Gdje se nalazite: Početna Izdvojena postignuća HZTK u 2016. godini

Izdvojena postignuća HZTK u 2016. godini

Dva važna jubileja – 70 godina kontinuiranog djelovanja i organiziranog rada u tehničkoj kulturi i 60 godina objavljivanja, odnosno, tisak 600. broja časopisa ABC tehnike – obilježili su aktivnosti Hrvatske zajednice tehničke kulture u 2016. godini.

Između brojnih postignuća Hrvatske zajednice tehničke kulture u 2016. godini ističemo:

 • Obilježavajući 70 godina djelovanja HZTK, 23 zajednice tehničke kulture, 8 učeničkih zadruga, djeca i mladi, predstavnici lokalne i područne samouprave i brojni zaljubljenici u tehniku uključili su se tijekom 40 dana u TEH MARATON od Iloka do Prevlake.
 • Na 58. natjecanju mladih tehničara koje su organizirali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatska zajednica tehničke kulture, sudjelovalo je 7683 učenika viših razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske (što je 525 učenika više nego prošle godine), čime ovo natjecanje spada među tri najbrojnija, od 33 natjecanja, učenika osnovnih i srednjih škola u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.
 • U školskoj godini 2015./2016. održano je ukupno 29 natjecanja Modelarske lige (ekipno natjecanje učenika u području modelarstva/maketarstva) u 18 županija, u kojima je sudjelovalo 1067 učenika od 5. do 8. razreda, iz 197 škola i udruga, pod vodstvom 180 učitelja/mentora. U odnosu na prošlu školsku godinu, u natjecanju je sudjelovalo 54,63 % više natjecatelja.
 • Na terenskim nastavama u Nacionalnom centru tehničke kulture 880 učenika osnovnoškolske dobi iz 17 osnovnih škola s područja Republike Hrvatske te studenti Filozofskog fakulteta u Rijeci radili su različite nastavne vježbe iz područja tehničke kulture i izrađivali tehničke tvorevine.
 •  U Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti sudjelovalo je 113 učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi s područja cijele Republike Hrvatske te iz Italije i Nizozemske koji su izradili različite tehničke tvorevine (Pametni taksi, Samobalansirajući robot, LED matrix ogrlica i zidni sat s motivom automobila).
 •  Robokup (ekipno natjecanje učenika iz osnova robotike) je u Zagrebu okupio 130 sudionika, uključujući 87 učenika viših razreda osnovnih škola iz Hrvatske, 3 natjecatelja iz Bosne i Hercegovine, 13 malih robotičara iz zagrebačkog Dječjeg vrtića Zvončić, 15 učenika nižih razreda iz osnovnih škola iz Zagreba i Velike Gorice te 12 djece s Downovim sindromom.
 • U programu Proljetne škole sudjelovalo je 18 učenika od 5. do 7. razreda i 3 učitelja tehničke kulture iz osnovnih škola s područja Šibensko-kninske županije s ciljem stjecanja kompetencija za rukovanje ručnim alatima i izradu tehničkih tvorevina uporabne vrijednosti te trajnog usmjeravanja k tehničkim i proizvodnim zanimanjima.
 • 964 djece i mladih napravilo je svoju tehničku tvorevinu u praktičnim radionicama Hrvatske zajednice tehničke kulture na Znanstvenom pikniku u Zagrebu.
 • U 24 kreativne tehničke radionice IZVAN OKVIRA sudjelovalo je 365 djece.
 • 79 učitelja i mentora sudjelovalo je na stručnim usavršavanjima u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici s ciljem stjecanja i razvijanja kompetencija za provedbu izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti u području modelarstva, orijentacije i komunikacije, elementarne robotike i automatike.
 • Brojka od gotovo 2000 sudionika koji su svojim sudjelovanjem podržali Festival tehničke kulture kao posjetitelji, voditelji ili organizatori aktivnosti, te brojka od 1600 posjetitelja svih dobnih skupina, uglavnom učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi koji su u praktičnim radionicama izradili različite tehničke tvorevine, zasigurno potvrđuje značaj organizirane djelatnosti tehničke kulture u Republici Hrvatskoj.
 • Učenici s teškoćama u razvoju i iz marginaliziranih skupina bili su aktivno uključeni u četiri programa Hrvatske zajednice tehničke kulture: Modelarska liga (19 učenika), Robokup (12 učenika), Kreativne tehničke radionice za djecu i mlade socijalno ugroženih i marginaliziranih skupina (174 učenika) i Dani otvorenih vrata udruga – promidžba (14 učenika).
 • Tijekom 2016. godine, u aktivnostima u Nacionalnom centru tehničke kulture aktivno je sudjelovalo 1944 dionika s područja cijele Republike Hrvatske, od kojih 1357 djece i mladih.

U skladu sa člankom 32., st. 2. Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija (Narodne novine, br. 121/14.), Hrvatska zajednica tehničke kulture bila je obveznik revizije godišnjih financijskih izvještaja za 2015. godinu koja je obavljena sukladno revizijskim propisima. Prema mišljenju neovisnog revizora „… financijski izvještaji neprofitne organizacije HRVATSKE ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE za godinu završenu 31. prosinca 2015. u svim značajnijim odrednicama pružaju realnu i objektivnu sliku financijskog položaja i poslovanja u skladu sa Zakonom o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitne organizacije (Narodne novine, br. 121/14).“

257. broj glasila Tehnička kultura (srpanj - rujan 2015.) obrađuje Hrvatski savez informatičara te kroz intervju s predsjednikom Alenom ...

256. broj glasila Tehnička kultura (travanj - lipanj 2015.) obrađuje Natjecanje mladih tehničara, Festival tehničke kulture i Festival znanosti. ...

255. broj glasila Tehnička kultura (siječanj - ožujak 2015.) sadrži reportažu Deseta Noć muzeja u Zvjezdanom selu Mosor i ...

Novi broj časopisa ABC tehnike donosi nam i nove članke naših rubrika i nastavke koje nestrpljivo očekujete. Bliže se školski praznici ...

ABC tehnike broj 614 za travanj 2018. pravi je vjesnik proljeća u Tehničkoj kulturi. Naviješćuje i samom naslovnicom početak glavnih programa ...

Malo po malo i dolazi nam proljeće, uskršnji blagdani i ABC tehnike broj 613 za ožujak 2018. godine. Uz prigodne priloge ...