Gdje se nalazite: Početna Tehnička kultura za osobe s teškoćama

Tehnička kultura za osobe s teškoćama

Uključivanje djece s teškoćama u razvoju u programe tehničke kulture - suradnja HZTK s Poliklinikom SUVAG

Hrvatska zajednica tehničke kulture i Poliklinika SUVAG već petu godinu za redom uspješno surađuju provodeći raznovrsne radionice namijenjene djeci s poteškoćama u edukaciji i razvoju.

Provođenje programa započelo je tijekom uskršnjih praznika 2007. godine kada je ostvaren informatički tečaj za 11 učenika Osnovne škole Poliklinike SUVAG po međunarodno priznatom programu e-Kids koji su učenici prihvatili s velikim oduševljenjem i na kraju s uspjehom završili. Učenici iz SUVAG-a birani su prema teškoćama u razvoju, odnosno dijagnozi oštećenja sluha i/ili govora, teškoćama u govorno jezičnom razvoju, socijalnom statusu učenika, uspjehu u učenju i rehabilitaciji te motiviranosti za ponuđeni program. Ohrabreni postignutim uspjehom i oduševljenjem učenika, Hrvatska zajednica tehničke kulture je uključila sedmero učenika OŠ SUVAG u rad 14. ljetne škole robotike, informatike i elektrotehnike koja se održala u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici, gdje su se štićenici SUVAG-a vrlo dobro snašli i ubrzo se uklopili u sve radionice ljetne škole.

Program «Osnove informatike i robotike za učenike s posebnim obrazovnim potrebama»

Prilika za daljnji rad s učenicima s poteškoćama edukaciji i razvoju ukazala se otvaranjem natječaja Ministarstva znanosti, obrazovana i športa pa je zato sa SUVAG-om sklopljen sporazum o daljnjoj suradnji. Nakon prijave na natječaj HZTK je dobila sredstva za provođenje trogodišnjeg programa «Osnove informatike i robotike za učenike s posebnim obrazovnim potrebama» koji vodi Bojan Floriani.

U prvoj godini (2008.) provođenja ovog  programa učenici SUVAG-a pohađali su radionicu robotike, radionicu informatike po programu e-Kids i 1. ljetnu školu tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture, a 2009., druge godine provođenja programa, radionicu robotike, Robokup (natjecanju učenika osnovnih škola u robotici), radionicu informatike po programu e-Kids te su bili polaznici 2. ljetne škole tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. I godinu nakon toga, učenici iz SUVAG-a sudjelovali su u sedmodnevnoj Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti u Kraljevici.

Fotolov 2010.Fotolov na zmajeve

U međuvremenu Hrvatska zajednica tehničke kulture uvodi i proširuje program s programima modelarstva i digitalne fotografije pod nazivom «Fotolov na zmajeve» za učenike s posebnom obrazovnim potrebama koji pohađaju OŠ SUVAG, dok je za učenike s posebnim obrazovnim potrebama koji pohađaju srednje škole organiziran je tečaj za stjecanje ECDL diplome.

Fotolov je zaštićeni žig Hrvatske zajednice tehničke kulture. Državni zavod za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske je u srpnju 2010. godine odobrio zaštitu naziva i vizualnog identiteta Fotolova.

Okrugli stolovi o temi «Uključivanje djece s teškoćama u razvoju u programe tehničke kulture»

Stečeno iskustvo tijekom 2007. godine, ali i provođenje programa početkom 2008. bilo povod da se 6. ožujka 2008. u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici održi 1. okrugli stol o temi «Uključivanje djece s teškoćama u razvoju u programe tehničke kulture», na kojem je bilo govora o tome kako dalje razvijati programe i kako te programe i iskustva ponuditi drugim sredinama gdje postoje potrebe za njima.

Što se sve postiglo, koji su rezultati provođenja programa tehničke kulture za djecu s teškoćama u razvoju i što oni znače za njih bila je tema 2. okruglog stola o temi «Uključivanje djece s teškoćama u razvoju u programe tehničke kulture», koji je 23. listopada 2009. održan u Poliklinici SUVAG u Zagrebu.

Na samom početku i nakon uvodnih riječi dr. sc. Adinde Dulčić, ravnateljice Poliklinike SUVAG i prof. dr. sc. Ante Markotića, predsjednika Hrvatske zajednice tehničke kulture, oni su uručili ECDL start diplome petorici rehabilitanata Poliklinike SUVAG.

Diplome su uručene Ivi Jurković, Josipu Tonžetiću, Mariu Markoviću, Mateu Bengezu i Martini Kočiš koje će im zasigurno biti od velike koristi nakon završetka njihovog srednjoškolskog obrazovanja i zapošljavanja.

Nakon tog svečanog čina, o značenju suradnje Hrvatske zajednice tehničke kulture i Poliklinike SUVAG sudionicima okruglog stola, njih dvadesetak, govorili su dr. sc. Katarina Pavičić Dokoza, logoped o temi «Osobitosti poticanja jezično-govornog razvoja kroz programe tehničke kulture», mr.sc. Koraljka Bakota, pomoćnica ravnateljice Poliklinike SUVAG o temi «Integracija kao pretpostavka uspješne socijalizacije djece i mladeži oštećena sluha i/ili govora», a Silvana Svetličić, prof., ravnateljica OŠ Ivan Cankar - Zagreb o temi «Komparacija odnosa učenika prema vannastavnim aktivnostima». Bojan Floriani, dipl. ing., iz Hrvatske zajednice tehničke kulture prikazao je programe informatike, robotike, fotografije i modelarstva.

Završne riječi nakon izlaganja dali su uvodničari, prof. dr. sc. Ante Markotić i dr. sc. Adinda Dulčić, koji su iskazali svoje zadovoljstvo postignutim rezultatima i izrazili nadu da će proširenje programa također biti od koristi njihovim korisnicima Poliklinike SUVAG.

 

 

U želji da se sadašnjim ali i novim nastavnicima pojedinih predmeta tehničkih i ...

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

Nakon dužeg vremena evo i prosinačkog broja ABC tehnike. Malo kašnjenje uzrokovano objektivnim okolnostima nadamo neće se odraziti na odziv naše ...

ABC tehnike broj 619 posvećen je Robokup natjecanju državne razine, koje će se održati od 25. do 27. siječnja 2019. godine ...

Listopadski broj časopisa ABC tehnike broj 618 za godinu 2018. izašao je u svojoj standardnoj formi i sadržaju. U njemu možete ...