14. Robokup – smotra elementarne robotike na daljinu


Hrvatska zajednica tehničke kulture u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom  od 2008. godine u neprekinutom nizu organizira Robokup, jedinstveno natjecanje iz elementarne robotike, namijenjeno učenicama i učenicima osnovnih škola.

Zbog pandemije bolesti COVID-19 državna razina Robokupa U školskoj godini 2020./2021. održat će se u prvoj polovini 2021. godine u obliku smotre radova na daljinu.

Na četrnaesti Robokup će se putem web stranice HZTK, odnosno preko internetske platforme za prijavu tehničkih tvorevina (JotForm) do 31. ožujka 2021. (novi termin!) moći prijaviti pojedinci ili natjecateljske ekipe u kojima su najviše troje učenika viših razreda osnovnih škola iz Republike Hrvatske i inozemstva, kao i učenici s učenici s poteškoćama. Oni će predstavljati svoju osnovnu školu, udrugu ili klub u kojem su se pripremali za Robokup.
Zadatak Robokupa je izrada robotske konstrukcije i programiranje upravljačkog programa birajući jednu od ponuđenih robotskih konstrukcija:
1) mobilni robot - robot koji se može samostalno kretati po nekoj stazi pomoću kotača ili nogu
2) stacionarni robot - robot je smješten na jednom mjestu nepokretnoj osnovi na kojoj se nalaze pokretni „radni dijelovi“ poput robotske ruke, trakastog transportera i slično).

Ocjenjivačko povjerenstvo pregledati će sve prijavljene radove i izdvojiti po tri rada od svakog tipa zadanih robotskih konstrukcija. Od izdvojenih radova posebno će istaknuti po jedan rad. Prijavljeni natjecatelji/natjecateljske ekipe glasanjem će također istaknuti po tri rada u pojedinoj kategoriji, a od izdvojenih radova posebno će istaknuti po jedan rad.

Hrvatska zajednica tehničke kulture dodijeliti će nagrade natjecateljima i mentorima čiji su radovi istaknuti glasanjem natjecatelja i Ocjenjivačkog povjerenstva te će ih objaviti na svojoj web stranici i društvenoj mreži.

Pravila 14. Robokupa – smotre elementarne robotike na daljinu možete preuzeti ovdje.
Prijave za Robokup 2020./ 2021. su zatvorene.


Ukupno je prijavljeno šest radova: četiri u kategoriji Mobilni robot i dva u kategoriji Stacionarni robot. Prijave su pristigle iz Čabra (Primorsko-goranska županija), Grada Zagreba, Stubičkih Toplica (Krapinsko-zagorska županija), Zadra (Zadarska Županija) i iz Bijele (Brčko Distrikt u BIH).
Budući da su prijave na Robokup – smotru elementarne robotike na daljinu završene, možemo pristupiti ocjenjivanju radova. Zbog skromnog broja radova, Organizacioni odbor odlučio je promijeniti način njihova vrednovanja.

Vrednovanje radova:

U kategoriji Mobilni robot prijavljena su četiri rada, a vrednovati će se glasanjem natjecatelja i Ocjenjivačkog povjerenstva:
Radovi se mogu pregledati na ovoj mrežnoj stranici.
Prijavljeni natjecatelji/natjecateljske ekipe ne smiju glasati za vlastiti rad, pa će preostalim radovima, prema slobodnoj prosudbi, dodijeliti redni broj 1., 2. ili 3.
Rezultat glasanja (poredak radova) mentor će poslati na adresu e-pošte: bojan.floriani@hztk.hr
Ocjenjivačko povjerenstvo pregledati će sve prijavljene radove i glasanjem će izdvojiti tri rada, a od izdvojenih radova posebno će istaknuti jedan.
Glasanje počinje danom objave ovog teksta i traje do 26.travnja 2021.
Rezultati glasanja natjecatelja i Ocjenjivačkog povjerenstva biti će objavljeni će se 5. svibnja 2021.

U kategoriji Stacionarni robot prijavljena su dva rada. Zbog malog broja radova izostat će glasanje natjecatelja.
Radove će vrednovati Ocjenjivačko povjerenstvo, a rezultat vrednovanja biti će objavljeni će se 5. svibnja 2021.

Potvrde o sudjelovanju i nagrade
Potvrde o sudjelovanju na 14. Robokupu – smotri elementarne robotike na daljinu i nagrade biti će dostavljene poštom na adresu mentora, nakon objave rezultata vrednovanja.
Odluku o dodjeli nagrada donosi Ocjenjivačko povjerenstvo temeljem rezultata vrednovanja. Nagrade nisu prenosive.

Kontakt za dodatne informacije:
Bojan Floriani, tel: 091 3451 971,
e-pošta bojan.floriani@hztk.hr
vrh stranice