Maker Faire

Maker Faire je najveći obiteljski festival izuma, kreativnosti, snalažljivosti i poduzetništva, pod pokroviteljstvom Make Community organizacije (USA). Maker Faire je najveće i jedinstveno događanje na Zemlji koji se održava od 2006. godine i od kada je širom svijeta održano 200 istovjetnih događanja.

Sudjelovanja HZTK 
Maker Faire 2023.
Maker Faire 2022.
Maker Faire 2021.
Maker Faire 2019.
Maker Faire je okupljanje zaljubljenika u tehnologiju svih godišta, a među njima ima nastavnika, majstora, hobista, pripadnika znanstvene zajednice, inženjera, znanstvenih klubova, umjetnika, studenata i komercijalnih izlagača. To je skup fascinantnih znatiželjnika koji uživaju u učenju i nesebičnom dijeljenju znanja. Svi ti makeri dolaze na ova događanja pokazati svoje radove i podijeliti svoje znanje sa publikom i istomišljenicima. U Tehničkom muzeju Nikola Tesla 12 i 13. listopada 2019. održan je prvi hrvatski festival Maker Faire.

Hrvatska zajednica tehničke kulture organizirala je na prvom hrvatskom festivalu Maker Faire radionicu izrade svjetleće značke na kojoj su polaznici, uz nadzor mentora, samostalno lemili. Oblici značaka su bili dobro poznati likovi – Winnie Pooh, Minion, UFO i najveći hit među radovima – svjetleća sova. Polaznici su mogli i piliti predloške, čime su se još više zainteresirali za tehničku kulturu. Na radionicama je sudjelovalo više od 210 polaznika, od djece predškolske dobi do odraslih. Na izložbenom prostoru Hrvatske zajednice tehničke kulture dijelio se i časopis ABC tehnike, a posjetitelji su postavljali pitanja o aktivnostima HZTK i njezinih članica.

Na zagrebačkom Maker Faireu je bilo preko 10 000 posjetitelja koji su se divili i kreacijama mnogobrojnih izlagača iz zemlje i inozemstva. Neki od njih su CARNET, Kreativni tehničari DPTKZ iz OŠ Borovje, BadBorg Industrial, udruga INNCRO-IT, Designathon Works Zagreb, autori društvene igre Mundus, kreator MAKERphonea Albert Gajšak (CircuitMess) i drugi. Posjetitelji su mogli osjetiti kako je voziti avion u simulatoru leta koji je predstavila Srednja škola Krapina, a učenici Gimnazije Vukovar izradili su seizmograf i pametni grad Vukovar.

Maker Faire je nastao 2006. godine na području San Francisca kao projekt urednika Make: magazine. Od tada je prerasla u značajnu svjetsku mrežu kako vodećih tako i nezavisnih događaja. Prva ideja o organizaciji Maker Faire u Zagrebu došla je 2015. godine, ali je 2016. godine započeo Mini Maker Faire Osijek. U 2019. godini je Mini Maker Faire Osijek je prestao s radom, no krenuo je Maker Faire Zagreb. Festival su organizirali udruga FabLab s partnerima (Tehnički muzej Nikola Tesla, Školska knjiga, CARNET, HZTK; HappyLab, Garage Lab, Maker, SciFabLab, MIKROTOM, e-radionica.com i WizArt).
vrh stranice