Jadranka KOSOR, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske

Tehnička kultura je važan preduvjet razvitka našega društva

“Poštovani gospodine predsjedniče Republike Hrvatske, poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, gospodine ministre i gospodine predsjedniče Hrvatske zajednice tehničke kulture, dame i gospodo, ja vam u ime predsjednika Hrvatske vlade dr. sc. Ive Sanadera i u ime cijele Vlade od srca čestitam na ovih sjajnih 60 godina.

Želim u ime Vlade zahvaliti svima vama koji ste na različite načine pripomogli vlastitim radom, marom, zauzetošću, da ovo bude uistinu sjajnih 60 godina. Naravno, mi koji smo ovdje u ovoj dvorani, nismo svi sudjelovali 60 godina, ali svatko je svojim malim djelićem dao nešto u prilog tom sjajnom mozaiku i ja od srca čestitam svima vama, koji ste predano radili, prije svega radili s djecom, s mladima u njihovu svakodnevnom životu. Evo, čini mi se podatak 79% mladih, odnosno djece, za koje se radi, za koje su svi ti programi i određeni. Želim dakako reći u ime Vlade da smo vrlo ponosni na tih 60 godina organiziranog postojanja tehničke kulture, odnosno 15 godina djelovanja Hrvatske zajednice tehničke kulture. Ponosni smo na ugled, na stručnost, na znanje i utjecaj, koje Zajednica ima, ne samo u Hrvatskoj nego i diljem svijeta. Hvala vam lijepa što ste, evo čuli smo maloprije podatke o brojnim natjecanjima na kojima su članovi Zajednice sudjelovali i tijekom najtežih godina, tijekom godina rata, hvala vam što ste pronosili ime Hrvatske, hvala vam što ste pronosili ugled i znanje na kojem temeljimo razvoj Hrvatske.


Dame i gospodo, Vlada Republike Hrvatske želi razvoj hrvatskoga društva utemeljen na znanju. Prepoznaje ulogu i značenje tehničke kulture u formiranju operativnog i stvaralačkog razmišljanja djece i mladih, ali i u procesu stjecanja znanja i razvijanja vještine, primjeni znanja na razini opće kulture. Zato želim ponovno zahvaliti svima vama koji ste osposobljavali tijekom svoga rada djecu i mladež za konkretne vještine i znanja, dakle, za svakodnevni život. I što ste ih prije i iznad svega, usuđujem se reći, učili misliti svojom glavom i vlastitim znanjem pomicati stvari naprijed.

Tehnička kultura, programi i djelatnosti tehničke kulture preduvjet su razvoju našega društva te veoma važni izvori znanja, umijeća i sposobnosti, posebice mladih ljudi.
Tehnička kultura u obrazovnom procesu, ali i u izvannastavnim aktivnostima nedvojbeno osposobljava djecu i mlade kako misliti tehnološki i poduzetnički. Mislim da je to i te kako važno i naravno da ih potiče na tehničko i tehnološko stvaralaštvo.

Dame i gospode, poštovani i dragi slavljenici, Vlada Republike Hrvatske podupire sva vaša nastojanja i Vlada tu i dalje ostaje vaš partner. Ja ću samo, evo naznačiti da Vlada u Proračunu preko resornoga Ministarstva iz godine u godinu povećava sredstva kojima podupire vaše djelatnosti, tako će, sasvim je sigurno, ostati i ubuduće. Neću sada spominjati brojke, ali evo, podaci govore da 2003., 2004., 2005., 2006., svake godine sve su veći iznosi, direktno iz Proračuna ili iz sredstava od igara na sreću.

Dame i gospodo, na kraju, cijeneći vašu ulogu i cijeneći ulogu tehničke kulture i Hrvatske zajednice tehničke kulture kao najvišeg nacionalnog tijela tehničke kulture u Republici Hrvatskoj, koji uz nacionalne saveze, županijske i gradske zajednice tehničke kulture čini i učeničko zadrugarstvo, 800 udruga, te oko stotinu tisuća članova, od kojih čak 79% čine mladi, želim pozvati sve one koji su dio tog procesa, dakle razvoja tehničke kulture na još bolju, čvršću i konkretniju suradnju.

Čestitam u ime Vlade još jedanput na sjajnoj obljetnici i želim vam i dalje puno, puno uspjeha u radu. Hvala vam lijepa.”

 

vrh stranice