Vladimir ŠEKS, predsjednik Hrvatskog sabora

 Značajan doprinos u Domovinskom ratu

“Poštovani predsjedniče Republike Hrvatske, poštovana potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske, ministre, predsjedniče Hrvatske zajednice tehničke kulture, dame i gospodo. Čestitajući 60. obljetnicu Hrvatske zajednice tehničke kulture i njezine prednice Narodne tehnike, u ime Hrvatskog sabora zapravo želim čestitati onim brojnim naraštajima, onim iskrenim zanesenjacima u razvoju tehničke kulture, koji su u ovih 60 godina svojim entuzijazmom, svojim ne drugačijim radom, nego ljubavlju prema razvoju tehničke kulture, svim njenim sastavnicama dali značajan doprinos razvoju tehničke kulture, dali razvoju hrvatskog društva.

Doista su brojni naraštaji iz različitih dijelova Narodne tehnike i tehničke kulture dali svoj značajani obol doprinosu i razvoju hrvatskoga društva i njegova gospodarstva. I ovi zadnji uspjesi zadivili su svijet njihovim znanjem i hrvatski inovatori dobili su brojna priznanja na tim olimpijadama znanja, brojne medalje, pronoseći Hrvatsku diljem svijeta. Informatičari, koji su svojim znanjem uistinu zadivili svijet, svi su oni jedna karika u nizu prepoznavanja Hrvatske kao napredne zemlje, čiji se razvoj temelji upravo na promicanju kulture, poglavito tehničke kulture, što god ona sve sadržava u svojim sastavnicama. I predsjednik Zajednice je iznio, osim tih dostignuća, osim ugrađenosti svih onih stečevina, tekovina tehničke kulture u razvoju hrvatskog društva u ovih 60 godina.

I mislim da treba još posebno naglasiti i spomenuti to da su članovi zajednica, udruga, koji se okupljaju u Hrvatskoj zajednici tehničke kulture, odigrali osobito značajnu i važnu ulogu u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu. Treba se prisjetiti onih brojnih inovacija koje su bile presudne za uspjeh u određenim dijelovima obrane Hrvatske u Domovinskom ratu. Članovi udruga, saveza unutar Hrvatske zajednice tehničke kulture projektirali su i izveli bespilotne letjelice koje su odigrale važnu ulogu u Domovinskom ratu. Ili konstrukcija višecijevnih raketnih bacača, koji su po tim projektima izrađeni i koji su imali veliku ulogu u Domovinskom ratu. Radioveze, ronioci, diverzanti ... To je impozantna brojka, impozantna uloga oko 10 000 članova udruga tehničke kulture u Domovinskom ratu, uz 200 položenih života na oltar domovine u Domovinskom ratu. I to treba vrednovati, i to treba cijeniti, i to treba na ovakvim obljetnicama i spomenuti, izraziti zahvalnost onima koji su i u doba mira i u doba rata djelovali i radili na razvoju i napretku tehničke kulture, a s time i na napretku Hrvatske.

U ime Hrvatskog sabora, i u svoje ime svima onima brojnim naraštajima, generacijama koje su djelovale na tom polju još jednom iskrene čestitke i velika hvala sa željom i nadom da i Hrvatski sabor u okviru svojih mogućnosti i dalje podupire sve one sastavnice dijelova tehničke kulture kao nezaobilaznog faktora napretka i razvoja hrvatskog društva.
Čestitke i hvala vam još jedanput.”

 

vrh stranice