Uključivanje djece s teškoćama u razvoju u programe tehničke kulture - suradnja  s Poliklinikom SUVAG

Hrvatska zajednica tehničke kulture i Poliklinika SUVAG već petu godinu za redom uspješno surađuju provodeći raznovrsne radionice namijenjene djeci s poteškoćama u edukaciji i razvoju.

Provođenje programa započelo je tijekom uskršnjih praznika 2007. godine kada je ostvaren informatički tečaj za 11 učenika Osnovne škole Poliklinike SUVAG po međunarodno priznatom programu e-Kids koji su učenici prihvatili s velikim oduševljenjem i na kraju s uspjehom završili. Učenici iz SUVAG-a birani su prema teškoćama u razvoju, odnosno dijagnozi oštećenja sluha i/ili govora, teškoćama u govorno jezičnom razvoju, socijalnom statusu učenika, uspjehu u učenju i rehabilitaciji te motiviranosti za ponuđeni program. Ohrabreni postignutim uspjehom i oduševljenjem učenika, Hrvatska zajednica tehničke kulture je uključila sedmero učenika OŠ SUVAG u rad 14. ljetne škole robotike, informatike i elektrotehnike koja se održala u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici, gdje su se štićenici SUVAG-a vrlo dobro snašli i ubrzo se uklopili u sve radionice ljetne škole.

Program «Osnove informatike i robotike za učenike s posebnim obrazovnim potrebama»

Prilika za daljnji rad s učenicima s poteškoćama edukaciji i razvoju ukazala se otvaranjem natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja pa je zato sa SUVAG-om sklopljen sporazum o daljnjoj suradnji. Nakon prijave na natječaj HZTK je dobila sredstva za provođenje trogodišnjeg programa «Osnove informatike i robotike za učenike s posebnim obrazovnim potrebama» koji vodi Bojan Floriani.

U prvoj godini (2008.) provođenja ovog  programa učenici SUVAG-a pohađali su radionicu robotike, radionicu informatike po programu e-Kids i 1. ljetnu školu tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture, a 2009., druge godine provođenja programa, radionicu robotike, Robokup (natjecanju učenika osnovnih škola u robotici), radionicu informatike po programu e-Kids te su bili polaznici 2. ljetne škole tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. I godinu nakon toga, učenici iz SUVAG-a sudjelovali su u sedmodnevnoj Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti u Kraljevici.

Fotolov na zmajeve

U međuvremenu Hrvatska zajednica tehničke kulture uvodi i proširuje program s programima modelarstva i digitalne fotografije pod nazivom «Fotolov na zmajeve» za učenike s posebnom obrazovnim potrebama koji pohađaju OŠ SUVAG, dok je za učenike s posebnim obrazovnim potrebama koji pohađaju srednje škole organiziran  tečaj za stjecanje ECDL diplome.

Fotolov je zaštićeni žig Hrvatske zajednice tehničke kulture. Državni zavod za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske je u srpnju 2010. godine odobrio zaštitu naziva i vizualnog identiteta Fotolova.

Okrugli stolovi o temi «Uključivanje djece s teškoćama u razvoju u programe tehničke kulture»

Stečeno iskustvo tijekom 2007. godine, ali i provođenje programa početkom 2008. bilo povod da se 6. ožujka 2008. u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici održi 1. okrugli stol o temi «Uključivanje djece s teškoćama u razvoju u programe tehničke kulture», na kojem je bilo govora o tome kako dalje razvijati programe i kako te programe i iskustva ponuditi drugim sredinama gdje postoje potrebe za njima.

Što se sve postiglo, koji su rezultati provođenja programa tehničke kulture za djecu s teškoćama u razvoju i što oni znače za njih bila je tema 2. okruglog stola o temi «Uključivanje djece s teškoćama u razvoju u programe tehničke kulture», koji je 23. listopada 2009. održan u Poliklinici SUVAG u Zagrebu.

Na samom početku i nakon uvodnih riječi dr. sc. Adinde Dulčić, ravnateljice Poliklinike SUVAG i prof. dr. sc. Ante Markotića, predsjednika Hrvatske zajednice tehničke kulture, oni su uručili ECDL start diplome petorici rehabilitanata Poliklinike SUVAG.

Diplome su uručene Ivi Jurković, Josipu Tonžetiću, Mariu Markoviću, Mateu Bengezu i Martini Kočiš koje će im zasigurno biti od velike koristi nakon završetka njihovog srednjoškolskog obrazovanja i zapošljavanja.

Nakon tog svečanog čina, o značenju suradnje Hrvatske zajednice tehničke kulture i Poliklinike SUVAG sudionicima okruglog stola, njih dvadesetak, govorili su dr. sc. Katarina Pavičić Dokoza, logoped o temi «Osobitosti poticanja jezično-govornog razvoja kroz programe tehničke kulture», mr.sc. Koraljka Bakota, pomoćnica ravnateljice Poliklinike SUVAG o temi «Integracija kao pretpostavka uspješne socijalizacije djece i mladeži oštećena sluha i/ili govora», a Silvana Svetličić, prof., ravnateljica OŠ Ivan Cankar - Zagreb o temi «Komparacija odnosa učenika prema vannastavnim aktivnostima». Bojan Floriani, dipl. ing., iz Hrvatske zajednice tehničke kulture prikazao je programe informatike, robotike, fotografije i modelarstva.

Završne riječi nakon izlaganja dali su uvodničari, prof. dr. sc. Ante Markotić i dr. sc. Adinda Dulčić, koji su iskazali svoje zadovoljstvo postignutim rezultatima i izrazili nadu da će proširenje programa također biti od koristi njihovim korisnicima Poliklinike SUVAG.

 

 

vrh stranice