Gdje se nalazite: Početna Novosti - Robokup Završen Ljetni robotički kamp „Petica 2016.“

Završen Ljetni robotički kamp „Petica 2016.“

Završen Ljetni robotički kamp „Petica 2016.“
29.07.2016.

Hrvatski robotički savez proveo je od 11. do 15. srpnja 2016. godine Ljetni robotički kamp «Petica 2016.". Na kampu je sudjelovalo 20 djece iz Cresa, Njivica, Petrinje, Velike Gorice, Zagreba i Ivanić-Grada, od toga 9 djevojčica i 11 dječaka.

Većini djece ovo je bio prvi susret s robotikom.

U samom radu djeca su podijeljena u dvije grupe: po 10 djece u svakoj, kako bi djeci bio omogućen kvalitetniji rad u manjim grupama. Mlađa» grupa je ponedjeljak i utorak upoznavala Lego Mindstorms EV3 robote, dok su «malo stariji» polaznici za to vrijeme proučavali Arduino sustave. U srijedu i četvrtak grupe su zamijenile svoje robote i učiteljice. Petak je bio predviđen za završni projekt, gdje su djeca mogla izabrati sebi draži robotski sustav.
Djeca su bila  smještena na Seoskom gospodarstvu Kezele. Tema kampa i ambijent učinili su poseban spoj prirode, tehnologije i održivog razvoja.

Provedeni program "Petice 2016."


Ponedjeljak, 11. 7. 2016.
Lego grupa se upoznala s gradnjom mobilnog robota, te njegovim programiranjem kako bi vozio ravno, odnosno skretao. Arduino grupa je napravila Arduino muzički instrument. Svaki polaznik je skladao svoju pjesmu ili svoju izvedbu pjesme «Sretan rođendan». Nakon uspješnog sastavljanja i programiranja instrumenta polaznici su održali kratki koncert, gdje su svi poslušali sve izvedbe.
U popodnevnom dijelu Arduino radionica je nastavljena slaganjem LED semafora, a Lego radionica je na robote ugradila ultrazvučne senzore i testirala izbjegavanje prepreka.

Utorak, 12. 7. 2016.
Radionice su se održale u prostoru budućeg interaktivnog muzeja nafte i energije «Petica», po čemu je i kamp dobio ime. Po dolasku na Peticu, djeca su se prošetala šumom pod vodstvom Ane G. u potrazi za naftnim kačaljkama. Upravo na ovoj lokaciji se nalazi najstarija kačaljka na ovim prostorima. Lego grupa je organizirala malo natjecanje: čiji robot će prvi naći put iz labirinta. Pravila su jednostavna: robot mora sam proći stazu, ukoliko vidi zid, mora malo promijeniti smjer vožnje. Svaka ljudska intervencija prilikom prolaska labirintom unosi kazneno vrijeme.
Arduino grupa je otkrila kako radi tipkalo. Koristeći tipkalo upravljali su semaforima. Povezivanjem tipkala i pieza polaznici su napravili uređaj koji omogućuje slanje tajne poruke koristeći Morseov kod (uređaj je naravno testiran na licu mjesta). U poslijepodnevnim radionicama, Lego grupa je upoznala što su i kako rade zupčanici, te je svaki polaznik napravio svoj crtani film. Arduino grupa je upoznala kako radi servomotor i potenciometar, te kako je moguće servomotor postaviti na točno mjesto koje je određeno potenciometrom.

Srijeda, 13. 7. 2016.
«Mlađa» i «Starija» grupa su se zamijenile za sustave i učiteljice: «mlađi» su prešli na Arduino, a «Stariji» na Lego.
Arduino grupa se prijepodne upoznala sa Arduinom i potrebnom elektronikom. Uspješno su povezali piezo i svatko je skladao svoju pjesmu. Lego grupa je sastavila svoje robote i naučila ih voziti. Poslijepodne je Lego grupa uspješno postavila i programirala ultrazvučne senzore, te je održano natjecanje u labirintu.
Arduino grupa je napravila semafore koristeći LED diode. Jedan semafor je imao i dodatno, plavo svijetlo, za životinje koje prelaze preko ceste. Semafori su bili upotpunjeni i sa zvučnim signalima koristeći piezo element.

Četvrtak, 14. 7. 2016.
Polaznici Lego radionice su natjerati robota da priča njihovim jezikom. Koristeći ultrazvučni senzor su napravili Lego alarm: uređaj koji viče «Uljez, uljez» ukoliko netko pokuša ući u sobu. Nakon upoznavanja kako rade zupčanici, dizajnirali su uređaj za prikazivanje crtića, te je svatko napravio bar jedan svoj crtić. Arduino grupa je za to vrijeme upoznala kako radi RGB dioda i kako dobiti baš onu boju koju volimo. Upoznali smo i kako se očitavaju vrijednosti sa tipkala. Koristeći tipkalo i LED diode napravili smo uređaj za prenošenje tajnih poruka pomoću Morseovih znakova. U mraku i tišini prenijeli smo jedni drugima poruke, koje su gotovo svi uspješno dekodirali. Upoznali smo i robota Thymio, te od običnih Lego kockica gradili prepreke koje će Thymio morati savladati.
U poslijepodnevnim radionicama, Lego grupa je napravila stroj koji crta. Ovisno o samoj građi robota i brzinama motora spojenih na olovku s kojom se crta, nastaju drugačije slike. Arduino grupa se za to vrijeme podijelila na dva dijela: dio se bacio na Thymija, a dio je radio sa servomotorom. Koristeći servomotor napravili smo uređaj koji proriče budućnost, npr. što će biti za večeru?
U kasnim poslijepodnevnim satima, grupe su se još jednom zamijenile. «Starija» grupa je dobila još jednu priliku za rad sa Arduinom i zadatak spajanja LCD na Arduino. To nije nimalo lak zadatak s obzirom da je potrebno spojiti 16 žica, a samo jedan raspored je ispravan. Nakon pola sata borbe, ženska ekipa (Lea, Enia i Noemi) je prva uspješno riješila ovaj zadatak. Ipak, par minuta kasnije i dečki su uspješno povezali sve žice i napisali program. «Mlađa» grupa je za to vrijeme testirala Lego crtača i napravila nekoliko svojih umjetničkih kreacija. I LCD koji ispisuje poruke i umjetničke slike su bile izložene na završnoj izložbi.

Petak , 15. 7. 2016.
Izrađen je završni projekt: naftna kačaljka. Robotičari su sami birali žele li raditi s Legom ili Arduinom. Oni koji su radili Legom su morali sami osmisliti konstrukciju, ožičiti, postaviti motore i senzore, te na kraju programirati model kačaljke koji će raditi kao prava koju smo ujutro vidjeti u gradu. Arduino ekipa je dobila laserski izredane modele kačaljke iz stiropora koje je bilo potrebno povezati, učvrstiti i ugraditi servomotor. Svi dodaci na ovu konstrukciju su bili prepušteni samim robotičarima: tako smo dobili kačaljku koja pali lampice kada je u najnižem ili najvišem položaju, kačaljku koja pišti i kačaljku koja radi samo ako je pritisnuto tipkalo.

Organizatori:

 • Hrvatski robotički savez
 • Insula Tours
 • Seosko imanje Kezele
 • Grad Ivanić-Grad
 • Social Innovation Laboratory
 • Realizaciju kampa potpomogli su:
 • SCAN projekt d.o.o.
 • Ivanićplast d.o.o.
 • Mi Maris d.o.o.
 • MATO el-d d.o.o.
 • Elektrocentar Petek d.o.o.
 • Podzemno skladište plina d.o.o. Okoli
 • Turistička zajednica Ivanić-Grada
 • Zajednica tehničke kulture grada Ivanić-Grada
 • Obiteljski radio Ivanić
 • Portal Volim Ivanić

Voditelji:

 • doc. dr. sc. Ana Sović Kržić, predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza, Arduino radionice
 • Marija Matković, Robotičko – informatički klub Križ, Lego radionice
 • Ana Gašparović, Insula Tours, organizacija, društvene aktivnosti, obilazak Ivanić-Grada
 • Janko Kezele, Seosko imanje Kezele, aktivnosti u prirodi
 • Ljiljana Holik, učiteljica, pedagoške aktivnosti
 • Željko Krnjajić, tajnik Hrvatskog robotičkog saveza, Arduino, administrativna podrška

Više informacija dostupno je na ovoj stranici Hrvatskog robotičkog saveza.

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

Časopis ABC tehnike broj 632 za veljaču 2020. godine

Poštovani čitatelji, korisnici i autori našeg časopisa evo i novog broja, broja ...

 Poštovani čitatelji želimo vam sretnu novu 2020. godinu i da uživate u čitanju časopisa ABC tehnike još jednu, sada 64 godinu ...

Poštovani čitatelji predstavljamo vam i poslijednji prosinački broj časopisa ABC tehnike u ovoj 2019. godini. Naravno časopis ćemo nastaviti izdavati i ...