Gdje se nalazite: Početna Novosti - Robokup Primjeri dobre prakse u Karlovcu i Topuskom okupili 80 učitelja iz 14 županija

Primjeri dobre prakse u Karlovcu i Topuskom okupili 80 učitelja iz 14 županija

Primjeri dobre prakse u Karlovcu i Topuskom okupili 80 učitelja iz 14 županija
30.10.2017.

Stručni skup „Primjeri dobre prakse“ održan je 21. i 22. listopada 2017. godine u Karlovcu i Topuskom. Poziv za sudjelovanje prihvatilo je oko 80 sudionika, članova udruga ili društava pedagoga tehničke kulture iz 14 županija. Organizator ove važne manifestacije bio je Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture, a domaćin je bila ZTK Karlovačke županije i DPTK grada Karlovca.

Primjeri dobre prakse 2017. - izlagači i teme

Prvi dan

Skup je počeo okupljanjem sudionika u gradu Karlovcu gdje su prisutnima riječ dobrodošlice izrazili Predsjednik HSPTK gosp. Mato Šimunović, ispred HZTK Glavna tajnica gđa. Mirjana Metikoš, te domaćini gđa. Suzana Šnajdar i gosp. Krešimir Kenfelj koji su prisutnim sudionicima predstaviti grad Karlovac, DPTK grada Karlovca i ZTK Karlovačke županije.

Slijedio je obilazak Veleučilišta u Karlovcu i prikaz njegovih mogućnosti pri edukaciji studenata. Veleučilište u Karlovcu osnovano je 16. travnja 1997. godine, s dva odjela: Strojarskim odjelom i Tekstilnim odjelom. Početkom akademske godine 2000./2001. otpočeli su s radom Odjel prehrambene tehnologije sa studijem Prehrambene tehnologije i smjerovima Pivarstvo i Prerada mlijeka, Odjel lovstva i zaštite prirode sa studijem Lovstva i zaštita prirode, te Odjel sigurnosti i zaštite sa usmjerenjima Zaštita na radu i Zaštita od požara.

Zatim smo obišli Muzej vatrogastva i jednu od najboljih vatrogasnih postrojbi u Republici Hrvatskoj. Muzej karlovačkog vatrogastva koje traje od 1871 otvoren je povodom rođendana grada Karlovca 2009. godine. U Muzeju se nalazi preko tisuću eksponata iz razdoblja 19. i 20. stoljeća. Suvremena javna vatrogasna postrojba jedna je od najbolje opremljenih postrojbi Republike Hrvatske.U kratkoj šetnji gradom upoznali smo dio stare jezgre grada gdje svaka građevina ima svoju priču i povijesni značaj. Izgrađen je na posjedu obitelji Zrinski podno starog grada Dubovca, a ime Karlovac ili Karlstadt dobio je u čast svog osnivača austrijskog nadvojvode Karla. Renesansna jezgra grada s pravilnim geometrijskim rasterom ulica i gradskih blokova, te središnjim trgom vrhunac je tadašnjeg graditeljskog i fortifikacijskog umijeća.
Nakon toga za sve sudionike skupa organiziran je ručak u Turističko – ugostiteljskoj školi Karlovac. Bila je to prilika da se uvjerimo u vještine koje učenici škole stječu na praktičnoj nastavi.
Uslijedio je posjet jednoj od najmlađih atrakcija grada Karlovca, Aqatici – akvarij slatkovodnih riba vodnog toka rijeka koje okružuju grad Karlovac. Sa brojem preko 100.000 posjetitelja, Aqatica je u samo godinu dana djelovanja višestruko opravdala svoj status turističke atrakcije.
Domaćini su nas poveli do muzeja Domovinskog rata na Turnju koji nas je još jednom na vrlo slikovit način podsjetio kako je teško izborena slobodna hrvatska država. Iako su borbene naprave van upotrebe nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Put nas je dalje vodio do Topuskog u Top Terme Topusko gdje je osiguran smještaj i prehrana za sve sudionike skupa. Top - Terme d.o.o. osnovane su 1.5.2003. kao tvrtka kćer Lječilišta Topuskog. Termalna voda je vulkanskog podrijetla, na izvoru temperature 68 - 72° C, a temperatura u bazenima kreće se od 27 - 34° C. U neposrednoj blizini hotela nalazi se kompleks vanjskih bazena - 5 bazena različite veličine uz prateće sadržaje.

Drugi dan

U Grande dvorani hotela u 9:00 sati počelo je otvorenje „Primjera dobre prakse“. Prigodnim riječima skupu se obratili domaćini skupa gđa Suzana Šnajdar, gosp. Krešimir Kenfelj te Predsjednik HSPTK Mato Šimunović koji je skup proglasio otvorenim.

Na skupu su se predstavili „Primjeri dobre prakse“ iz više županija. Prikazane su zanimljive tehničke tvorevine, organizacije dana tehničke kulture, ljetnih i zimskih radionica koje organiziraju DPTK i ZTK više gradova i županija. Redoslijed predstavljanja prikazan je ovdje.
HSPTK se predstavio svojim aktivnostima na terenu koje imaju zadatak da razvijaju suradnju Saveza i Društava diljem lijepe naše.

Gosp. Ivan Rajsz prezentirao je rad na terenu, izrada „Pametne kuće“ u četiri županije. Svaka od tih županija od Saveza dobila je materijal za deset kuća i predavače koji ostaju na tom području da služe učiteljima tehničke kulture kao nastavno sredstvo. Sve su radionice uspješno provedene te je do sada četrdeset učitelja izradilo „Pametnu kuću“.

Gosp. Damir Dončević svojom prezentacijom prikazao je aktivnosti na ovogodišnjoj ljetnoj školi za pedagoge tehničke kulture. Bio je to niz radionica povezanih u projekt pod nazivom POKRETNI MOST.

Gosp. Roman Rubčić predstavio je Mikro:bit kasicu prasicu koju je izradio sa svojim učenicima za natječaj te osvojio treću nagradu.

Gosp. Vladimir Delić predstavio nam je nastavno pomagalo-mehanizmi pomoću kojeg svojim učenicima prikazuje djelovanje osnovnih mehanizama – utrka puževa.

Gosp. Dragan Stanojević predstavio nam je edukativne igračke stolni fliper i Antigravitacijska kuglica. Igračke su izrađene od materijala kojeg nije teško nabaviti. Igračke su zabavne i poučne.

Gosp. Ivica Šimić predstavio nam je Arduino vježbe – maketa parkinga koju je izradio sa učenicima. Maketa prikazuje kako i jednostavniji oblici automatike mogu biti učinkoviti pri upravljanju parkirališta.

Gđa. Nataša Bek prikazala nam je zanimljivu prezentaciju o mogućnostima suradnje škola, učenika i NASA-ine misije Sally Ride EarthKAM s međunarodne svemirske postaje. Fotografije koje se kroz ovakvu suradnju mogu dobiti su jedinstvene zbog mjesta odakle se snimaju, a to je svemirska postaja.

Gđa. Renata Čizmin i gđa. Marina Baradić predstavile su nam aktivnosti u sklopu Ljetne škole za učenike osnovnih škola Zadarske županije. U školi koja se odvija na otoku dvanaest nagrađenih učenike prolaze kroz nekoliko radionica. Radionice vode, po danima, različiti klubovi i udruge Zadarske županije. Isti oblik škole planira se i za vrijeme zimskog odmora učenika.

Gosp. Miodrag Zdravčević prezentirao nam je 46. Zmajeve nad gradom, manifestacija koja na predstavljanju i natjecanju okuplja sve škole grada Osijeka. U više natjecateljskih disciplina učenici demonstriraju svoje znanje i vještine iz zrakoplovstva. Prekrasan prizor šarenih zmajeva podignutih iznad sportskog aerodroma oduzima dah. Prije puno godina bio sam sudionik ove manifestacije, nezaboravno.

Gosp. Drago Labaš prezentirao nam je Dan tehničke kulture u Varaždinu pomoću video uratka. Slike popraćene zvučnim zapisom prikazale su niz aktivnosti koje se provode sa djecom. Održavanje tradicijskih zanata i zanimanja te prikaz djelatnosti koje se poučava mlade generacije važna je karika čuvanja kulturne baštine.

Gđa. Jelena Tuksar prezentirala nam je djelovanje DPTKMŽ i grada Čakovca. Kroz zimski i ljetni kamp tehničke kulture prošlo je niz učenika koji su pokazali veliki interes za organizirane radionice društava i udruga Međimurske županije. Rezultat svega je želja da se sa kampovima nastavi te u njih uključi što veći broj učenika.
Uz to gđa. Jelena Tuksar je najavila novo područje natjecanja iz tehničke kulture koje će obuhvaćati područje radioamaterizma te pozvala sve sudionike skupa da podrže inicijativu i uključe se sa svojim učenicima.

Gosp. Robert Aleksić prezentirao nam je Uporabu novih tehnologija u izvannastavnim aktivnostima. Kroz zadrugu, povezivanjem aktivnosti više predmeta stvara se gotove proizvode spremne za tržište. Tehnologijom 3D printera stvaraju se proizvodi prepoznatljivog oblika koji na suvremen način prate tradiciju.

Gđa. Vesna Majdandžić i gosp. Marijan Ulaković prezentirali su nam rad sa svojim učenicima. Internet stvari, povezivanje preko cloudbit modula i elektroničkih uređaja na daljinu, mobitelima upravljana tehnologija. Od paljenja i gašenja uređaja (svjetla) do pomoći starijim i nemoćnim ljudima u trenutku kada jave da im pomoć treba.

Gđa. Biljana Trifunović prezentirala nam je aktivnosti koje provodi HZTK i NCTK Kraljevica. Aktivnosti se provode kroz 20 programa, izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima, cjeloživotnim obrazovanjem, međunarodnom suradnjom, a sve u svrhu popularizacije tehničke kulture. Neke od važnijih aktivnosti su: modelarska liga, proljetna i ljetne škole tehničkih aktivnosti, terenska nastava za učenike, edukacija učitelja kao priprema za natjecanje iz više područja tehnike, festival tehničke kulture.

Gosp. Dragan Vlajnić prezentirao je prijedlog aktivnosti – programe HSPTK za 2018-u godinu. Nabrojao je niz projekata i radionica koje su usmjerene za pomoć učiteljima tehničke kulture u provođenju nastavnih i izvannastavnih aktivnosti. Projektne radionice, ljetna škola i „Primjeri dobre prakse“ vodeće su aktivnosti HSPTK. Suradnja sa aktivima tehničke kulture ponudom radionica koje bi educirale učitelje iz pojedinog područja na terenu. Naravno sve će aktivnosti ovisiti o odobrenim sredstvima za predložene programe. Nadamo se da će biti razumijevanja za potrebe učitelja.

Gosp. Leonardo Belović je zbog bolesti spriječen sudjelovati na prezentaciji, no njegovi uradci su ukrasili stolove i još jednom nas podsjetili koliko je smotra radova potrebna. Izuzetno je bitno omogućiti svima koji imaju radove da ih predstave. Kao i svi „Primjeri dobre prakse“ tehničke tvorevine su poticaj zainteresiranima da se uključe.

Sve prezentacije ostavile su dobar dojam na sudionike skupa te se nadamo da će ideje koje su na skupu podijeljene biti poveznica i poticaj za suradnju u svim smjerovima.
Po završetku skupa svi sudionici koji su prezentirali svoju djelatnost ili uratke dobili su potvrde o uspješnom sudjelovanju, a domaćinima koji su nas ugostili zahvalnica za izuzetno dobro organizirani skup.
Predsjednik je zatvorio skup u Topuskom uz najavu da je mogući domaćin slijedećeg susreta kroz „Primjere dobre prakse“ Vukovarsko – srijemska županija i grad Vinkovci.

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

Listopadski broj časopisa ABC tehnike broj 618 za godinu 2018. izašao je u svojoj standardnoj formi i sadržaju. U njemu možete ...

Nakon ljetnih praznika, evo i novog broja ABC tehnike za rujan 2018. Školska godina je počela, a s njom i nova ...

Dragi čitatelji pred vama je i zadnji broj "ABC tehnike" godišta 2017./2018. Slijedi ljetna pauza i od jeseni s novom školskom ...