Gdje se nalazite: Početna Novosti - Robokup 50 godina rada Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture

50 godina rada Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture

50 godina rada Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture
21.12.2018.

Od ručnog rada do tehničke kulture
Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture  održao je u subotu, 8. prosinca 2018. godine svečanu Skupštinu u povodu obilježavanja 50 obljetnice rada ovoga saveza. Skupštini su nazočili predstavnici udruga oklupljenih u Savez, predstavnici Hrvatske zajednice tehničke kulture, Agencije za odgoj i obrazovanje i predstavnici akademske zajednice.

Danas sam izuzetno ponosan što sam se zatekao na funkciji predsjednika u vrijeme 50.rođendana Hrvatskog saveza pedagoga tehničke i čast mi je da vodim ovu svečanu sjednicu Skupštine Saveza povodom obilježavanja 50 godina djelovanja. 2019. godine obilježit ćemo i 60 godina uvođenja predmeta tehničkog odgoja u školski obrazovni sustav koji se do tada zvao ručni rad, rekao je, uvodno, predsjednik Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture Mato Šumunović.

U zadnje tri godine promijenili smo trendove, aktivnije počeli pratiti izvannastavne aktivnosti vezane uz tehničku kulturu kao predmet u OŠ, te pojačali edukaciju za učitelje, odlazeći u svaku županiju s radionicama s ciljem cijeloživotnog obrazovanja. U 2017. nabavili smo opremu za izvođenje radionica: 10 laptopa, 9 fišer kompleta, strojeve za rezanje „Unimate“, za radionice modelarstva.Tako smo u 2017. i 2018. godini uz ljetne škole (16+28=44 polaznika) i primjere dobre prakse (80+70=150 polaznika) proveli 29 radionica za članove društava (29 rad.= 607 polaznika). Kroz sve navedene aktivnosti u posljednje dvije godine prošlo je (44+150+607) 801 učitelj.U zadnje tri godine Savez je ponovno dosegnuo broj članica na današnjih 19, DPTK Šibenik kojima smo pomogli u osnivanju uskoro će biti dvadeseta članica Saveza. U ostvarivanju naših programskih ciljeva i zadaća, HZTK, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje su nam bili stalna podrška. Uvijek smo spremni za suradnju u cilju unapređivanja tehničke kulture mladih, te stručnom usavršavanju učitelja tehničke kulture, posebno u izvođenju izvannastavnih i izvanškolskih tehničkih aktivnosti, naglasio je predsjednik Šimunović.

Na svečanosti prigodnim su se riječima, osim predsjednika Mate Šimunovića obratili izaslanik predsjednika Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivana Vlainića, Miljenko Ožura - predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske zajednice tehničke kulture posebno istaknuvši ulogu pedagoga tehničke kulture u sveukupnom razvoju tehničke kulture na našim prostorima. Žarko Bošnjak, prof. kao izaslanik ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranke Žarković.- Pečenković, također je potvrdio odličnu suradnju koju Agencija ima sa Savezom s naglaskom na važnosti prilagodba svim promjenama koje donosi novi nastavni kurikulum..

Dan prije svečane skupštine u Rijeci je održan znanstveno-tehnički skup kojem su povod bile dvije značajne obljetnice - 65 godina visokoškolskog politehničkog obrazovanja i 57 godina studija tehničkog obrazovanja na Sveučilištu u Rijeci. Svečanosti HSPTK-a nazočio je i dr.sc. Damir Purković pohvalivši u svom prigodnom obraćanju kontinuirani rad pedagopga tehničke kulture, posebno u izvannastavnim aktivnostima, kao i na brojnim aktivnostima usavršavanja..

Na samom početku svečane skupštine pročitano je pismo prvog predsjednika HSTK Josipa Borisa Malinara iz kojeg izdvajamo naglaske „Ispunjen sam predivnim sjećanjima s kojima sam vezan uz sve Vas s kojima sam desetljećima surađivao, susretao se i zajednički radio na uvođenju i unapređivanju osnovnih radnih, tehničko-tehnoloških znanja i vještina i razvijanju stvaralačkih sposobnosti mladih u našoj dragoj domovini. Čak i u mirovini, prva dva desetljeća aktivno sam u tome sudjelovao, te i sada u svojoj vrlo staroj životnoj dobi (90.-oj godini života), ja sam u mislima uz sve Vas i pratim sva dostignuća Vaših učenika i ponosan sam na vas koji ste zaslužni za to. Isto tako pratim sve probleme i nerazumijevanja, koja se javljaju prema tom za našu budućnost vrlo značajnom području i dajem Vam puno podršku u vašem nastojanju da ih otklonite.“

Dodjelom povelja, priznanja i zahvalnica HSPTK se zahvalio svim članovima koji su dali svoj doprinos razvoju tehničke kulture i radu s mladima. Među njima su svi dosadašnji predsjednici, tajnici, svi oni koji su rad ovoga Saveza podupirali sve ove godine, istaknuto je na ovoj svečanosti.
Posebna zahvala upućena je prof. Luki Majetiću koji je, nakon brojnih pokušaja, uspio pokrenuti prvo razlikovni, a potom i diplomski studij za doškolovanje učitelja tehničke kulture na Filozofskom fakultetu u Rijeci, na odsjeku politehnike na kojem je 19 učitelja tehničke kulture 2013. i 2014. godine diplomiralo.

Mnogobrojne aktivnosti koje provodi Savez samostalno ili u suradnji s našim Društvima pedagoga tehničke kulture, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, nacionalnim savezima, nadležnim Ministarstvom i Agencijom i drugima bit će vidljive monografiji „50 godina zajedno – Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture“ koja će uskoro biti objavljena, rekao je zahvalivši se u ime svih dobitnika povelja , priznanja i zahvalnica prof. Drago Labaš. Nova knjiga će slično kao i prije deset godina sadržavati brojne članke i fotografije o aktivnostima Saveza i društava pedagoga tehničke kulture, naročito posljednjih desetak godina. Bit će tu i drugih priloga s pogledima na značaj i potrebu tehničke kulture u školstvu i izvanškolskim aktivnostima učenika i drugih građana, primjerice učitelja. Stručno usavršavanje učitelja tehničke kulture, škole, radionice i smotre samo su dio priloga u novoj monografiji. Bit će tu i nekoliko stručnih razmišljanja o perspektivama tehničke kulture u hrvatskom općem i obaveznom odgoju i obrazovanju. Najvažnije je da se na jednom mjestu sačuvaju podaci o najljepšoj aktivnosti učenika i učitelja – o tehničkim aktivnostima odnosno o tehničkoj kulturi. Monografija bi trebala izaći u prvom kvartalu iduće godine, zaključio je Labaš.

Dodajmo kako su svečanost uljepšali članovi HSTK iz Rijeke, učitelji tehničke kulture Venelin Mehić i Neven Jerčinović, koji se osim tehničkom kulturom bave i glazbom pa su svima nazočnima vrsnim muziciranjem upotpunili ovaj svečani susret.

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

U ABC tehnike od svibnja 2019. godine naći ćete sve naše stalne rubrike, Arduino, STEM, Robotiku, prilog o fotografiji, zadatak koji ...

U novom broju časopisa ABC tehnike broj 624, možete pronaći naše stalne rubrike i neke nove priloge kao što su: "Spuštanje ...

Dragi čitatelji u nastavku je broj časopisa od ožujka 2019. ABC tehnike 623. Želimo Vam da uživate u čitanju i korištenju ...