Gdje se nalazite: Početna Novosti - Robokup Predsjednica RH posjetila STEM Strukovne škole, Samobor

Predsjednica RH posjetila STEM Strukovne škole, Samobor

Predsjednica RH posjetila STEM Strukovne škole, Samobor
31.01.2019.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, u okviru posjeta Zagrebačkoj županiji, posjetila je 23. siječnja Strukovnu školu, Samobor. 

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, u okviru posjeta Zagrebačkoj županiji, posjetila je 23. siječnja Strukovnu školu, Samobor.
Predsjednici je predočen razvoj školstva u Samoboru, a posebno rad ove Strukovne škole, koja djeluje u Samoboru već 132 godine. Predsjednica se obratila domaćinima i učenicima, te obišla učionice. Škola nastoji ići ispred vremena, pa su uz obvezne uvedena i dva predmeta budućnosti Pametne kuće i Aditivne tehnologije.

Predsjednicu su dočekali učenici sa svojim robotima

Predsjednicu su dočekali učenici sa svojim robotima

Predsjednica je mladima poručila neka iskoriste mogućnosti koje im se nude u vidu mobilnosti te da uče, studiraju i stječu iskustvo diljem Europe i svijeta, ali i da vjeruju u Hrvatsku te da se vraćaju u domovinu obogaćeni novim znanjima i iskustvima neophodnim za napredak Hrvatske.

Posebno je za uvid u rad mladih tehničara bio zanimljiv posjet Laboratoriju gdje ju je s radom mladih robotičara, inovatora i izumitelja te naprednim tehnologijama koje se primjenjuju u školi upoznao nastavnik i voditelj Laboratorija Ivan Vlainić, inače predsjednik HZTK. Posebno je dojmljivo bilo što su učenici za doček Predsjednice izradili i robote koji su se naklonili predsjednici i tako ju pozdravili i zaželjeli joj dobrodošlicu.
Predsjednica je informirana o dobrim uvjetima stručnog obrazovanja učenika u ovoj školi, te o oblikovanju mladih stručnjaka za potrebe hrvatskoga gospodarstva i hrvatskoga tržišta rada. Iz te su škole izašli brojni inovatori koji su osvojili mnoge medalje diljem svijeta. Kao primjer spomenut je Mate Rimac, nekadašnji učenik ove škole i nastavnika Vlainića, danas ugledni svjetski poznati poduzetnik. Uspjesi Vlainićevih učenika potvrda je kako je on u potpunosti predan svom radu školi, ali i izvan škole. Brojne učenike je usmjerio prema tehničkom stvaralaštvom i inovatorstvu te se pobrinuo da se za njihov rad čuje i izvan Hrvatske.
Na ovom se mjestu sjetimo kako je Predsjednica prošle godine odlikovala nastavnika Vlainića Redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge za inovatorstvo, izumiteljstvo i promociju tehničke kulture mladih naraštaja u Republici Hrvatskoj i u svijetu.

Predsjednica razgleda časopis ABC tehnike

Predsjednica razgleda časopis ABC tehnike

Vlainić je u svojstvu predsjednika HZTK ovom prigodom uručio Predsjednici dva uvezana godišta i tri posebna broja našeg časopisa ABC tehnike,te promidžbenu vrećicu na kojoj je njena slika s mladim tehničarima. Time je istaknuo osobit doprinos koji u obrazovanju mladih tehničara daju zajednice tehničke kulture i stručni klubovi, njihovo djelovanje i ABC tehnike kao časopis za promidžbu tehnike i tehničke kulture. Predsjednica je sa zanimanjem razgledala ABC tehnike.

Predsjednica sa zanimanjem prati Vlainićevo izlaganje o pametnim kućama

Predsjednica sa zanimanjem prati Vlainićevo izlaganje o pametnim kućama

Posjet Predsjednice je prošao u ugodnom druženju s profesorima i učenicima, a pratili su ga brojni novinari iz televizijski, radijskih i novinskih kuća, što je dalo dobar odjek u medijima o radu strukovnoga školstva i izvanškolskim aktivnostima učenika. 

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

Nakon dužeg vremena evo i prosinačkog broja ABC tehnike. Malo kašnjenje uzrokovano objektivnim okolnostima nadamo neće se odraziti na odziv naše ...

ABC tehnike broj 619 posvećen je Robokup natjecanju državne razine, koje će se održati od 25. do 27. siječnja 2019. godine ...

Listopadski broj časopisa ABC tehnike broj 618 za godinu 2018. izašao je u svojoj standardnoj formi i sadržaju. U njemu možete ...