Gdje se nalazite: Početna Izdvojena postignuća HZTK u 2015. godini

Izdvojena postignuća HZTK u 2015. godini

 • Na 57. natjecanju mladih tehničara i 3. smotri mladih poduzetnika, koje su organizirali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatska zajednica tehničke kulture, sudjelovalo je 7158 učenika viših razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske.
 • Na Festivalu tehničke kulture od 15. do 17. svibnja 2015. kao posjetitelj, voditelj ili organizator aktivnosti sudjelovalo je više od 1900 sudionika. Od toga se u radionice i natjecanja aktivno uključilo više od 1200 posjetitelja svih dobnih skupina, uglavnom učenika, a na izložbenim prostorima na Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske predstavilo se 190 učenika – zadrugara koje je pratilo 180 voditelja učeničkih zadruga iz cijele Hrvatske.
 • U okviru programa terenskih nastava, Nacionalni centar tehničke kulture posjetilo je 964 učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi koji su izrađivali tehničke tvorevine usvajajući praktične kompetencije iz različitih područja tehničke kulture.
 • U školskoj godini 2014./2015. održano je 19 natjecanja Modelarske lige (ekipno natjecanje učenika u području modelarstva/maketarstva) u 14 županija, na kojima je sudjelovalo 690 učenika od 5. do 8. razreda, iz 159 škola i udruga, pod vodstvom 145 učitelja/mentora.
 • Na osmom Robokupu (ekipno natjecanje iz osnova robotike) sudjelovala je 31 natjecateljska ekipa učenika osnovnih škola iz Hrvatske, uključujući i ekipu iz OŠ Poliklinike SUVAG, i jedna iz Bosne i Hercegovine. Robokup je okupio je više od 150 sudionika: 94 učenika natjecatelja i 25 mentora i članova ocjenjivačkog povjerenstva, te 13 robotičara vrtićke dobi, 10 robotičara iz nižih razreda i desetoro djece s Downovim sindromom.
 • U programu Proljetne škole od 29. ožujka do 3. travnja 2015. sudjelovalo je 18 učenika od 5. do 7. razreda i 3 učitelja tehničke kulture iz osnovnih škola s područja Ličko-senjske županije koje su iskazale interes za sudjelovanjem u Javnom pozivu Hrvatske zajednice tehničke kulture.
 • U Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti u Kraljevici sudjelovalo je 120 učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi koji su kroz različita područja tehničke kulture izradili Robobubu – autonomnog hodača s tri para nogu upravljanog mikrokontrolerskim sklopom. Uz izradu Robobube, učenici su pohađali i radionice raketnog modelarstva, orijentacije i komunikacije te informatike. Osim toga održana je pokazna radionica samogradnje kanu čamca na kojoj su voditelji kajak – kanu aktivnosti demonstrirali proizvodnju kompozitnog (stakloplastičnog) kanu čamca.
 • U radionicama za učitelje, mentore i odgojno-obrazovne djelatnike u različitim područjima tehničke kulture (automatika, modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, orijentacija i komunikacija, kreativno- tehničke radionice) sudjelovalo je 313 polaznika iz različitih dijelova Hrvatske. Radionice su provedene u Zagrebu, Kraljevici, Velikoj Gorici, Velikoj, Osijeku, Opatiji, Rijeci i Novoj Gradiški.
 • U okviru projekta „Dani tehnike“ 951 učenik osnovnoškolske dobi iz Karlovca, Kosinja, općina Perušić i Klanac Pazarište, Belog Manastira, Kutine, Valpova i Belišča, Varaždina, Našica i Popovače sudjelovao je u nekoj od radionica zajednica tehničke kulture iz različitih područja P-kategorije natjecanja mladih tehničara (modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, orijentacija i komunikacija, fotografija, automatika i robotsko spašavanje žrtve) ili na radionici na temu racionalnog korištenja energije.
 • Na Znanstvenom pikniku u Zagrebu 11. i 12. prosinca 2015., radionicu lemljenja Hrvatske zajednice tehničke kulture uspješno je završilo oko 300 polaznika, a svoja je robotska kolica uspješno složilo oko 50 učenika i učenica.
 • Izrađena je zbirka „Modelarstvo 2 – Izrada uporabnih tehničkih tvorevina“ autora Ivana Rajsza koja je namijenjena mladim modelarima i njihovim učiteljima.
 • U svrhu što kvalitetnije pripreme učenika i njihovih mentora za radionice i natjecanje iz automatike tiskana je knjiga "Arduino kroz jednostavne primjere" autora Paola Zenzerovića.
 • Za potrebe provedbe kreativnih tehničkih radionica pripremljena je zbirka radova pod nazivom „Skockane radionice“. Zbirka sadrži osam radova čija je izrada opisana i dokumentirana fotografijama tako da mentorima i učenicima detaljno objašnjava tijek izrade pojedinog rada. Autor zbirke je Bojan Floriani.

HZTK, kao krovna organizacija tehničke kulture u Hrvatskoj, sudjelovala je preko svojih predstavnika u radu državnih savjetodavnih tijela i radnih skupina: Stožeru zaštite i spašavanja Republike Hrvatske, Odboru za dodjelu Državne nagrade za tehničku kulturu „Faust Vrančić“, Savjetu za razvoj civilnoga društva i Odboru za praćenje Operativnoga programa "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.".

U 2015. godini svakako treba istaknuti da se zahvaljujući podršci i pomoći Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta riješio problem upisa nekih zajednica tehničke kulture u Registar udruga Republike Hrvatske koje su do sada bile upisane u gradske ili županijske registre zajednica i saveza tehničke kulture.

Vjerujemo da ćemo u sljedećoj, 2016. godini, uz novo vodstvo, u suradnji sa svojim članicama te uz podršku i u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta uspješno obilježiti 70. godišnjicu kontinuiranog djelovanja Hrvatske zajednice tehničke kulture.

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

255. broj glasila Tehnička kultura (siječanj - ožujak 2015.) sadrži reportažu Deseta Noć muzeja u Zvjezdanom selu Mosor i ...

Svim čitateljima želimo sretnu novu 2017. godinu. Pred vama je ABC tehnike broj 601. Ušli smo u još jednu eru od ...

Prošlo je 60 godina od prvog broja našeg i vašeg časopisa ABC tehnike i kroz sve te godine objavljeno je 600 ...

Broj 599 časopisa ABC tehnike izašao je ovog studenog 2016. godine. U njemu ćete naći nastavak "Pametne Kuće" u prilogu i ...