Što je Znanstveni piknik
Znanstveni piknik je projekt popularizacije znanosti i umjetnosti, međunarodno događanje na otvorenom ili u zatvorenom prostoru čiji je glavni cilj promovirati znanost u najširem smislu, ali i zainteresirati mlade ljude i one koji se tako osjećaju da odaberu znanost kao svoj životni poziv.

Organizator hrvatskog Znanstvenog piknika je Udruga profesor Baltazar.Udruga profesor Baltazar promiče pozitivne vrijednosti koje predstavlja lik profesora Baltazara, odnosno sudjeluje i podržava projekte koji doprinose razvoju znanja i inovativnosti, te poticanju stvaralaštva i kreativnosti.
Partneri suorganizatori Znanstvenog piknika su Institut Ruđer Bošković, CARNet i Mreža popularizatora znanosti.


Hrvatska zajednica tehničke kulture sa izložbama i radionicama na Pikniku sudjeluje od 2015. godine.

Izvještaji HZTK: 

Znanstveni piknik 2023.

Znanstveni piknik 2022.

Znanstveni piknik 2021.

Znanstveni piknik 2019.

Znanstveni piknik 2018.

Znanstveni piknik 2017.

Znanstveni piknik 2016.

Znanstveni piknik 2015.


Događanje je osmišljeno kao opušteno druženje sa znanošću pa je stoga i odabran format “piknika” – on najbolje predstavlja upravo ono što se želi poručiti: ZNANOST JE ZABAVNA! Program Znanstvenog piknika sastoji se od niza predavanja, prezentacija, radionica, znanstvenih show programa, kazališnih edukacijskih predstava i sličnih interaktivno-edukativnih i umjetničkih formata koje provode brojne udruge, studentske sekcije, institucije i pojedinci, zaljubljeni u znanost i umjetnost iz Hrvatske i inozemstva.

Prvi Znanstveni piknik održan je 16. rujna 2012., a posjetilo ga je više od 9.000 zainteresiranih, uglavnom obitelji s djecom. Oni su se tijekom cijelog dana družili sa znanstvenicima, te kroz zabavu učili o zanimljivostima znanstvenih fenomena koji nas okružuju. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je Znanstveni piknik proglasilo jednim od najinovativnijih projekata popularizacije znanosti u 2012. godini. 


ZEZ centar
Posljednjih godina Udruga profesor Baltazar s mnogobrojnim partnerima razvija projekt ZEZ Centar (Znanstveno edukativno-zabavni centar) koji bi se po uzoru na svjetske modele znanstvenih centara, poput Kopernika u Varšavi ili Exploratoriuma u San Franciscu, otvorio i u Hrvatskoj, te omogućio svim uzrastima da se zaljube u znanost, u njoj uživaju i uče kroz zabavu. Veliko priznanje projektu je priključivanje Instituta Ruđer Bošković, kao najznačajnije znanstvene institucije u regiji.
vrh stranice