Robokup


Robokup je ekipno natjecanje učenika osnovnih škola iz cijele Hrvatske u robotici. Natjecateljsku ekipu čine učenici viših razreda osnovnih škola, a na Robokup ih dovodi njihov mentor (najčešće učitelj tehničke kulture u školi ili udruzi tehničke kulture) koji kao izvannastavnu aktivnost podučava učenike o robotici. Idejni pokretač Robokupa je Hrvoje Vrhovski iz Hrvatske zajednice tehničke kulture, a vizualni identitet osmislili su Bruketa&Žinić.

Sastavni dio Robokupa je smotra dječjeg stvaralaštva na kojoj sudjeluju ekipe djece iz dječjih vrtića i učenika nižih razreda osnovnih škola koje u Zagrebu provode Program elementarne robotike kojeg je pripremila, izradila i čije provođenje nadgleda Hrvatska zajednica tehničke kulture.
Smotra se sastoji od izložbe modela te je revijalnog karaktera. Robokup je i prilika djeci da se iskažu i u ostalim djelatnostima, npr likovnoj umjetnosti pa je predviđena izložba likovnih radova vezanih uz robotiku, ali i tehničku kulturu općenito.

Prvi Robokup održan je 26. siječnja 2008. u zagrebačkoj OŠ Dobriše Cesarića, a okupio je osam ekipa: pet iz Zagreba, dvije iz Varaždina te jednu iz Cavtata. ,,Nadam se i vjerujem da danas započinjemo tradiciju”, rekao je tadašnji predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture prof. dr. sc. Ante Markotić – i bio je u pravu.

Počevši sa školskom 2018./2019., Robokup se provodi kroz dvije razine natjecanja: županijsku i državnu. Županijsku natjecanja organiziraju županijske zajednice tehničke kulture ili društva pedagoga tehničke kulture, a koordinira ih HZTK. Državnu razinu natjecanja organizira HZTK u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom i županijskom zajednicom tehničke kulture na čijem se području održava Robokup.
Robokup se u Republici Hrvatskoj provodi prema službenim Pravilima Robokupa. Aktivnosti Robokupa uključuju ¬ stručno usavršavanje mentora, organizaciju i provedbu županijskih razina natjecanja, pripremu državne razine natjecanja i državnu razinu natjecanja provođenjem natjecanja elementarne robotike.

Zbog pandemije bolesti COVID-19, tijekom školske godine 2020./2021. nije moguće održati županijsku razinu natjecanja, a državna razina 14. Robokupa održat će se u prvoj polovini 2021. godine u formi smotre elementarne robotike na daljinu. Više informacija dostupno je ovdje.

Hrvatska zajednica tehničke kulture u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom potiče interes učenika za robotiku i tehničku kulturu u cjelini.

 

vrh stranice