Gdje se nalazite: Početna Novosti - Robokup Predsjednica RH posjetila STEM Strukovne škole, Samobor

Predsjednica RH posjetila STEM Strukovne škole, Samobor

Predsjednica RH posjetila STEM Strukovne škole, Samobor
31.01.2019.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, u okviru posjeta Zagrebačkoj županiji, posjetila je 23. siječnja Strukovnu školu, Samobor. 

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, u okviru posjeta Zagrebačkoj županiji, posjetila je 23. siječnja Strukovnu školu, Samobor.
Predsjednici je predočen razvoj školstva u Samoboru, a posebno rad ove Strukovne škole, koja djeluje u Samoboru već 132 godine. Predsjednica se obratila domaćinima i učenicima, te obišla učionice. Škola nastoji ići ispred vremena, pa su uz obvezne uvedena i dva predmeta budućnosti Pametne kuće i Aditivne tehnologije.

Predsjednicu su dočekali učenici sa svojim robotima

Predsjednicu su dočekali učenici sa svojim robotima

Predsjednica je mladima poručila neka iskoriste mogućnosti koje im se nude u vidu mobilnosti te da uče, studiraju i stječu iskustvo diljem Europe i svijeta, ali i da vjeruju u Hrvatsku te da se vraćaju u domovinu obogaćeni novim znanjima i iskustvima neophodnim za napredak Hrvatske.

Posebno je za uvid u rad mladih tehničara bio zanimljiv posjet Laboratoriju gdje ju je s radom mladih robotičara, inovatora i izumitelja te naprednim tehnologijama koje se primjenjuju u školi upoznao nastavnik i voditelj Laboratorija Ivan Vlainić, inače predsjednik HZTK. Posebno je dojmljivo bilo što su učenici za doček Predsjednice izradili i robote koji su se naklonili predsjednici i tako ju pozdravili i zaželjeli joj dobrodošlicu.
Predsjednica je informirana o dobrim uvjetima stručnog obrazovanja učenika u ovoj školi, te o oblikovanju mladih stručnjaka za potrebe hrvatskoga gospodarstva i hrvatskoga tržišta rada. Iz te su škole izašli brojni inovatori koji su osvojili mnoge medalje diljem svijeta. Kao primjer spomenut je Mate Rimac, nekadašnji učenik ove škole i nastavnika Vlainića, danas ugledni svjetski poznati poduzetnik. Uspjesi Vlainićevih učenika potvrda je kako je on u potpunosti predan svom radu školi, ali i izvan škole. Brojne učenike je usmjerio prema tehničkom stvaralaštvom i inovatorstvu te se pobrinuo da se za njihov rad čuje i izvan Hrvatske.
Na ovom se mjestu sjetimo kako je Predsjednica prošle godine odlikovala nastavnika Vlainića Redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge za inovatorstvo, izumiteljstvo i promociju tehničke kulture mladih naraštaja u Republici Hrvatskoj i u svijetu.

Predsjednica razgleda časopis ABC tehnike

Predsjednica razgleda časopis ABC tehnike

Vlainić je u svojstvu predsjednika HZTK ovom prigodom uručio Predsjednici dva uvezana godišta i tri posebna broja našeg časopisa ABC tehnike,te promidžbenu vrećicu na kojoj je njena slika s mladim tehničarima. Time je istaknuo osobit doprinos koji u obrazovanju mladih tehničara daju zajednice tehničke kulture i stručni klubovi, njihovo djelovanje i ABC tehnike kao časopis za promidžbu tehnike i tehničke kulture. Predsjednica je sa zanimanjem razgledala ABC tehnike.

Predsjednica sa zanimanjem prati Vlainićevo izlaganje o pametnim kućama

Predsjednica sa zanimanjem prati Vlainićevo izlaganje o pametnim kućama

Posjet Predsjednice je prošao u ugodnom druženju s profesorima i učenicima, a pratili su ga brojni novinari iz televizijski, radijskih i novinskih kuća, što je dalo dobar odjek u medijima o radu strukovnoga školstva i izvanškolskim aktivnostima učenika. 

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

Broj 622 časopisa ABC tehnike donosi mnoštvo zanimljivih priloga i događanja, uz naše stalne rubrike možete naći i druge zanimljive teme.

Pred vama je časopis ABC tehnike broj 621 od siječnja 2019. godine. Posebno želimo spomenuti članak o gospodinu Zvonimiru Jakoboviću, doktoru ...

Nakon dužeg vremena evo i prosinačkog broja ABC tehnike. Malo kašnjenje uzrokovano objektivnim okolnostima nadamo neće se odraziti na odziv naše ...