Gdje se nalazite: Početna Novosti - Robokup Na Znanstvenom pikniku djeca izradila više od 1600 tehničkih tvorevina

Na Znanstvenom pikniku djeca izradila više od 1600 tehničkih tvorevina

Na Znanstvenom pikniku djeca izradila više od 1600 tehničkih tvorevina
09.06.2017.

Hrvatska zajednica tehničke kulture predstavila je od 26. do 28. svibnja 2017. godine na Znanstvenom pikniku u Zagrebu tehničke tvorevine koje su nastale kao rezultat brojnih radionica i škola tehničke kulture te je organizirala tehničke radionice za posjetitelje. U radionicama HZTK sudjelovalo je 867 posjetitelja koji su izradili 1688 tehničkih tvorevina, od toga 802 djece predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi te 65 studenata, edukatora i drugih posjetitelja.

Pod sloganom „Znanost je zabavna!“ od 26. do 28. svibnja 2017. godine u Zagrebu, u prostoru Jadran filma, održan je šesti po redu Znanstveni piknik u organizaciji Udruge profesor Baltazar, Zadruge ZEZ, Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet i Instituta Ruđer Bošković.

Programski partner Znanstvenog piknika bila je Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Znanstveni piknik je projekt popularizacije znanosti i umjetnosti čiji je glavni cilj promovirati znanost u najširem smislu, ali i zainteresirati mlade i one koji se tako osjećaju da odaberu znanost kao svoj životni poziv.

Događaj je osmišljen kao opušteno druženje sa znanošću, pa je stoga i odabran format piknika – on najbolje predstavlja upravo ono što se želi poručiti: Znanost je zabavna!

Ove godine na 120 izlagačkih pozicija, uz više od 300 edukatora, oko 20 000 posjetitelja vidjelo je niz predavanja, prezentacija, radionica, znanstvenih show programa, kazališnih edukacijskih predstava i sličnih interaktivno-edukativnih i umjetničkih formata koje provode brojne udruge, znanstvene institucije, studentske sekcije, osnovci i srednjoškolci te pojedinci, zaljubljenici u znanost i umjetnost iz Hrvatske i inozemstva.

Radionice Hrvatske zajednice tehničke kulture oduševile su brojne posjetitelje, posebno djecu i mlade. U njima je svoje tehničke tvorevine napravilo 227 djece predškolske dobi, 378 učenika nižih razreda osnovnih škola, 170 učenika viših razreda osnovnih škola, 27 učenika srednjih škola i 65 odraslih posjetitelja (studenti, edukatori na pikniku i ostali).

Uz pomoć edukatora – volontera iz Srednje strukovne škole iz Samobora, studenata tehničkih fakulteta i učitelja tehničke kulture, članova Društva pedagoga tehničke kulture i informatike Grada Samobora, djeca su izradila svjetleće elektroničke sove različitih boja, drvene svjetleće značke zmajeva i psića, rakete i krijesnice.

Najmlađe su posebno oduševile rakete koje su ispaljivali ispred prostora HZTK, a svi su s ponosom nosili svjetleću značku koju su zalemili i ispilili na radionicama ili krijesnicu raznobojnih nogu i ticala.

Znanstveni piknik je proveden pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba.

Više fotografija i video objava sa Znanstvenog piknika dostupno je na Facebooku HZTK i organizatora!

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

255. broj glasila Tehnička kultura (siječanj - ožujak 2015.) sadrži reportažu Deseta Noć muzeja u Zvjezdanom selu Mosor i ...

ABC tehnike broj 614 za travanj 2018. pravi je vjesnik proljeća u Tehničkoj kulturi. Naviješćuje i samom naslovnicom početak glavnih programa ...

Malo po malo i dolazi nam proljeće, uskršnji blagdani i ABC tehnike broj 613 za ožujak 2018. godine. Uz prigodne priloge ...

Dragi čitatelji i suradnici, pred vama je novi broj časopisa ABC tehnike za veljaču 2018. godine. U njemu možete naći kompletan ...