Gdje se nalazite: Početna Jadranka KOSOR, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske

Jadranka KOSOR, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske

Tehnička kultura je važan preduvijet razvitka našega društva

“Poštovani gospodine predsjedniče Republike Hrvatske, poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, gospodine ministre i gospodine predsjedniče Hrvatske zajednice tehničke kulture, dame i gospodo, ja vam u ime predsjednika Hrvatske vlade dr. sc. Ive Sanadera i u ime cijele Vlade od srca čestitam na ovih sjajnih 60 godina.

Želim u ime Vlade zahvaliti svima vama koji ste na različite načine pripomogli vlastitim radom, marom, zauzetošću, da ovo bude uistinu sjajnih 60 godina. Naravno, mi koji smo ovdje u ovoj dvorani, nismo svi sudjelovali 60 godina, ali svatko je svojim malim djelićem dao nešto u prilog tom sjajnom mozaiku i ja od srca čestitam svima vama, koji ste predano radili, prije svega radili s djecom, s mladima u njihovu svakodnevnom životu. Evo, čini mi se podatak 79% mladih, odnosno djece, za koje se radi, za koje su svi ti programi i određeni. Želim dakako reći u ime Vlade da smo vrlo ponosni na tih 60 godina organiziranog postojanja tehničke kulture, odnosno 15 godina djelovanja Hrvatske zajednice tehničke kulture. Ponosni smo na ugled, na stručnost, na znanje i utjecaj, koje Zajednica ima, ne samo u Hrvatskoj nego i diljem svijeta. Hvala vam lijepa što ste, evo čuli smo maloprije podatke o brojnim natjecanjima na kojima su članovi Zajednice sudjelovali i tijekom najtežih godina, tijekom godina rata, hvala vam što ste pronosili ime Hrvatske, hvala vam što ste pronosili ugled i znanje na kojem temeljimo razvoj Hrvatske.

Dame i gospodo, Vlada Republike Hrvatske želi razvoj hrvatskoga društva utemeljen na znanju. Prepoznaje ulogu i značenje tehničke kulture u formiranju operativnog i stvaralačkog razmišljanja djece i mladih, ali i u procesu stjecanja znanja i razvijanja vještine, primjeni znanja na razini opće kulture. Zato želim ponovno zahvaliti svima vama koji ste osposobljavali tijekom svoga rada djecu i mladež za konkretne vještine i znanja, dakle, za svakodnevni život. I što ste ih prije i iznad svega, usuđujem se reći, učili misliti svojom glavom i vlastitim znanjem pomicati stvari naprijed.

Tehnička kultura, programi i djelatnosti tehničke kulture preduvjet su razvoju našega društva te veoma važni izvori znanja, umijeća i sposobnosti, posebice mladih ljudi.
Tehnička kultura u obrazovnom procesu, ali i u izvannastavnim aktivnostima nedvojbeno osposobljava djecu i mlade kako misliti tehnološki i poduzetnički. Mislim da je to i te kako važno i naravno da ih potiče na tehničko i tehnološko stvaralaštvo.

Dame i gospode, poštovani i dragi slavljenici, Vlada Republike Hrvatske podupire sva vaša nastojanja i Vlada tu i dalje ostaje vaš partner. Ja ću samo, evo naznačiti da Vlada u Proračunu preko resornoga Ministarstva iz godine u godinu povećava sredstva kojima podupire vaše djelatnosti, tako će, sasvim je sigurno, ostati i ubuduće. Neću sada spominjati brojke, ali evo, podaci govore da 2003., 2004., 2005., 2006., svake godine sve su veći iznosi, direktno iz Proračuna ili iz sredstava od igara na sreću.

Dame i gospodo, na kraju, cijeneći vašu ulogu i cijeneći ulogu tehničke kulture i Hrvatske zajednice tehničke kulture kao najvišeg nacionalnog tijela tehničke kulture u Republici Hrvatskoj, koji uz nacionalne saveze, županijske i gradske zajednice tehničke kulture čini i učeničko zadrugarstvo, 800 udruga, te oko stotinu tisuća članova, od kojih čak 79% čine mladi, želim pozvati sve one koji su dio tog procesa, dakle razvoja tehničke kulture na još bolju, čvršću i konkretniju suradnju.

Čestitam u ime Vlade još jedanput na sjajnoj obljetnici i želim vam i dalje puno, puno uspjeha u radu. Hvala vam lijepa.”

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

 Poštovani čitatelji želimo vam sretnu novu 2020. godinu i da uživate u čitanju časopisa ABC tehnike još jednu, sada 64 godinu ...

Poštovani čitatelji predstavljamo vam i poslijednji prosinački broj časopisa ABC tehnike u ovoj 2019. godini. Naravno časopis ćemo nastaviti izdavati i ...

U ovom broju časopisa možete pronaći kompletne upute i zadatke za predstojeći nam 13. kup u robotici Hrvatske zajednice tehničke kulture ...