Gdje se nalazite: Početna Novosti - Robokup U Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti sudjelovalo stotinjak učenika

U Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti sudjelovalo stotinjak učenika

U Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti sudjelovalo stotinjak učenika
08.09.2013.

Ljetna škola tehničkih aktivnosti Hrvatske zajednice tehničke kulture održana je u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici u dva termina: 1. - 11. srpnja te 5. - 15. kolovoza 2013.

Škola je realizirana kroz dva programa: osnovnoškolski i srednjoškolski. U Ljetnoj školi je ukupno sudjelovalo 105 učenika koji su se razlikovali jedino po putovima koji su ih doveli u Nacionalni centar tehničke kulture. U programu su sudjelovali prvaci s ovogodišnjeg 55. natjecanja mladih tehničara, nagrađeni učenici s Festivala tehničke kulture te prvaci s ovogodišnje Modelarske lige. Uz navedene, u programu Ljetne škole tehničkih aktivnosti sudjelovalo je i 8 učenika OŠ Poliklinike SUVAG iz Zagreba, koji godinama surađuju s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture u projektima koji potiču razvoj učenika s poteškoćama u razvoju te ostali učenici, prema prijavama.

Osnovnoškolski program je ostvaren kroz desetodnevne radionice u kojima su učenici kroz različita područja tehničke kulture (konstruktorstvo, elektrotehnika, robotika, modelarstvo) te različite informatičke i kreativne programe izrađivali tehničku tvorevinu (model dizala). Uz navedene radionice, učenici su na kreativnoj radionici izrađivali zidni sat s motivima iz stripova, a na informatici su se upoznali s pojmom otvorenog koda (open source) i naučili su se snalaziti u Linux Ubuntu operativnom sustavu. Kako bi se povezali s glavnim projektom, izradom modela dizala, učenici su tehničku dokumentaciju kreirali kao internetsku stranicu koristeći HTML naredbe, a napredniji su izradili internetske novine. U suradnji s Hrvatskih astronautičkim i raketnim savezom, u 2. terminu Ljetne škole je održana i radionica raketnog modelarstva u kojoj su se učenici upoznali s osnovnim pojmovima u raketnom modelarstvu te su izradili i lansirali jednostavnije raketne modele.

Također, već tradicionalni Kajakaško-edukativni kamp je održan usporedno s oba termina 6. ljetne škole tehničkih aktivnosti pa su se svi sudionici Škole, prema sklonostima i mogućnostima, mogli upoznati i s osnovama tehnika veslanja kajaka i kanua, dok je 12 sudionika Kampa usporedno sudjelovalo u svim radionicama 6. ljetne škole tehničkih aktivnosti.

Srednjoškolski program je namijenjen učenicima koji su završili 8. razred ili pohađaju srednje nestrukovne škole, a imaju razvijen interes za robotiku, elektroniku, elektrotehniku, automatiku, informatiku i programiranje mikrokontrolera.
Učenici su izrađivali svoj projekt pojedinačno, pritom se usavršavajući u područjima: konstruktorstva, elektronike, elektrotehnike, robotike i mikrokontrolera, kroz posebno osmišljene i prilagođene vježbe, s ciljem razvijanja logičko-matematičkog mišljenja, preciznosti, inovativnosti, tehničkih znanja i vještina. Većina je naših programa dosad bila usmjerena na tehnički odgoj i obrazovanje učenika osnovnoškolske dobi, a prelaskom učenika na viši stupanj obrazovanja, sustavnost našeg djelovanja je bila prepuštena zalaganju pojedinaca koji su znali i htjeli prepoznati tehničke interese i potencijale učenika srednjoškolske dobi. Hrvatska zajednica tehničke kulture upravo ovakvim programima želi sustavno djelovati na budućnost prepoznatih pojedinaca u domeni tehničke kulture.

Od ove je godine u program Ljetne škole uključen i Hrvatski savez CB radioklubova, u provedbi izvanučioničke radionice orijentacije u prirodi i komunikacije. Polaznici radionice su kroz teorijske i praktične vježbe na terenu upoznati s osnovama snalaženja u prirodi korištenjem CB radiouređaja kompasa i zemljovida. Osnovnu obuku rukovanja CB radiouređajem proveli su ovlašteni instruktori Hrvatskog saveza CB radioklubova.

Radionice su vodili iskusni učitelji tehničke kulture koji godinama sudjeluju u programima izvannastavnih aktivnosti tehničke kulture te su mentori učenicima na natjecanjima mladih tehničara. Osnovnu obuku rukovanja CB radiouređajem proveli su ovlašteni instruktori Hrvatskog saveza CB radioklubova, a sportsku obuku vožnje kajaka proveli su ovlašteni treneri Hrvatskog kajakaškog saveza i Kajakaškog saveza Zagreba.

Slobodno vrijeme izvan radionica je bilo organizirano kroz različite sportske i zabavne aktivnosti (nogomet, spora vožnja bicikla, boćanje, stolni tenis, badminton, pikado), također pod pedagoškim i liječničkim nadzorom. Navečer su organizirane vokalnoplesne zabave - karaoke i Kinect u velikoj dvorani Nacionalnog centra tehničke kulture, a učenicima je u slobodno vrijeme bila dostupna i informatička učionica u kojoj su mogli koristiti računalo.

Voditelji: Biljana Trifunović i Hrvoje Vrhovski.

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

Časopis ABC tehnike broj 632 za veljaču 2020. godine

Poštovani čitatelji, korisnici i autori našeg časopisa evo i novog broja, broja ...

 Poštovani čitatelji želimo vam sretnu novu 2020. godinu i da uživate u čitanju časopisa ABC tehnike još jednu, sada 64 godinu ...

Poštovani čitatelji predstavljamo vam i poslijednji prosinački broj časopisa ABC tehnike u ovoj 2019. godini. Naravno časopis ćemo nastaviti izdavati i ...