14. Robokup – smotra elementarne robotike na daljinuRezultate Robokupa 2020./2021. možete pogledati ovdje

Zbog pandemije bolesti COVID-19 državna razina Robokupa u školskoj godini 2020./2021. održala se  u prvoj polovini 2021. godine u obliku smotre radova na daljinu.

Temeljem glasova sudionika smotre elementarne robotike na daljinu i vrednovanja Ocjenjivačkog povjerenstva Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ocjenjivačko povjerenstvo donijelo je odluku kojom posebno ističe "Robotsko vozilo za sortiranje otpada", rad učenika Davida Turka, Josipa Ožbolta iz OŠ „Petar Zrinski“ iz Čabra koje je vodila i pripremala mentorica Tanja Šebalj-Kocet. Članovi Ocjenjivačkog povjerenstva su: Hrvoje Vrhovski i Bojan Floriani iz Hrvatske zajednice tehničke kulture i Željko Krnjajić, tajnik Hrvatskog robotičkog saveza.Način vrednovanja radova:
U kategoriji Mobilni robot prijavljena su četiri rada, a vrednovanje je izvršeno glasanjem natjecatelja i Ocjenjivačkog povjerenstva.

Dostavljeni radovi mogu se pregledati ovdje

• Prijavljeni natjecatelji/natjecateljske ekipe nisu smjeli glasati za vlastiti rad, pa su preostalim radovima, prema slobodnoj prosudbi, dodijelili redni broj 1., 2. ili 3.
Rezultat glasanja (poredak radova) mentor je poslao Ocjenjivačkom povjerenstvu Hrvatske zajednice tehničke kulture.
• Ocjenjivačko povjerenstvo pregledalo je sve prijavljene radove i glasanjem je posebno istaknulo jedan rad.


Poredak radova prema glasanju sudionika 14. Robokupa – smotre elementarne robotike na daljinu i Ocjenjivačkog povjerenstva Hrvatske zajednice tehničke kulture:

  Robot za početno učenje
njemačkog jezika
 Mbot01 Robotsko vozilo
za sortiranje otpada 
TheIzolirkaDrone 
 glasovi sudionika  2 3  1  3
 ocjenjivačko povjerenstvo  2  3  1  4

U kategoriji Stacionarni robot prijavljena su dva rada. Zbog malog broja radova natjecatelji nisu glasali, a radove je vrednovalo Ocjenjivačko povjerenstvo koje je odlučilo ravnopravno nagraditi oba rada.

Potvrde o sudjelovanju i nagrade
Odluku o dodjeli nagrada donijelo je Ocjenjivačko povjerenstvo temeljem rezultata vrednovanja. Nagrade nisu prenosive. Potvrde o sudjelovanju na 14. Robokupu – smotri elementarne robotike na daljinu i nagrade biti će dostavljene poštom na adresu mentora.

Nagrade za autore posebno istaknutog rada "Robotsko vozilo za sortiranje otpada"
Učenici David Turk i Josip Ožbolt iz OŠ "Petar Zrinski", za posebno istaknuti rad Robotsko vozilo za sortiranje otpada nagrađeni su po jednim kompletom SainSmart UNO R3-Strater Set i po jednim Micro:Maqueen Plus – naprednim edukacijskim setom za micro:bit.
Mentorica Tanja Šebalj Kocet nagrađena je kompletom Arduino Education Student Kit – Croatian i Micro:Maqueen Plus – napredni edukacijski set za micro:bit

Nagrade za ostale sudionike smotre elementarne robotike na daljinu
Svi ostali sudionici smotre nagrađeni su po jednim SainSmart UNO R3-Strater Setom.
Svakom mentoru i mentorici dodijeljen je Arduino Education Student Kit – Croatian.Na četrnaesti Robokup će se putem web stranice HZTK, odnosno preko internetske platforme za prijavu tehničkih tvorevina (JotForm) do 31. ožujka 2021. moći prijaviti pojedinci ili natjecateljske ekipe u kojima su najviše troje učenika viših razreda osnovnih škola iz Republike Hrvatske i inozemstva, kao i učenici s učenici s poteškoćama. Oni će predstavljati svoju osnovnu školu, udrugu ili klub u kojem su se pripremali za Robokup.
Zadatak Robokupa je izrada robotske konstrukcije i programiranje upravljačkog programa birajući jednu od ponuđenih robotskih konstrukcija:
1) mobilni robot - robot koji se može samostalno kretati po nekoj stazi pomoću kotača ili nogu
2) stacionarni robot - robot je smješten na jednom mjestu nepokretnoj osnovi na kojoj se nalaze pokretni „radni dijelovi“ poput robotske ruke, trakastog transportera i slično).

Ocjenjivačko povjerenstvo pregledati će sve prijavljene radove i izdvojiti po tri rada od svakog tipa zadanih robotskih konstrukcija. Od izdvojenih radova posebno će istaknuti po jedan rad. Prijavljeni natjecatelji/natjecateljske ekipe glasanjem će također istaknuti po tri rada u pojedinoj kategoriji, a od izdvojenih radova posebno će istaknuti po jedan rad.

Hrvatska zajednica tehničke kulture dodijeliti će nagrade natjecateljima i mentorima čiji su radovi istaknuti glasanjem natjecatelja i Ocjenjivačkog povjerenstva te će ih objaviti na svojoj web stranici i društvenoj mreži.

Pravila 14. Robokupa – smotre elementarne robotike na daljinu možete preuzeti ovdje.

 


Robokup okupio više od 120 sudionika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine

06.03.2020.

Hrvatska zajednica tehničke kulture u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom, organizirala je 13. Robokup - ekipno natjecanje iz elementarne robotike - namijenjeno učenicima viših razreda osnovnih škola. Škola domaćin već drugi puta za redom bila je OŠ Vladimira Bosnara iz Stubičkih Toplica, a natjecanje je održano od 24. do 26. siječnja 2020. u hotelu Matija Gubec u Stubičkim Toplicama.
Ukupno je prijavljeno šest radova: četiri u kategoriji Mobilni robot i dva u kategoriji Stacionarni robot. Prijave su pristigle iz Čabra (Primorsko-goranska županija), Grada Zagreba, Stubičkih Toplica (Krapinsko-zagorska županija), Zadra (Zadarska Županija) i iz Bijele (Brčko Distrikt u BIH).
Budući da su prijave na Robokup – smotru elementarne robotike na daljinu završene, možemo pristupiti ocjenjivanju radova. Zbog skromnog broja radova, Organizacioni odbor odlučio je promijeniti način njihova vrednovanja.

Vrednovanje radova:

U kategoriji Mobilni robot prijavljena su četiri rada, a vrednovati će se glasanjem natjecatelja i Ocjenjivačkog povjerenstva:
Radovi se mogu pregledati na ovoj mrežnoj stranici.
Prijavljeni natjecatelji/natjecateljske ekipe ne smiju glasati za vlastiti rad, pa će preostalim radovima, prema slobodnoj prosudbi, dodijeliti redni broj 1., 2. ili 3.
Rezultat glasanja (poredak radova) mentor će poslati na adresu e-pošte: bojan.floriani@hztk.hr
Ocjenjivačko povjerenstvo pregledati će sve prijavljene radove i glasanjem će izdvojiti tri rada, a od izdvojenih radova posebno će istaknuti jedan.
Glasanje počinje danom objave ovog teksta i traje do 26.travnja 2021.
Rezultati glasanja natjecatelja i Ocjenjivačkog povjerenstva biti će objavljeni će se 5. svibnja 2021.

U kategoriji Stacionarni robot prijavljena su dva rada. Zbog malog broja radova izostat će glasanje natjecatelja.
Radove će vrednovati Ocjenjivačko povjerenstvo, a rezultati vrednovanja biti će  5. svibnja 2021.

Potvrde o sudjelovanju i nagrade
Potvrde o sudjelovanju na 14. Robokupu – smotri elementarne robotike na daljinu i nagrade biti će dostavljene poštom na adresu mentora, nakon objave rezultata vrednovanja.
Odluku o dodjeli nagrada donosi Ocjenjivačko povjerenstvo temeljem rezultata vrednovanja. Nagrade nisu prenosive.

Kontakt za dodatne informacije:
Bojan Floriani, tel: 091 3451 971,
e-pošta bojan.floriani@hztk.hr
vrh stranice