Gdje se nalazite: Početna Članci NAJAVE RADIONICA I DRUGIH AKTIVNOSTI XV. ljetna škola pedagoga tehničke kulture 17. - 27. 8. 2015.

XV. ljetna škola pedagoga tehničke kulture 17. - 27. 8. 2015.

XV. ljetna škola pedagoga tehničke kulture 17. - 27. 8. 2015.
02.06.2015.

Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture, u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, organizira XV. ljetnu školu pedagoga tehničke kulture koja će biti održana od 17. do 27. kolovoza 2015. u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. Prijavu treba izvršiti do 1. srpnja 2015.

Prijavnica

S namjerom da omogući učiteljima tehničke kulture i voditeljima različitih izbornih, izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti i programa tehničke kulture, Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture organizira različite oblike osposobljavanja. Osposobljavanja se prilagođavaju potrebama i postojećim kompetencijama polaznika, tako da su po sadržaju početna ili napredna. Prema interesu članstva, a na poziv županijskih društava pedagoga tehničke kulture, Savez organizira vikend seminare i tečajeve u različitim sredinama. Najintenzivniji oblik osposobljavanja je desetodnevna Ljetna škola pedagoga tehničke kulture koja nudi različite sadržaje. Prve dvije Ljetne škole organizirane su u Trakošćanu 2001. i 2002. godine. a nakon otvorenja Nacionalnog centra tehničke kulture u Kraljevici stvoreni su idealni uvjeti za osposobljavanje učitelja tehničke kulture. Polaznici dosadašnjih ljetnih škola bili su učitelji početnici, kao i iskusni i uspješni učitelji tehničke kulture i voditelji različitih programa, sekcija i klubova mladih tehničara.

Zadaće XV. ljetne škole pedagoga tehničke kulture:

 • osposobljavanje učitelja tehničke kulture – voditelja za rad s interesnim skupinama u izbornoj nastavi, izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima tehničke kulture u školama ili udrugama tehničke kulture;
 • osposobljavanje polaznika za pripremu učenika za školska, županijska i državno natjecanje i smotre;
 • osposobljavanje polaznika za rad s multimedijalnom opremom;
 • pomoć učiteljima početnicima u svladavanju specifičnih didaktičkih i metodičkih problema u nastavi tehničke kulture.

Programi i sadržaj rada:

 • Elektronika - ovladavanje osnovnim pojmovima i znanjima iz elektronike te izrada elektroničkih sklopova.
 • Upravljačka tehnika - ovladavanje osnovnim pojmovima programiranja mikroupravljača, rješavanje problema upravljanja robotskim konstrukcijama.
 • Robotika - upoznavanje s temeljnim principima robotike te izrada jednostavnog elektroničkog sklopa za upravljanje robotskim kolicima - težište na senzorima.
 • Strojarstvo - upoznavanje s osnovama strojarske tehnike, izrada mehanizama i konstrukcija primjenjivih za funkcioniranje robota.
 • Osnove rada na CNC strojevima - izrada skice, računalna obrada crteža te izrada modela na CNC stroju.
 • Osnove rada 3D printera – način rada 3D tehnologije i izrada uzorka 3D tehnologijom.
 • Prometna tehnika - upoznavanje s osnovama zrakoplovnog i raketnog modelarstva. Izrada modela zrakoplova i raketa. Priprema za provođenje natjecanja u zrakoplovnom i raketnom modelarstvu.
 • Graditeljstvo - upoznavanje s osnovnim pojmovima i principima graditeljstva za izradu maketa od kartona, papira, balze, te prirodnih materijala.
 • Pomoć pripravnicima za polaganje stručnog ispita – prema potrebama kandidata organizirat će se konzultacije (metodički praktikum nastave Tehničke kulture).

Programi se provode u trajanju od 10, 20 ili 30 sati, a ostvaruju se tijekom 5 dana rada. Polaznici mogu birati petodnevni ili desetodnevni boravak u školi.
Tijekom boravka u školi polaznici mogu završiti nekoliko programa.
Polaznici škole se prijavljuju za jedan od ponuđenih programa te biraju i alternativne programe u slučaju nedovoljnog interesa za odabrani program. Preostalo vrijeme koristit će se za usavršavanje u konstrukciji, programiranju i vožnji robotskih kolica.

Smještaj i kotizacija

Polaznici snose sami troškove dolaska u Kraljevicu.
Smještaj polaznika je osiguran u dvokrevetnim sobama u Hotelu Kraljevica.

Kotizacija za boravak na XIV. ljetnoj školi u punom trajanju obuhvaća smještaj i sav potreban materijal za izvođenje pojedinog programa, a iznosi 2.500,00 kuna, te se uplaćuje najkasnije 7 dana prije početka škole na žiroračun:
HR87 23600001101714910
Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture, Zagreb, Dalmatinska 12, s naznakom „za XV. ljetnu školu pedagoga tehničke kulture“.

Prijava sudionika – rok prijave: 1. 7. 2015.

Prijavu treba izvršiti na prijavnici.

Prijavnicu je potrebno dostaviti do 1. srpnja 2015. godine na:

 • fpfranjo@gmail.com (mob. 098/16-11-262) ili
 • zeljko.medved@ck.t-com.hr (mob. 091/512-95-41 ili 091/606–00-09) ili poštom na adresu: Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture, Zagreb, Dalmatinska 12 ili faks: 01/4846-979

Polaznici će dobiti sve potrebe povratne informacije do 10. srpnja 2015.

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

Časopis ABC tehnike broj 632 za veljaču 2020. godine

Poštovani čitatelji, korisnici i autori našeg časopisa evo i novog broja, broja ...

 Poštovani čitatelji želimo vam sretnu novu 2020. godinu i da uživate u čitanju časopisa ABC tehnike još jednu, sada 64 godinu ...

Poštovani čitatelji predstavljamo vam i poslijednji prosinački broj časopisa ABC tehnike u ovoj 2019. godini. Naravno časopis ćemo nastaviti izdavati i ...