Što je Znanstveni piknik


Znanstveni piknik je projekt popularizacije znanosti i umjetnosti, međunarodno događanje na otvorenom ili u zatvorenom prostoru čiji je glavni cilj promovirati znanost u najširem smislu, ali i zainteresirati mlade ljude i one koji se tako osjećaju da odaberu znanost kao svoj životni poziv.

Hrvatska zajednica tehničke kulture sa izložbama i radionicama na Pikniku sudjeluje od 2015. godine.

Događanje je osmišljeno kao opušteno druženje sa znanošću pa je stoga i odabran format “piknika” – on najbolje predstavlja upravo ono što se želi poručiti: ZNANOST JE ZABAVNA! Program Znanstvenog piknika sastoji se od niza predavanja, prezentacija, radionica, znanstvenih show programa, kazališnih edukacijskih predstava i sličnih interaktivno-edukativnih i umjetničkih formata koje provode brojne udruge, studentske sekcije, institucije i pojedinci, zaljubljeni u znanost i umjetnost iz Hrvatske i inozemstva.

Prvi Znanstveni piknik održan je 16. rujna 2012., a posjetilo ga je više od 9.000 zainteresiranih, uglavnom obitelji s djecom. Oni su se tijekom cijelog dana družili sa znanstvenicima, te kroz zabavu učili o zanimljivostima znanstvenih fenomena koji nas okružuju. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je Znanstveni piknik proglasilo jednim od najinovativnijih projekata popularizacije znanosti u 2012. godini. 


Organizator hrvatskog Znanstvenog piknika je Udruga profesor Baltazar.Udruga profesor Baltazar promiče pozitivne vrijednosti koje predstavlja lik profesora Baltazara, odnosno sudjeluje i podržava projekte koji doprinose razvoju znanja i inovativnosti, te poticanju stvaralaštva i kreativnosti.

Partneri
Partneri suorganizatori Znanstvenog piknika su Institut Ruđer Bošković, CARNet i Mreža popularizatora znanosti.

ZEZ centar
Posljednjih godina Udruga profesor Baltazar s mnogobrojnim partnerima razvija projekt ZEZ Centar (Znanstveno edukativno-zabavni centar) koji bi se po uzoru na svjetske modele znanstvenih centara, poput Kopernika u Varšavi ili Exploratoriuma u San Franciscu, otvorio i u Hrvatskoj, te omogućio svim uzrastima da se zaljube u znanost, u njoj uživaju i uče kroz zabavu. Veliko priznanje projektu je priključivanje Instituta Ruđer Bošković, kao najznačajnije znanstvene institucije u regiji.
vrh stranice