Gdje se nalazite: Početna Novosti - Robokup HZTK i HROBOS organizirali stručno usavršavanje za pripremu Robokupa 2020.

HZTK i HROBOS organizirali stručno usavršavanje za pripremu Robokupa 2020.

HZTK i HROBOS organizirali stručno usavršavanje za pripremu Robokupa 2020.
31.10.2019.

Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) je u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom (HROBOS) organizirala stručno usavršavanje iz elementarne robotike namijenjeno učiteljima i mentorima tehničke kulture koji će sudjelovati u pripremi natjecateljskih ekipa za županijsku i državnu razinu Robokupa 2020. godine te za provedbu županijskih natjecanja. Stručno usavršavanje održano je u Hotelu Matija Gubec u Stubičkim Toplicama od 11. do 13. listopada 2019., a na njemu je sudjelovalo 22 učitelja i mentora iz cijele Hrvatske.

Pozivu na stručno usavršavanje odazvalo se je 22 polaznika, učitelja i mentora iz Zagreba, Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Osječko-baranjske, Primorsko-goranske, Sisačko-moslavačke, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije.

Programom stručnog usavršavanja obuhvaćene su slijedeće teme:

  • Robotika za najmlađe
  • Primjeri zadataka za županijska natjecanja
  • Primjeri zadataka za državno natjecanje
  • Robotske konstrukcije
  • Programiranje robota.

Iskustva u provođenju robotike za najmlađe predstavile su odgojiteljice iz zagrebačkog Dječjeg vrtića Zvončić, koje već 11 godina sudjeluju s polaznicima vrtića u popratnim aktivnostima natjecanja Robokup. Odgajateljice iz Dječjeg vrtića Zvirek iz Stubičkih Toplica sa zanimanjem su pratile ovo izlaganje jer su djeca iz DV Zvirek sudjelovala u natjecanju vožnje robotskih kolica na Robokupu 2019. godine.
Predstavnik Hrvatskog robotičkog saveza demonstrirao je nekoliko robotičkih platformi namijenjenih najmlađim robotičarima.

Tijekom stručnog usavršavanja obrađeni su praktični primjeri zadataka za županijsku i državnu razinu natjecanja Robokup. Predstavljena su i različita rješenja konstrukcije robota izrađenih iz didaktičkih slagalica Fischertechnik, Lego, Mbot. Obrađeni su i praktični primjeri zadataka programiranja robota uporabom Arduino kontrolera.

Stručno usavršavanje vodili su djelatnici Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatskog robotičkog saveza i učitelji suradnici iz OŠ Sesvetska Sela i OŠ Julija Klovića iz Zagreba.

Sredstvima namijenjenim za provedbu programa javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi, Hrvatska zajednica tehničke kulture osigurala je potreban materijal za provođenje usavršavanja te financirala smještaj i prehranu polaznika stručnog usavršavanja.

Više fotografija o sudjelovanju Hrvatske zajednice tehničke kulture na Znanstvenom pikniku dostupno je na Facebook stranici HZTK, a video zapis možete pogledati ovdje.

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

 Poštovani čitatelji želimo vam sretnu novu 2020. godinu i da uživate u čitanju časopisa ABC tehnike još jednu, sada 64 godinu ...

Poštovani čitatelji predstavljamo vam i poslijednji prosinački broj časopisa ABC tehnike u ovoj 2019. godini. Naravno časopis ćemo nastaviti izdavati i ...

U ovom broju časopisa možete pronaći kompletne upute i zadatke za predstojeći nam 13. kup u robotici Hrvatske zajednice tehničke kulture ...