Izdvojena postignuća HZTK

2018.

 • Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i Vlade Republike Hrvatske u školskoj godini 2017./2018. Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatska zajednica tehničke kulture organizirali su jubilarno 60. natjecanje mladih tehničara Republike Hrvatske.
 • Hrvatska zajednica tehničke kulture uključila se u „Školu za život“ organiziranjem petodnevnog stručnog usavršavanja u programu Temeljna i cjelovita edukacija učitelja tehničke kulture za eksperimentalni program „Škola za život“ u 5. razredu odabranih osnovnih škola Republike Hrvatske.
 • Gotovo 4200 djece i mladih iz različitih dijelova Hrvatske izradilo je jednu ili više jednostavnih tehničkih tvorevina u kreativno-tehničkim radionicama u okviru različitih programa HZTK (Festival tehničke kulture, Robokup, Terenska nastava za učenike, Kreativno-tehničke radionice Izvan okvira i Popularizacija tehničke kulture u Republici Hrvatskoj i dr.).
 • Gotovo 190 djece i mladih s poteškoćama u razvoju aktivno je sudjelovalo u kreativno-tehničkim radionicama ili natjecanjima u programima Robokup, Modelarska liga i Primjena modela programa tehničke kulture za djecu i mlade iz socijalno ugroženih i marginaliziranih skupina.
 • 160 učenika osnovnih i srednjih škola sudjelovalo je u višednevnim školama tehničkih aktivnosti koje sadržavaju izradu složenih tehničkih tvorevina koristeći znanja iz različitih područja tehničke kulture (Proljetna i Ljetna škola tehničkih aktivnosti, STEM radionice za srednjoškolce). Uz to, 26 studenata sudjelovalo je na višednevnom praktikumu strojne obrade materijala u Nacionalnom centru tehničke kultre.
 • U školskoj godini 2017./2018. održano je ukupno 45 natjecanja županijske razine Modelarske lige u svim županijama i Gradu Zagrebu, a u kojima je sudjelovalo oko 1350 učenika osnovnih škola od 5. do 8. razreda iz 290 škola i udruga te pod vodstvom 230 učitelja/mentora.
 • Jedanaesti Robokup – natjecanje učenika viših razreda OŠ iz elementarne robotike - održan je u OŠ Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu, a okupio je više od 120 sudionika. Na njemu se natjecalo dvadeset ekipa iz Hrvatske i dvije ekipe iz Bosne i Hercegovine, dakle ukupno 66 natjecatelja koje je pratilo 14 mentora.
 • U stručnim usavršavanjima koje je organizirala Hrvatska zajednica tehničke kulture sudjelovalo je više od 120 učitelja i mentora tehničke kulture.
 • Tijekom 2018. godine Hrvatska zajednica tehničke kulture se predstavila na 10 javnih događanjima diljem zemlje i to uglavnom publikacijama kao što je časopis ABC tehnike, izlaganjem tehničkih tvorevina koje su izradili učenici u programima HZTK te održavanjem kreativno-tehničkih radionica izrade jednostavnih tehničkih tvorevina. Predstavnici HZTK posjetili su i 7 događanja zajednica tehničke kulture s ciljem podrške zajednicama i popularizacije tehničke kulture.
 • Hrvatska zajednice tehničke kulture dodijelila je dvije povelje Hrvatske zajednice tehničke kulture, jednu nagradu za životno djelo, sedam godišnjih nagrada za 2017. godinu, jedno počasno zvanje mentor - savjetnik i dva počasna zvanja instruktor - savjetnik.
 • Tijekom 2018. godine u Hrvatskoj zajednici tehničke kulture volontirale su 62 osobe i to više od 1370 sati, od toga 1093 sata u aktivnostima vezanim uz radionice i natjecanja, a 283 sata u tijelima upravljanja, nadzora te savjetodavnim i radnim tijelima.
 • S obzirom na velik interes učitelja i učenika za područje modelarstva, nakon zbirki Modelarstvo 1 i Modelarstvo 2, Hrvatska zajednica tehničke kulture pripremila je priručnik Modelarstvo 3 – Izrada uporabnih tehničkih tvorevina autora Ivana Rajsza.
 • Hrvatska zajednica tehničke kulture je tiskala i objavila 10 brojeva časopisa ABC tehnike.

2017.

Između brojnih postignuća Hrvatske zajednice tehničke kulture u 2017. godini izdvajamo:

 • Na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović predstavnici HZTK na čelu s glavnom tajnicom Mirjanom Metikoš i predsjednikom Ivanom Vlainićem predstavili su djelatnost HZTK u Uredu predsjednice RH 1. travnja 2017. godine povodom Dana otvorenih vrata s temom popularizacije STEM područja.
 • Više od 9000 učenika viših razreda osnovnih škola sudjelovalo je u nacionalnim natjecanjima koje organizira ili suorganizira HZTK (Natjecanje mladih tehničara, Modelarska liga i Robokup).
 • Gotovo 5700 djece i mladih iz različitih dijelova Hrvatske izradilo je jednu ili više jednostavnih tehničkih tvorevina u radionicama u okviru različitih programa HZTK (Festival tehničke kulture, Robokup, Terenska nastava, Kreativno-tehničke radionice u školi u prirodi, Kreativno-tehničke radionice Izvan okvira i Popularizacija tehničke kulture u Republici Hrvatskoj).
 • Gotovo 120 djece i mladih s poteškoćama u razvoju aktivno je sudjelovalo u kreativno-tehničkim radionicama u programima Robokup, Modelarska liga i Razvoj modela programa tehničke kulture za djecu i mlade iz socijalno ugroženih i marginaliziranih skupina.
 • Gotovo 170 učenika osnovnih i srednjih škola sudjelovalo je u višednevnim školama tehničkih aktivnosti koje sadržavaju izradu složenih tehničkih tvorevina koristeći znanja iz različitih područja tehničke kulture (Proljetna i Ljetna škola tehničkih aktivnosti).
 • HZTK je zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Agencijom za odgoj i obrazovanje suorganizirala 59. natjecanje mladih tehničara - najstarije natjecanje osnovnoškolaca u RH, koje je među pet najbrojnijih natjecanja učenika osnovnih škola, od 33 natjecanja, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.
 • U školskoj godini 2016./2017. održano je ukupno 41 natjecanje Modelarske lige u 20 županija. U natjecanjima su sudjelovali učenici iz 233 škole i udruge, pod vodstvom 217 učitelja/mentora. U odnosu na prošlu školsku godinu, u natjecanju je sudjelovalo 68,69 % više natjecatelja.
 • Tijekom 2017. godine u radionicama u okviru terenskih nastava u Nacionalnom centru tehničke kulture učenici osnovnoškolske dobi iz 21 osnovne škole s područja Republike Hrvatske izradili su jednostavne tehničke tvorevine. U eksperimentalne radionice bilo je uključeno 15 studenata Odsjeka za politehniku Sveučilišta u Rijeci.
 • Tijekom 2017. godine održano je 36 kreativno-tehničkih radionica Izvan okvira u Gradu Zagrebu i na području 7 županija.
 • Na INmusic festivalu HZTK je od 19. do 21. lipnja 2017. prezentirala repliku visokonaponskog Teslinog transformatora i Tesline elektroničke muzičke zavojnice te predstavila svoja izdanja i najzanimljivije tehničke tvorevine. Festival je održan u Zagrebu pred više od 90.000 posjetitelja.
 • Tijekom 2017. godine izdano je 10 brojeva časopisa ABC tehnike. Časopisi su objavljeni u tiskanom izdanju i na internetskim stranicama HZTK i časopisa: www.abc-tehnike.hr te na međunarodnom izdavačkom servisu "ISSUE", tako da se časopis sada može čitati u cijelom svijetu.
 • Hrvatska zajednice tehničke kulture dodijelila je dvije povelje Hrvatske zajednice tehničke kulture, jednu nagradu za životno djelo, sedam godišnjih nagrada i dva počasna zvanja instruktor - savjetnik za 2016. godinu.
 • Zbirka radova Skockane radionice pobudila je veliki interes čitatelja, stoga je u prosincu 2017. godine tiskano drugo izdanje u nakladi od 500 primjeraka.
 • Hrvatska zajednica tehničke kulture je izradila publikaciju Model programa tehničke kulture za djecu i mlade iz socijalno ugroženih i marginaliziranih skupina.
 • Tijekom 2017. godine u Hrvatskoj zajednici tehničke kulture volontirala je 41 osoba i to ukupno 610 sati, od toga 428 sati u vođenju radionica i aktivnostima promocije tehničke kulture, a 182 sata na sastancima tijela upravljanja, nadzora i odbora za nagradu HZTK.

2016. 

Dva važna jubileja – 70 godina kontinuiranog djelovanja i organiziranog rada u tehničkoj kulturi i 60 godina objavljivanja, odnosno, tisak 600. broja časopisa ABC tehnike – obilježili su aktivnosti Hrvatske zajednice tehničke kulture u 2016. godini.

Između brojnih postignuća Hrvatske zajednice tehničke kulture u 2016. godini ističemo:

 • Obilježavajući 70 godina djelovanja HZTK, 23 zajednice tehničke kulture, 8 učeničkih zadruga, djeca i mladi, predstavnici lokalne i područne samouprave i brojni zaljubljenici u tehniku uključili su se tijekom 40 dana u TEH MARATON od Iloka do Prevlake.
 • Na 58. natjecanju mladih tehničara koje su organizirali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatska zajednica tehničke kulture, sudjelovalo je 7683 učenika viših razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske (što je 525 učenika više nego prošle godine), čime ovo natjecanje spada među tri najbrojnija, od 33 natjecanja, učenika osnovnih i srednjih škola u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.
 • U školskoj godini 2015./2016. održano je ukupno 29 natjecanja Modelarske lige (ekipno natjecanje učenika u području modelarstva/maketarstva) u 18 županija, u kojima je sudjelovalo 1067 učenika od 5. do 8. razreda, iz 197 škola i udruga, pod vodstvom 180 učitelja/mentora. U odnosu na prošlu školsku godinu, u natjecanju je sudjelovalo 54,63 % više natjecatelja.
 • Na terenskim nastavama u Nacionalnom centru tehničke kulture 880 učenika osnovnoškolske dobi iz 17 osnovnih škola s područja Republike Hrvatske te studenti Filozofskog fakulteta u Rijeci radili su različite nastavne vježbe iz područja tehničke kulture i izrađivali tehničke tvorevine.
 •  U Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti sudjelovalo je 113 učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi s područja cijele Republike Hrvatske te iz Italije i Nizozemske koji su izradili različite tehničke tvorevine (Pametni taksi, Samobalansirajući robot, LED matrix ogrlica i zidni sat s motivom automobila).
 •  Robokup (ekipno natjecanje učenika iz osnova robotike) je u Zagrebu okupio 130 sudionika, uključujući 87 učenika viših razreda osnovnih škola iz Hrvatske, 3 natjecatelja iz Bosne i Hercegovine, 13 malih robotičara iz zagrebačkog Dječjeg vrtića Zvončić, 15 učenika nižih razreda iz osnovnih škola iz Zagreba i Velike Gorice te 12 djece s Downovim sindromom.
 • U programu Proljetne škole sudjelovalo je 18 učenika od 5. do 7. razreda i 3 učitelja tehničke kulture iz osnovnih škola s područja Šibensko-kninske županije s ciljem stjecanja kompetencija za rukovanje ručnim alatima i izradu tehničkih tvorevina uporabne vrijednosti te trajnog usmjeravanja k tehničkim i proizvodnim zanimanjima.
 • 964 djece i mladih napravilo je svoju tehničku tvorevinu u praktičnim radionicama Hrvatske zajednice tehničke kulture na Znanstvenom pikniku u Zagrebu.
 • U 24 kreativne tehničke radionice IZVAN OKVIRA sudjelovalo je 365 djece.
 • 79 učitelja i mentora sudjelovalo je na stručnim usavršavanjima u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici s ciljem stjecanja i razvijanja kompetencija za provedbu izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti u području modelarstva, orijentacije i komunikacije, elementarne robotike i automatike.
 • Brojka od gotovo 2000 sudionika koji su svojim sudjelovanjem podržali Festival tehničke kulture kao posjetitelji, voditelji ili organizatori aktivnosti, te brojka od 1600 posjetitelja svih dobnih skupina, uglavnom učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi koji su u praktičnim radionicama izradili različite tehničke tvorevine, zasigurno potvrđuje značaj organizirane djelatnosti tehničke kulture u Republici Hrvatskoj.
 • Učenici s teškoćama u razvoju i iz marginaliziranih skupina bili su aktivno uključeni u četiri programa Hrvatske zajednice tehničke kulture: Modelarska liga (19 učenika), Robokup (12 učenika), Kreativne tehničke radionice za djecu i mlade socijalno ugroženih i marginaliziranih skupina (174 učenika) i Dani otvorenih vrata udruga – promidžba (14 učenika).
 • Tijekom 2016. godine, u aktivnostima u Nacionalnom centru tehničke kulture aktivno je sudjelovalo 1944 dionika s područja cijele Republike Hrvatske, od kojih 1357 djece i mladih.

U skladu sa člankom 32., st. 2. Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija (Narodne novine, br. 121/14.), Hrvatska zajednica tehničke kulture bila je obveznik revizije godišnjih financijskih izvještaja za 2015. godinu koja je obavljena sukladno revizijskim propisima. Prema mišljenju neovisnog revizora „… financijski izvještaji neprofitne organizacije HRVATSKE ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE za godinu završenu 31. prosinca 2015. u svim značajnijim odrednicama pružaju realnu i objektivnu sliku financijskog položaja i poslovanja u skladu sa Zakonom o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitne organizacije (Narodne novine, br. 121/14).“

 

 

 

vrh stranice