakog divljena vrijedne, tradicije koja samo što nije napunila tristo godina s blještavilom bljeska prevratničke ideja robota i robotike kao ikona posthumanističkog doba.

U srži globalizacije nalazi se unifikacija svijeta koja teži poništavanju svega lokalnog i nacionalnog. Umiru običaji kao što nestaju cijeli jezici, narodi ili biološke vrste. Ali to su samo izvanjske posljedice dubljih pretvorbi čovjeka i njegova evolucijskog spajanja sa strojem. Održanje tradicije nije moguće ostajući na otoku dok potop promjena diže vodu oko nos. Treba smjelo dignuti jedro i zaputiti se k novim prostorima otvorena srca i uma za sve promjene koje nas čekaju.

U svijetu trenutno postoji mnoštvo robotičkih igara i natjecanja. Od jednostavnih i nevinih za najmlađe do ozbiljnih vojnih s dalekosežnim ciljevima. I u Hrvatskoj se mnogobrojna i različita robotička natjecanja za najmlađe održavaju već dvadesetak godina i tijekom tog perioda zanimanje mladih za njih samo je raslo. U svijetu koji se plebiscitarno opredijelio za robotiku to je važno. Govori o našim potencijalima, htijenjima i mogućnostima.

Sama ideja robotičke alke stara je gotovo desetljeće. Osim što tehnološki reinterpretira tradiciju ona nosi u sebi viziju tehnološkog turnira robotičkih konja i jahača, festival na kojem se dokazuje napredak u najsloženijim segmentima biorobotike.

Robotička alka (junior) uvod je u takvu zamisao. Njen cilj je zainteresirati mlade za robotičko viteštvo, uvesti ih preko legendi u uzbudljiv dolazeći svijet svjetlosnih strojeva gdje se mašta pretvara u istinsku opipljivu stvarnost nikad prije viđenu. Tu stvarnost grade inženjeri.

Zahvaljujući potpori Hrvatskoga društva za robotiku i maru inženjera Borisa Anića-Ćurka direktora tvrtke „Inovatic d.o.o“ pred nama je prvo natjecanje robotičke alke za mlade. Osim uzbudljivosti samog sudjelovanja u natjecanju, koje je svojim pravilima i u svijetu robota alkara ostavilo pravo na ljudsku grešku, očekujemo da se među natjecateljima pojave budući istinski „jedai-čauši“ hrvatske robotike. Oni koji će svojim tehno-uspjesima i sposobnostima priskrbiti i sačuvati naše egzistencijalno pravo na nacionalni ponos, sačuvati naše mitove i legende, našu povijest u suvremenosti.
(Igor Ratković, Hrvatsko društvo za robotiku)

ORGANIZATORI, SUORGANIZATORI I SPONZORI:

  • Hrvatsko društvo za robotiku (organizator),
  • Hrvatska zajednica tehničke kulture (suorganizator),
  • Inovatic d.o.o., Zagreb (suorganizator i glavni sponzor)
  • OŠ Dobriše Cesarića, Zagreb (suorganizator)

NATJECATELJI
Natjecatelji su učenici osnovnih škola. Natječu se u timovima. Svaki tim ima tri učenika. Tim odabire svoje ime i redoslijed učenika za vožnju alke. Svaki sudionik tima vozi po jednu vožnju. Bodovi tima se zbrajaju, a pobjednik je tim s najviše bodova.

RASPORED NATJECANJA:

  • otvaranje: 10:00 - 10:30
  • prvi izlučni krug natjecanja : 10:30 -11:30
  • natjecanje "krijesnica" (predškolski uzrast) 11:30 -12:00
  • odmor za ručak: 12:00 - 13:00
  • drugi krug natjecanja : 13:00 - 14:00
  • proglašenje pobjednika: 14:00

PRAVILA ROBOTIČKE ALKE HRVATSKOG DRUŠTVA ZA ROBOTIKU možete pronaći ovdje.

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

 Poštovani čitatelji želimo vam sretnu novu 2020. godinu i da uživate u čitanju časopisa ABC tehnike još jednu, sada 64 godinu ...

Poštovani čitatelji predstavljamo vam i poslijednji prosinački broj časopisa ABC tehnike u ovoj 2019. godini. Naravno časopis ćemo nastaviti izdavati i ...

U ovom broju časopisa možete pronaći kompletne upute i zadatke za predstojeći nam 13. kup u robotici Hrvatske zajednice tehničke kulture ...