Gdje se nalazite: Početna Novosti - Robokup Aktivnosti Zajednice tehničke kulture grada Splita

Aktivnosti Zajednice tehničke kulture grada Splita

Aktivnosti Zajednice tehničke kulture grada Splita
02.06.2017.

Zajednica tehničke kulture grada Splita provela je 8. i 9. svibnja 2017. radionicu robotike u Centru za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači“ - Split. U Centru tehničke kulture Kman Zajednica svakodnevno održava tehničke radionice za djecu osnovnoškolske dobi. Zajednica je bila i suorganizator 16. prvenstva Dalmacije u raketnom modelarstvu te je organizirala Dan tehničke kulture u OŠ Kralja Zvonimira u Segetu Donjem i OŠ Spinut u Splitu.

Robotika u Centru za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači“ - Split

Zajednica tehničke kulture grada Splita provela je 8. i 9. svibnja 2017. radionicu robotike u Centru za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači“ - Split. Primjenom odgovarajućih metoda, svih 13 učenika su u skladu sa svojim sposobnostima spojili predviđeni broj jednostavnih modela iz robotike.

Tijek rada odvijao se kako je planirano.
Voditelj je pripremio model vrata koja se otvaraju uz pomoć sklopki i već prije pripremljenog programa. Prvo je demonstrirao njihov rada, a zatim je svaki učenik pritiskanjem potrebne sklopke vršio njihovo otvaranje i zatvaranje. Učenicima je pokazao računalni program u svrhu ponavljanja uočavanja uloge računala u robotici.
U drugom koraku učenici su spajali jednostavne modele. Voditelj je prvo demonstrirao male korake u spajanju (npr. spajanje stupa umetanjem u utore). Nakon toga učenici su spajali ono što im je demonstrirano. Nakon toga se prelazio na slijedeći mali korak kojeg učenici trebaju izvršiti (npr. postavljanje žaruljice na stup). Radom u malim koracima došlo se do potpunog spajanja modela. Prilikom spajanja voditelj je odgovarajućim metodama pomagao onim učenicima kojima je to bilo potrebno.
Voditelj je provjerio spajanje elemenata i strujni krug svakog modela, a zatim su učenici pokretali modele.
Na kraju radionice voditelj je demonstrirao rad modela koje je prethodno pripremio – kolica pokretana elisom i robotska kolica. To je učenicima bilo posebno interesantno. Uvidjeli su primjenu robotike na drugim modelima s kojima se do tada nisu susreli.
Svi učenici su u skladu sa svojim trenutnim sposobnostima, primjenom odgovarajućih metoda, postigli predviđeni napredak i s uspjehom spojili predviđeni broj jednostavnih modela iz robotike. Zbog toga je radionica u potpunosti uspjela.

Sve troškove radionice snosila je Zajednica tehničke kulture grada Splita. U pauzi rada bio je pripremljen i domjenak za naše učenike. Voditelj radionice Toni Jagnjić u potpunosti je zadovoljio njihove posebne potrebe za pomoći tijekom rada i osjećaja prihvaćanja i uvažavanja. Svi korisnici su veoma zadovoljni radom i svojim postignućima. I ovaj put se potvrdio značaj tehničko – tehnološkog područja i Zajednice tehničke kulture u uspješnom provođenju i ostvarivanju edukacijsko – rehabilitacijskog procesa. To su uvidjeli i studenti koji su bili na praksi i time ne malo ugodno iznenađeni sadržajima koji se provode na satovima tehničke kulture u COO „Juraj Bonači“ i na satovima radionica u Zajednici tehničke kulture grada Splita.

Radionice za djecu osnovnoškolske dobi u Centru tehničke kulture Kman

U Centru tehničke kulture Kman Zajednica tehničke kulture grada Splita svakodnevno održava radionice: robotiku za učenike nižih i viših razreda osnovne škole, automatiku i modelarstvo – izrada uporabnih tehničkih tvorevina za djecu osnovnoškolske dobi.

Dan tehničke kulture – Seget Donji

U Osnovnoj školi Kralja Zvonimira u Segetu Donjem u organizaciji Zajednice tehničke kulture grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije 23. sibnja 2017. organiziran je Dan tehničke kulture.
Tom prigodom za učenike su uz prezentiranje rada Zajednice tehničke kulture i raznovrsnih područja tehničke kulture, organizirane radionice modelarstva i robotike.
Na radionici modelarstva 16 učenika i učenica upoznali su se s tehnikama obrade drveta te su ovladali korištenjem malim modelarskim strojevima – Unimat.
Male vrijedne ruke nestrpljivo su prionule izreadi svojih prvih radova koji su postepeno poprimali završnu formu. Nakon dva školska sata uspješno su završene kućice koje su učenici i učenice ponijeli u svoja razredna odjeljenja gdje će ih u sklopu satova likovnog odgoja dodatno ukrašavati.
Na radionici robotike 18 učenika i učenica po prvi put su imali priliku susresti se s robotima kakvima se njihovi vršnjaci natječu na natjecanjima mladih tehničara i robotičkoj ligi.
Nakon upoznavanja sa osnovama robotike čenici su uspješno ovladali izradama strujnih krugova s više trošila spojenima paralelno i serijski koji su se pokretali različitom kombinacijom prekidača.
Vrijeme predviđeno za održavanje ove radionice prošlo je u trenu, a mali robotičari su se prepuni pozitivnih dojmova i novih znanja interesirali za nastavak održavanja ovakvih radionica.
Voditelj radionica bio je Toni Jagnjić.

Dan tehničke kulture u Osnovnoj školi Spinut – Split

Povodom Dana škole, 17. svibnja 2017. Zajednica tehničke kulture grada Splita organizirala je u Osnovnoj školi Spinut Dan tehničke kulture.
Tom prigodom za učenike nižih razreda organizirane su radionice modelarstva. Na njima su učenicima prezentirani modelarski programi koji se provode u Centru tehničke kulture Kman (izrada uporabnih tehničkih tvorevina, raketno i zrakoplovno modelarstvo).
Učenici su imali priliku ovladati korištenjem Unimat strojeva te na njima, tehnikom piljenja, izraditi od šperploče svoje prve radove. Uz malu pomoć voditelja svi učenici i učenice su uspješno napravili kućice koje su izmamile osmjehe na radosnim licima.
Za učenike viših razreda organizirana je radionica elementarne robotike na kojoj su učenici izrađivali ožičenja različitih kombinacija strujnih krugova. Stečena znanja i vještine primjenili su kod upravnjanja smijerom vrtnje elektro motora te pri izradi ručno upravljanih robotskih kolica.
Voditelj radionica bio je Toni Jagnjić.
Obzirom na izuzetan interes učenika Zajednica očekuje da će se veliki broj učenika uključiti u njihove radionice koje će biti organizirane za vrijeme ljetnih praznika u Centru tehničke kulture Kman.
Pomoći u realizaciji ovog programa pružila je pedagoginja Fadila Zoranić.

Više podataka o aktivnostima ZTK Splita dostupno je na ovim stranicama Zajednice.

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

255. broj glasila Tehnička kultura (siječanj - ožujak 2015.) sadrži reportažu Deseta Noć muzeja u Zvjezdanom selu Mosor i ...

ABC tehnike broj 614 za travanj 2018. pravi je vjesnik proljeća u Tehničkoj kulturi. Naviješćuje i samom naslovnicom početak glavnih programa ...

Malo po malo i dolazi nam proljeće, uskršnji blagdani i ABC tehnike broj 613 za ožujak 2018. godine. Uz prigodne priloge ...

Dragi čitatelji i suradnici, pred vama je novi broj časopisa ABC tehnike za veljaču 2018. godine. U njemu možete naći kompletan ...