65. natjecanje mladih tehničara Republike Hrvatske (šk. god. 2022./2023.)

65. natjecanje mladih tehničara (u daljnjem tekstu na ovoj stranici: natjecanje) se provodi u školskoj godini 2022./2023. na temelju osnovnoškolskog programa tehničke kulture, programa nastave kroz klubove mladih tehničara, izvannastavnog programa u školi, izvanškolskog programa te programa posebnih tehničkih kompetencija (znanje, vještine, samostalnost i odgovornost) koje se stječu u izvannastavnom i izvanškolskom programu tehničke kulture.

Natjecanje je održano na tri razine: na školskoj/klupskoj razini (od 7. do 10. veljače 2023.), županijskoj razini, odnosno na razini Grada Zagreba (16. ožujka 2023.) te na državnoj razini (Vodice, Hotel Imperial i OŠ Vodice, od 2. do 5. svibnja 2023.). Na školskoj/klupskoj razini natjecanja sudjelovalo je 5853 učenika viših razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske, što je 1499 natjecatelja više nego u prethodnoj školskoj godini. Na županijskoj razini natjecalo se 1869 učenika, a na državnoj razini 254 učenika. Mlade tehničare je za natjecanje pripremalo više od 495 učitelja tehničke kulture iz osnovnih škola i više od 45 mentora iz udruga tehničke kulture. 

Učenici su se natjecali u jednom od dvanaest područja tehničke kulture. Područja natjecanja u H-kategoriji bila su: maketarstvo i modelarstvo (5. razred), graditeljstvo (6. razred), obrada materijala (7. razred), strojarske konstrukcije (7. razred), elektrotehnika (8. razred), elektronika (8. razred) i robotika (5. do 8. razred). U P-kategoriji učenici od 5. do 8. razreda pokazali su svoje kompetencije u automatici, fotografiji, modelarstvu uporabnih tehničkih tvorevina, radiokomunikacijama i robotskom spašavanju žrtve.

Državna razina 65. natjecanja mladih tehničara, Vodice, 2. - 5. svibnja 2023.

Rezultati 65. NMT-a

Bilten rezultata 65. NMT-a

Bilten poziva na 65. NMT

831. Milenijska fotografija Šime Strikomana, Vodice, 2. 5. 2023.

Prilog o 65. natjecanju na HRT 4, Hrvatska danas, 5. 5. 2023.

Popis učenika pozvanih na državnu razinu 65. natjecanja mladih tehničara

Ocjenjivačka povjerenstva na državnoj razini natjecanja

Video 65. natjecanje mladih tehničara - državna razina u Vodicama

Organizatori i suorganizatori: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatska zajednica tehničke kulture, upravni odjeli županija i Grada Zagreba zaduženi za obrazovanje, osnovne škole, županijske i gradske zajednice tehničke kulture te udruge tehničke kulture. Uz HZTK, provedbu natjecanja u P-kategoriji podržali su Hrvatski radioamaterski savez, Hrvatski fotosavez i Hrvatski robotički savez.

Predsjednik Državnoga povjerenstva: Žarko Bošnjak, prof., viši savjetnik, Agencija za odgoj i obrazovanje, Donje Svetice 38, Zagreb, telefon: 01/2785-060; faks: 01/2785-160; e-pošta: zarko.bosnjak@azoo.hr
Sjedište i internetska stranica Državnoga povjerenstva: Hrvatska zajednica tehničke kulture, Dalmatinska 12, 10 000 Zagreb, e-pošta jasna.malus@hztk.hr, www.hztk.hr (izbornik: Natjecanja)

Provedbu 65. natjecanja mladih tehničara u cjelini koordinira, prati i o njemu brine Državno povjerenstvo.

Sudionici natjecanja su učenici osnovnih škola od petog do osmog razreda, članovi klubova mladih tehničara u osnovnim školama, udrugama tehničke kulture (podmladak udruga tehničke kulture) ili srodnim ustanovama.

Praktični zadaci na državnoj razini 65. natjecanja

Područja H-kategorije

Područja P-kategorije

 Praktični zadaci na županijskoj razini 65. natjecanja

Područja H-kategorije

Područja P-kategorije

Praktični zadaci na školskoj/klupskoj razini 65. natjecanja

Područja H-kategorije

Područja P-kategorije

Priprema učenika za natjecanje i arhiva

Materijale za pripremu za natjecanja iz robotike, automatike, radiokomunikacija i modelarstva uporabnih tehničkih tvorevina možete preuzeti ovdje (mapa: Natjecanja/Pripreme za natjecanja). U desnim mapama te stranice dostupni su zadaci s rješenjima za sve razine od školske godine 2019./2020.

Arhiva i fotogalerije s prethodnih Natjecanja mladih tehničara dostupne su na stranicama Hrvatske zajednice tehničke kulture (u izborniku arhive raznih natjecanja) i Agencije za odgoj i obrazovanje.


Znak natjecanja mladih tehničara
Znak natjecanja mladih tehničara polazište je za osmišljavanje vizualnog identiteta kojim se želi popularizirati natjecanje mladih tehničara i razvoj tehničkih vještina među učenicima, mentorima i u široj javnosti. Znak se sastoji od triju pravokutnika unutar kojih su stilizirana slova N, M i T. Gornji pravokutnik je oker boje i asocira na toplinu i Sunce, koje je prirodni izvor energije, sivi pravokutnik predstavlja tehnologiju, a zeleni asocira na ekologiju i prirodu.

Dokumenti:
­Posebna pravila 65. natjecanja mladih tehničara Republike Hrvatske (školska godina 2022./2023.)
­Opća pravila za provedbu natjecanja i smotri učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske u školskoj godini 2022./2023.
­Državno povjerenstvo 65. natjecanja mladih tehničara Republike Hrvatske

Povezane stranice Agencije za odgoj i obrazovanje:
Katalog natjecanja i smotri
Upute i obavijesti 


vrh stranice