Ljetna škola tehničkih aktivnosti HZTK 2021.

Ugovor o najmu poslovne zgrade koju je HZTK koristila s Gradom Kraljevicom je raskinut. Svi programi će se nastaviti provoditi iz Hrvatske zajednice tehničke kulture, Dalmatinska 12 i na drugim lokacijama.

Ove godine zbog posebnih epidemioloških uvjeta u Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici sudjelovalo je 30 polaznika iz različitih dijelova Republike Hrvatske ovaj put u samo jednom terminu – od 27. srpnja do 5. kolovoza, budući da je do sada bilo uobičajeno održavanje Ljetne škole u dva termina. Polaznici su aktivnim sudjelovanjem u radionicama različitih područja tehničke kulture izradili projektni zadatak – brojač i sorter kovanica. Uz to su izradili tehničku tvorevinu izrađenu tehnologijom 3D ispisa, svjetleću značku te kreativno dizajnirali uporabne predmete. Svi polaznici Ljetne škole tehničkih aktivnosti pohađali su i radionicu robotičkih konstrukcija te stekli osnovne vještine za izradu i upravljanje robotičkim konstrukcijama. Model brojača i sortera kovanica upravljanog mikroupravljačkim sklopom te ostale predmete za potrebe programa Ljetne škole tehničkih aktivnosti osmislili su i izradili djelatnici Hrvatske zajednice tehničke kulture.
Posebnost programa Ljetne škole je naglasak na proces izrade projektnog praktičnog rada. Nakon stečenih tehničkih kompetencija polaznicima programa Ljetne škole tehničkih aktivnosti omogućeno je daljnje sudjelovanje i uključivanje u različite tehničke skupine i aktivnosti u formalnom i neformalnom sustavu obrazovanja kao što su: izborna nastava, grupe slobodnih aktivnosti iz područja tehnike, te uključivanje u školske i lokalne klubove mladih tehničara.
Ljetna škola tehničkih aktivnosti provodi se od 2008. godine u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici kao jedinstvena škola tehničkih aktivnosti u Republici Hrvatskoj koja omogućuje visoku razinu tehničkog opismenjavanja. Namijenjena je osnovnoškolcima viših razreda i jedan je od najpoznatijih i najsloženijih programa Hrvatske zajednice tehničke kulture.
vrh stranice