Gdje se nalazite: Početna Novosti - Robokup Javnim pozivom odabrani sudionici Proljetne škole tehničkih aktivnosti 2017.

Javnim pozivom odabrani sudionici Proljetne škole tehničkih aktivnosti 2017.

Javnim pozivom odabrani sudionici Proljetne škole tehničkih aktivnosti 2017.
05.04.2017.

Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) objavila je 10. ožujka 2017. Javni poziv osnovnim školama s područja Virovitičko-podravske županije za sudjelovanje u programu Proljetne škole tehničkih aktivnosti s ciljem odabira osnovnih škola s područja Virovitičko-podravske županije koje će se uključiti u program Proljetne škole tehničkih aktivnosti.

Cilj programa je poticanje interesa i razvijanje osnovnih kompetencija za sudjelovanje i provedbu radionica tehničkih aktivnosti u osnovnim školama s područja Virovitičko-podravske županije u područjima: Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, Automatika, Orijentacija i komunikacija te Fotografija i popularizacija tehničke kulture te razvijanje interesa kod učenika i učitelja za sudjelovanje i provođenje radionica tehničkih aktivnosti, s naglaskom na praktične radionice te poticanje škola na sudjelovanje u natjecanjima mladih tehničara (Natjecanje mladih tehničara, Modelarska liga…).
Sukladno strateškim smjernicama i ciljevima u Strateškom planu Hrvatske zajednice tehničke kulture 2015.-2018., ovim programom potiče se razvoj izvannastavnih i izvanškolskih programa tehničke kulture u područjima u kojima ne postoji organizirana djelatnost tehničke kulture (županijske i gradske zajednice tehničke kulture) te u kojima kvantitativni pokazatelji jasno pokazuju ispodprosječno zanimanje za tehničku kulturu (broj učenika u nacionalnim natjecanjima tehničke kulture).
Obrazloženje za odabir Virovitičko-podravske županije:

  • jedna od županija s najmanjim brojem sudionika Natjecanja mladih tehničara,
  • nepostojanje organizirane djelatnosti tehničke kulture (gradske i županijske zajednice tehničke kulture),
  • škole ne sudjeluju na nacionalnim natjecanjima u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture (Modelarska liga, Robokup),
  • učitelji ne sudjeluju na stručnim osposobljavanjima i usavršavanjima Hrvatske zajednice tehničke kulture.

U skladu s dosadašnjom pozitivnom praksom Hrvatske zajednice tehničke kulture, kojom se poticao razvoj tehničke kulture u slabije razvijenim područjima Republike Hrvatske (projekt Poticanje razvoja tehničke kulture u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Proljetna škola tehničkih aktivnosti 2016. i Proljetna škola tehničkih aktivnosti 2015.), prednost pri prijavi imale su škole s područja Virovitičko-podravske županije koja pripadaju nižoj skupini prema indeksu razvijenosti jedinica lokalne samouprave. Također, Stručno povjerenstvo vodilo je računa o zastupljenosti različitih dijelova Virovitičko-podravske županije.
Javni poziv trajao je od 10. do 24. ožujka 2017., a po njegovom zatvaranju, Stručno povjerenstvo Hrvatske zajednice tehničke kulture, na temelju kriterija raspisanih u dokumentu Kriteriji odabira škola za sudjelovanje u programu Proljetne škole tehničkih aktivnosti, odabralo je škole s kojima će potpisati Sporazum o suradnji na temelju kojeg će odabrane škole sudjelovati u programu Proljetne škole tehničkih aktivnosti.
Stručno povjerenstvo Hrvatske zajednice tehničke kulture za odabir sudionika Proljetne škole tehničkih aktivnosti odabralo je, sukladno odredbama Kriterija odabira škola za sudjelovanje u programu Proljetne škole tehničkih aktivnosti sljedeće škole za sudjelovanje u programu Proljetne škole tehničkih aktivnosti:

  • OSNOVNA ŠKOLA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ, VIROVITICA
  • OSNOVNA ŠKOLA VOĆIN, VOĆIN

Obrazloženje:
Interes za sudjelovanjem u programu Proljetne škole tehničkih aktivnosti ukupno su iskazale 2 škole s područja Virovitičko-podravske županije.
Obje osnovne škole s područja Virovitičko-podravske županije koje su se prijavile u skladu s Javnim pozivom i priložile svu traženu dokumentaciju ušle su u postupak odabira. Postupak odabira proveden je 4. travnja 2017.
Obje škole koje su iskazale interes za sudjelovanjem, odabrane su za sudjelovanje u programu Proljetne škole tehničkih aktivnosti, budući da ispunjavaju kriterije navedene u dokumentu Kriterija odabira škola za sudjelovanje u programu Proljetne škole tehničkih aktivnosti.
Odluka Stručnog povjerenstva Hrvatske zajednice tehničke kulture je neopoziva i konačna. Službenim iskazivanjem interesa, sve prijavljene škole pristaju na sve uvjete javnog poziva i odluke Stručnog povjerenstva, u duhu zajedničke dugoročne suradnje i ostvarivanja ciljeva programa, a na dobrobit učenika, škola, nastavnika i cijele zajednice.
Sa školama, odabranim prema gore opisanom postupku, potpisat će se sporazumi o suradnji o međusobnim pravima i obavezama koje proizlaze iz sudjelovanja u programu. Ako odabrana škola ne potpišu sporazum o suradnji u za to predviđenom roku, tada će se ta škola brisati s liste odabranih škola.
Više o Javnom pozivu pročitajte ovdje.

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

255. broj glasila Tehnička kultura (siječanj - ožujak 2015.) sadrži reportažu Deseta Noć muzeja u Zvjezdanom selu Mosor i ...

ABC tehnike broj 614 za travanj 2018. pravi je vjesnik proljeća u Tehničkoj kulturi. Naviješćuje i samom naslovnicom početak glavnih programa ...

Malo po malo i dolazi nam proljeće, uskršnji blagdani i ABC tehnike broj 613 za ožujak 2018. godine. Uz prigodne priloge ...

Dragi čitatelji i suradnici, pred vama je novi broj časopisa ABC tehnike za veljaču 2018. godine. U njemu možete naći kompletan ...