Gdje se nalazite: Početna Tehnička kultura za darovite učenike

Tehnička kultura za darovite učenike

Robotika za darovite osnovnoškolce 2016.

Tijekom proljetnih školskih praznika, od 20. do 25. ožujka 2016. godine, u programu Robotika za darovite osnovnoškolce u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici sudjelovalo je 7 učenika 5. razreda i 14 učenika 6. razreda osnovnih škola iz Križa, Pregrade, Dvora, Ozlja, Karlovca, Varaždina, Đurđevca, Daruvara, Kastava, Slatine, Pakraca, Vrpolja, Zadra, Višnjevca, Vodica, Kaštel Gomilice, Pazina, Murskog Središća i Zagreba.

Bilten radionice 2016.

Bilten radionice 2015.

Učenici iz 15 županija i Grada Zagreba na radionici robotike za darovite osnovnoškolce 2014.

Šestu radionicu robotike za darovite osnovnoškolce provela je Hrvatska zajednica tehničke kulture tijekom školskih proljetnih praznika u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. Riječ je o programu čiji su ciljevi omogućiti darovitim učenicima petih i šestih razreda osnovnih škola bavljenje robotikom na visokoj razini, popularizirati robotiku među djecom i mladima te ih potaknuti na uključivanje u natjecanje mladih tehničara u području robotike i robotskog spašavanja žrtve, u Robokup i Robotičku alku. Među svim granama tehnike upravo je robotika odabrana za rad s darovitom djecom jer obuhvaća znanja iz elektrotehnike i elektronike te primjenu informatike(programiranje) pa je stoga jedna od najperspektivnijih područja tehničke kulture.

Od 13. do 18. travnja 2014. godine na ovoj šestodnevnoj radionici sudjelovalo je 19 učenika 5. i 6. razreda osnovnih škola iz 15 županija i Grada Zagreba. Učenike su za sudjelovanje na radionici preporučili njihovi učitelji tehničke kulture (jedan iz svake županije) koji su kao mentori sudjelovali na 56. natjecanju mladih tehničara i 2. smotri mladih poduzetnika (u školskoj godini 2013./2014.).

Tijekom trajanja radionice učenici su bili podijeljeni u dvije skupine (A i B) i obje skupine izvršile su planirani program. Učenici iz A skupine imali su veće predznanje i samostalnije rješavali zadatke. Većina učenika iz B skupine imala je manje predznanje tako da je rad s njima zahtijevao češće demonstracije, davanje smjernica i objašnjenja voditelja radionice.

Radionicu iz područja elektrotehnike, elektronike i robotike vodili su iskusni mentori tehničke kulture: Đula Nađ, Ana Berač i Petar Dobrić, a koordinator radionice bio je Hrvoje Vrhovski. Radionica je trajala 30 školskih sati, sadržavala je sljedeće teme: Izvori napajanja, strujni krug i indikacija stanja; Obični i izmjenični prekidač u strujnom krugu, ispitivanje strujnog kruga mjernim instrumentom; Svojstva elektroničkih elementa; Mjerenje i određivanje vrijednosti električnog otpora univerzalnim mjernim instrumentom;Određivanje vodljivosti dioda pomoću mjernog instrumenta i strujnog kruga te demonstracija montažne sheme spoja; Tranzistor kao prekidač; Izrada sklopa za upravljanje (Bubi prati crtu); Jednostavna mehanička konstrukcija; Složena mehanička konstrukcija; Složena mehanička konstrukcija s različitim vrstama prijenosa gibanja; Spajanje i instaliranje sučelja (kontrolera) s računalom, spajanje žaruljica robota s kontrolerom, programiranje i demonstracija kretanja robota i Dogradnja složene mehaničke konstrukcije u autonomnog robota.

Kako bi učenike upoznali s orijentacijom i komunikacijom - novim područjem u P-kategoriji natjecanja mladih tehničara kojim koordinira Hrvatska zajednica tehničke kulture - organizatori su pripremili radionicu s terenskom nastavom iz orijentacije i komunikacije. Radionicu iz osnova orijentacije i komunikacije vodili su ĐukaPelcl i Davor Marković, a trajala je 7 školskih sati.

U slobodno vrijeme za učenike je organizirano upoznavanje znamenitosti grada Kraljevice te razne društvene igre (pantomima, Sačuvaj svoj balon, Samo pleši i karaoke).

Radionica robotike za darovite osnovnoškolce organizirana je u okviru Male proljetne škole tehničkih aktivnosti Hrvatske zajednice tehničke kulture. U programu Male proljetne škole sudjelovalo je 42 učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi iz cijele Hrvatske. Školu su posjetile predstavnice Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta: Vera Šutalo, načelnica Sektora za zajedničke poslove i programe i Ivana Pilko Čunčić, voditeljica Službe za posebne programe, strategije i međunarodnu suradnju, te prof. dr. sc. Ante Markotić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Izdvojeni dojmovi učenika o radionici:

 • Ocjena 5 je zato što sam naučila novo što u školi možda neću moći.
 • Naučio sam lemiti, spajati strujni krug i orijentirati se. Sve ostalo sam znao i prije i zbog toga je 4.
 • Naučio sam slagati robota, elektroniku, orijentirati se, programirati.
 • Naučio sam kako serijski spajati elektroničke sklopove, lemiti elektroničke sklopove tako da rade.
 • Najviše mi se svidjela komunikacija jer ima puno prakse, ali i elektronika.
 • Najviše mi se dojmio robot Bubi kojeg smo sami napravili.
 • Svidjelo mi se to što smo lemili i radili Bubija, a dojmile su mi se utrke i način podešavanja Bubija.
 • Sve je super, samo malo bolja hrana u manjim porcijama…
 • Najviše mi se svidjelo što smo se igrali na X-Box. Centar je dobro uređen, a učitelji su zabavni i smiješni.
 • … kada je došao X-Box sve je bilo izvrsno.
 • Profesori su bili super, znaju se šaliti, ova škola je za mene naj.
 • Profesori su izvrsni, vrijeme je bilo popunjeno, nismo se dosađivali.
 • Sve mi se svidjelo, jedino hrana nije bila nešto.
 • Radionica je tako dobra daje uopće ne bih mijenjao.
 • Znanje iz robotike primijenit ću u stvarnom životu, ali ne znam kada.
 • Nadam se da ću doći i sljedeće godine.


Ovo je samo jedna od aktivnosti koju Hrvatska zajednice tehničke kulture organizira u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. Ove godine posebno ističemo desetodnevnu 7. ljetnu školu tehničkih aktivnosti za učenike osnovnoškolskog uzrasta te terenske nastave i škole u prirodi u prostoru Nacionalnog centra tehničke kulture.

Bilten radionice možete preuzeti ovdje.

Arhiva programa robotike za darovite osnovnoškolce

Bilten radionice 2013.
Fotogaleriju radionice robotike za darovite osnovnoškolce 2013. možete pogledati ovdje
Radionica robotike za darovite osnovnoškolce 2011.
Bilten radionice 2011.
Radionica robotike za darovite osnovnoškolce 2010.
Radionica robotike za darovite osnovnoškolce 2009.
Radionica robotike za darovite osnovnoškolce 2008. 

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

255. broj glasila Tehnička kultura (siječanj - ožujak 2015.) sadrži reportažu Deseta Noć muzeja u Zvjezdanom selu Mosor i ...

Pred Vama je novi broj časopisa ABC tehnike. Slobodno provjerite što smo u ovom broju za Vas priredili. Kompletan broj možete ...

Svim čitateljima želimo sretnu novu 2017. godinu. Pred vama je ABC tehnike broj 601. Ušli smo u još jednu eru od ...

Prošlo je 60 godina od prvog broja našeg i vašeg časopisa ABC tehnike i kroz sve te godine objavljeno je 600 ...