Gdje se nalazite: Početna Novosti - Robokup Naučimo nešto o repetitorima i digitalnim repetitorima

Naučimo nešto o repetitorima i digitalnim repetitorima

Naučimo nešto o repetitorima i digitalnim repetitorima
21.11.2017.

Repetitori su uređaji koji omogućuju kvalitetno povezivanje radio vezom unutar neke regije. Postavljaju se na istaknutim mjestima vidljivim što većem broju ljudi. Magistralni repetitori se nalaze na vrhovima planina ili brežuljaka i to tako da ih što veći broj radioamatera može „dohvatiti“ svojom ručnom ili mobilnom radiostanicom.

Razvojem tehnike i tehnologije razvili su se digitalni repetitori koji koriste velike prednosti digitalnog prijenosa govora.

Moguće ih je međusobno povezati preko interneta, pa se uključenjem na lokalni repetitor preko ručne ili mobilne radiostanice moguće povezati s repetitorom u bilo kojem dijelu svijeta.

Hrvatska je pokrivena mrežom digitalnih repetitora, umreženih sa stotinama digitalnih repetitora instaliranih u cijelome svijetu.

Hrvatski radioamaterski savez je do sada instalirao pet D-star repetitora na Sljemenu, Ćelavcu, Papuku, Učki i na Vidovoj gori na Braču.

U Zagrebu na FER-u instaliran je DRM repetitor koji pokriva šire područje Zagreba a umrežen je na DRM sustav repetitora u svijetu.

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

Nakon ljetnih praznika, evo i novog broja ABC tehnike za rujan 2018. Školska godina je počela, a s njom i nova ...

Dragi čitatelji pred vama je i zadnji broj "ABC tehnike" godišta 2017./2018. Slijedi ljetna pauza i od jeseni s novom školskom ...

Novi broj časopisa ABC tehnike donosi nam i nove članke naših rubrika i nastavke koje nestrpljivo očekujete. Bliže se školski praznici ...