Gdje se nalazite: Početna Novosti - Robokup Festival tehničke kulture nadmašio očekivanja

Festival tehničke kulture nadmašio očekivanja

Festival tehničke kulture nadmašio očekivanja
11.06.2014.

Drugi Festival tehničke kulture organizirala je Hrvatska zajednica tehničke kulture od 23. do 25. svibnja 2014. u Boćarskom domu u Zagrebu Na njemu se predstavljene aktivnosti i postignuća Hrvatske zajednice tehničke kulture i nacionalnih saveza tehničke kulture kroz različite besplatne radionice, prezentacije, projekcije, izložbe i natjecanja. U okviru Festivala održana je 26. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske.

Drugi Festival tehničke kulture organizirala je Hrvatska zajednica tehničke kulture u suradnji s nacionalnim savezima tehničke kulture. Tijekom tri festivalska dana, od 23. do 25. svibnja 2014., u Boćarskom domu u Zagrebu, predstavljene su aktivnosti i postignuća Hrvatske zajednice tehničke kulture i nacionalnih saveza tehničke kulture kroz različite besplatne radionice, prezentacije, projekcije, izložbe i natjecanja sa svrhom popularizacije programa tehničke kulture te je održana 26. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske.

Festival je pokazao raznolikost tehničke kulture: modelarstvo, elektroniku, automatiku, raketno modelarstvo, informatiku, robotiku, CB i radiokomunikaciju i orijentaciju, automodelarstvo, brodomaketarstvo, fotografiju, filmsko stvaralaštvo, učeničko zadrugarstvo, inovatorstvo, ronjenje s naglaskom na podvodnu fotografiju, kajakaštvo s naglaskom na gradnju čamaca, jedriličarstvo – radio upravljane jedrilice, astronomiju - upotreba teleskopa. Festival je privukao preko 1000 posjetitelja svih dobnih skupina, poglavito učenika koji su se aktivno uključili u radionice i natjecanja. Na Smotri učeničkih zadruga sudjelovalo je 185 učenika i 125 voditelja učeničkih zadruga, a organizatori procjenjuju da je Festival posjetilo još barem 300 građana.

Na Festivalu su svoje aktivnosti predstavili: Hrvatska zajednica tehničke kulture, Hrvatski fotosavez, Hrvatski savez informatičara, Udruga inovatora Hrvatske, Hrvatski ronilački savez, Hrvatski radioamaterski savez, Hrvatski robotički savez, Hrvatski filmski savez, Hrvatski kajakaški savez, Hrvatski savez brodomaketara, Hrvatski savez CB radioklubova, Hrvatski jedriličarski savez, Hrvatski astronautički i raketni savez, Hrvatski automodelarski savez, Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture i Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva. Kao gosti Hrvatske zajednice tehničke kulture, sudjelovale su: Zajednica tehničke kulture Grada Splita, Zajednica tehničke kulture Rijeke i Zagrebačka zajednica tehničke kulture.

Na svečanosti otvorenja Festivala tehničke kulture, pozdravne riječi sudionicima uputili su: gospodin Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, prof. dr. sc. Ante Markotić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture i mr. sc. Marica Berdik, predsjednica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva, a učenici OŠ Jure Kaštelana iz Zagreba vedrim i originalnim pjesmama privukli su pažnji svih posjetitelja i izlagača. Značaj ovog događanja prepoznalo je Ministarstvo znanost, obrazovanja i sporta čija je predstavnica, Ankica Nježić, pomoćnica ministra, pozdravila prisutne uime ministra i svoje osobno te otvorila Festival i Smotru.

U okviru Festivala važnu ulogu imala je 26. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske koju je organizirala Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva, u suorganizaciji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i pod pokroviteljstvom Agencije za odgoj i obrazovanje. Na smotri se poduzetnički i kreativni potencijal mladih zadrugara predstavio kroz 60 najboljih učeničkih zadruga Hrvatske, koje su izabrane na temelju postignuća na županijskim smotrama i kroz 12 istraživačkih radova. Uz to, 20 županija je predstavilo odabrane proizvode svojih zadruga. Mladi zadrugari su članovima Prosudbenog povjerenstva i posjetiteljima izložili ukrasne i uporabne predmete od keramike, stakla, drveta, tekstila, čipke, kao i jabuke uzgojene u školskim voćnjacima, med, sirupe i drugo.

U četiri Skockane radionice Hrvatske zajednice tehničke kulture (radionice iz osnova modelarstva i lemljenja, Arduino radionica i automati) sudjelovalo je ukupno 539 sudionika, uglavnom djece, zatim njihovi roditelji, učitelji i osobe s posebnim potrebama.
Najveće zanimanje posjetitelja, uglavnom učenika, pobudila je radionica iz osnova lemljenja. Na njoj su 375 učenika, njihovih roditelja, nastavnika osnovnih škola i osoba s posebnim potrebama uporabom lemilice, ručnih alata i pomagala izradili Skocovu elektroničku značku (maskota Hrvatske zajednice tehničke kulture) koju su ponijeli kući. Na jednoj radionici lemljenja održana je tombola na kojoj je jedan polaznik osvojio Arduino radionicu koja će se održati u Hrvatskoj zajednici tehničke kulture u listopadu 2014, dok su ostali dobili utješne nagrade.
Na radionici iz osnova modelarstva sudionici su izradili drvenog skakutavog Skoca, figuru robota Skoca ili kutiju za olovke. Na jednoj radionici održana je tombola na kojoj je jedan polaznik osvojio Skoc svjetiljku, a ostali su dobili utješne nagrade (mali drveni avion ili automobil). Tijekom Arduino radionice (osnove automatike) učenici su kreirali jednostavan sustav za upravljanje rasvjetom, a učitelji su izradili jednostavan model semafora. Na radionici izrade automata učenici su izradili jednostavan kartonski automat s tarnim prijenosom, koji su posjetitelji Festivala sa zanimanjem pregledavali i isprobavali.

Hrvatske zajednice tehničke kulture organizirala je i Modelarsku ligu: 3. kolo Grada Zagreba i otvoreno natjecanje za učenike viših razreda osnovnih škola. U 3 kolu natjecanja Grada Zagreba 24 učenika (12 ekipa) iz 3 osnovne škole i Zagrebačke zajednice tehničke kulture (CTK Črnomerec) su u tri puna sata izradili hranilicu za ptice. Na otvorenoj Modelarskoj ligi 38 učenika iz Zagreba, Čabra, Banove Jaruge, Slavonskog Broda, Siska, Jelenja, Kravarskog, Vukovine, Vođinaca, Velike Gorice i Zadra su, koristeći moderne modelarske strojeve, tijekom tri sata izradili model Skoca prema Pravilima Modelarske lige za 2013./2014. godinu. Učenike se jednako dojmio rad na modernim modelarskim strojevima koji su sigurni za rad (mogućnost ozljede je svedena na minimum), kao i model Skoca kojeg su izrađivali. Pobjednici otvorene Modelarske lige su osvojili sudjelovanje na 7. ljetnoj školi tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici u srpnju 2014.

Hrvatski robotički savez organizirao je nekoliko aktivnosti: predstavljanje šestero mladih robotičara - sudionika međunarodnih natjecanja, prezentaciju komunikacije s robotima NAO (androidni roboti i četveronožni hodač), dvije prezentacije natjecanja u robotskom spašavanju žrtve, trosatnu radionicu izrade sklopa za upravljanje za učenike s natjecanjem u upravljanju (Bubi prati crtu i Bubi igra nogomet) i natjecanje Robotička alka za posjetitelje. Ukupno je na radionicama, natjecanjima i prezentacijama natjecanja Hrvatskog robotičkog saveza aktivno sudjelovalo 44 posjetitelja, uglavnom djece i mladih.
Na izložbenom prostoru Hrvatskog robotičkog saveza tijekom cijelog trajanja Festivala mogla se pogledati prezentacija 3D štampača i njihove primjene u cjeloživotnom obrazovanju te video projekciju aktivnosti Saveza. Pedesetak posjetitelja dobilo je ispisane oznake za knjige (bookmark) koje su izrađene pred njima na 3D štampaču, a za većinu je ovo bio prvi susret s tehnologijom 3D ispisa.

Na radionicama CB komunikacije i orijentacije za djecu i mlade sudjelovalo je 27 učenika viših razreda osnovnih škola. Tijekom četiri sata praktičnog rada, predstavnici Hrvatskog saveza CB radioklubova, naučili su ih kako pravilno voditi dnevnik veze, uspostaviti vezu s drugim CB operatorima, koristiti CB vezu s PMR uređajem te se kretati na terenu pomoću kompasa i skice terena. Na radionici iz osnova lemljenja učenici su izradili bedževe koji su im ostali za uspomenu na Festival.

Hrvatski filmski savez reagirao je na poplave koje su pogodile Slavoniju radionicom „Budi dio foto priče!“ u kojoj su učenici u dobi od 8 do 14 godina napravili fotografije na temu „Help Gunja“. Na radionica igranog i dokumentarnog filma „Ton-mobitel-akcija!“ polaznici su snimali aktivnosti na Festivalu te montirali snimljeni materijal, koji su vidjeli isti dan na velikom platnu Malog kina Hrvatskog filmskog saveza u Boćarskom domu. U radioničkim programima sudjelovalo je desetero polaznika kojima je bilo zanimljivo i poučno koristiti nove tehnologije, a 100 posjetitelja Malog kina pokazalo je interes za dječje filmsko stvaralaštvo.

Hrvatski savez brodomaketara predstavio se posjetiteljima Festivala izložbom maketa brodova i radionicom izrade barke od papira i od šperploče. Barku od papira izradilo je 50 djece osnovnoškolske dobi tijekom dva sata. Šestero učenika u dobi od 12 od 15 godina napravili su makete od šperploče u 5 do 6 sati do završne faze. Sva su djeca svoje makete odnijela kući da ih po naputku voditelja završe.

Izložba fotografija „Camera obscura“ u organizaciji Hrvatskog fotosaveza predstavila je rezultate provedenih fotoradionica tijekom 2014. godine u Zagrebu. Posjetitelji su se izrazito pohvalno izrazili o prostornoj koncepciji, likovnom postavu izložbe, te iskazali zanimanje za tehničke detalje u izradi foto slike Camerom obscurom.
Hrvatski fotosavez organizirao je i radionicu izrade „Camere obscure“ na kojoj je 18 sudionika, uglavom djece i mladih, iz Zagreba, Bjelovara, Popovače, Korčule i Lastova izradilo svoj fotoaparat – Cameru obscuru i usvojilo osnovne kompetencije o snimanju, ekspoziciji i nastanku foto slike.

Hrvatski savez informatičara predstavio je timove mladih informatičara – srednjoškolaca i studenata - koji će u 2014. godinu predstavljati Hrvatsku na tri značajna međunarodna informatička natjecanja.
Igra znanja Hrvatskog saveza informatičara privukla je 18 učenika osnovnih i srednjih škola. Učenici su rješavali lakše problemske zadatke programirajući ih u jednom od programskih jezika: Python C++ /STL. Bile su im ponuđene tri razine zadataka, a za uspješno riješen zadatak osvojili simboličnu nagradu. Polaznici nisu bili učenici koji se bave informatikom, međutim, nakon detaljnijeg proučavanja, prihvatili su izazov i svi su uspješno riješili bar po jedan zadatak. Na štandu Hrvatskog saveza informatičara zainteresirani posjetitelji su dobili informacije o svim programima, posebice onima namijenjenima širem krugu korisnika kao što su Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici te Otvorena smotra softverskih radova.

Hrvatski astronautički i raketni savez organizirao je tri dvosatne radionice raketnog modelarstva na kojima je 25 učenika viših razreda osnovnih škola i nekoliko odraslih samostalno izradilo model rakete te su prisustvovali lansiranju pripremljenih modela raketa.

Tijekom Smotre učeničkih zadruga, Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva organizirala je osam jednosatnih pokaznih radionica na kojima je sudjelovalo ukupno 109 sudionika Smotre i posjetitelja Festivala svih dobnih skupina.
Sudionici pokaznih radionica izradili su privjeske od čipke, ogrlice od tekstila, uporabne predmete pletenjem šiba, čokoladu s eteričnim uljem, sapun od bučinog ulja, ukrase quilling tehnikom, šešire od lišća te su upoznali tehnologiju proizvodnje pjenušavog vina. Sudionike je oduševila jednostavnost izrade uporabnih predmeta, pogotovo za rad s djecom, kreativnost, primjenjivost i mogućnost razvoja vlastitih proizvoda.

Hrvatski ronilački savez predstavio se posjetiteljima s izložbom šezdesetak podvodnih fotografija, prezentacijom kompletne ronilačke opreme i edukativnih materijala vezanih za ronjenje te projekcijom najvažnijih postignuća i najčešćih aktivnosti Saveza. Posjetitelji su bili zainteresirani za sudjelovanje na tečajevima, htjeli su saznati koja je tehnička oprema potrebna kako bi se fotografije snimale pod vodom, a najviše su ih se dojmili vrhunski rezultati članova Hrvatskog ronilačkog saveza na međunarodnim natjecanjima.

Hrvatski jedriličarski savez izložio je radio-upravljane jedrilice te upoznao posjetitelje s radionicama i regatama koje organizira te međunarodnim natjecanjima, a Hrvatski kajakaški savez predstavio je kajakaštvo kao granu tehničke kulture kroz gradnju čamaca, opremu i stručne publikacije.

Zainteresirani za radioamaterizam mogli su pogledali izložbu i demonstraciju rada na radioamaterskoj opremi koju je organizirao Hrvatski radioamaterski savez te su dobili usmene informacije o radioamaterizmu.

Udruga inovatora Hrvatske je predstavila svoje dvije najaktivnije udruge - Udrugu inovatora Istarske županije i Udrugu inovatora Karlovačke županije (svaku s četiri najnagrađivanija inovatora u 2013./14. godini), četvoricu najuspješnijih mladih inovatora s njihovim inovacijama te četvero inovatora poduzetnika s njihovim inovacijama koje su već dostupne na tržištu.

Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture predstavio je svoje najznačajnije aktivnosti kroz 45 godina rada Saveza, što je privuklo pažnju mentora tehničke kulture, a Hrvatski automodelarski savez prikazao je vožnju s automodelima klase buggy 1/8.

Zajednica tehničke kulture Grada Splita predstavila se s četiri aktivnosti: radionicom automodelarstva, prezentacijom hibridnog vozila pokraj Boćarskog doma, radionicom Prometna početnica i prezentacijom filma Mladi u tehničkoj kulturi Grada Splita i automatizirane garaže. Na radionicama i prezentacijama Zajednice aktivno je sudjelovalo ukupno 70 posjetitelja, uglavnom djece i mladih, koji su vozili model 1:10 električnog radio upravljanog autića između čunjića i hibridna vozila, sudjelovali u kvizu o poznavanju osnovnih pravila ponašanja u prometu i izrađivali kartonske autiće. Najspretniji učenici su dobili diplome.

Na dvosatnoj radionici izrade i lansiranja raketnih modela Zagrebačke zajednice tehničke kulture sudjelovalo je osmero učenika od 12 do 15 godina kojima je bilo najzanimljivije lansiranje modela raketa i praćenje njihovog leta. Zagrebačka zajednica organizirala je i politehničku radionicu za 14 djece predškolske dobi i nižih razreda osnovnih škola koji su tijekom dva sata, uz pratnju roditelja, izradili makete vjetrenjača, zvrka i navijačkih rekvizita koje su ponijeli sa sobom kući.

Tridesetak učenika osnovnoškolske dobi sudjelovalo je na radionici promatranja Sunca pomoću teleskopa koju je organizirala Zajednica tehničke kulture Rijeka. Učenici su usvojili osnovna znanja o našoj matičnoj zvijezdi, vrstama i namjeni teleskopa te su iskazali svoje divljenje pojavama na površini Sunca i ljepotama svemirskih objekata.

Svi sudionici radionica i natjecanja dobili su za uspomenu majicu s obilježjem Festivala, kao poticaj njihovom daljnjem bavljenju tehničkom kulturom te su iskazali želju da Festival i sljedeće godine bude ovako interaktivan, raznolik i zanimljiv.

FOTOGALERIJA

VIDEO PRIKAZ

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

Broj 622 časopisa ABC tehnike donosi mnoštvo zanimljivih priloga i događanja, uz naše stalne rubrike možete naći i druge zanimljive teme.

Pred vama je časopis ABC tehnike broj 621 od siječnja 2019. godine. Posebno želimo spomenuti članak o gospodinu Zvonimiru Jakoboviću, doktoru ...

Nakon dužeg vremena evo i prosinačkog broja ABC tehnike. Malo kašnjenje uzrokovano objektivnim okolnostima nadamo neće se odraziti na odziv naše ...